Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ptačí hašteření

Před několika měsíci, kdy končil podzim a pomaličku začínala přebírat otěže královna zima, jsem měl možnost být svědkem rozpravy ptačího hejna. Vzpomněl jsem si na to nedávno a poměrně náhodou, jelikož mi jisté incidenty ze skutečnosti tuto prapodivnou příhodu připomenuly. Veškeré podobnosti s realitou jsou čistě náhodné…

Velký rétor...

Jednou jsem si takhle v mém útulném modrém pokojíku sedl k oknu, položil ruce na parapet a pozoroval krajinu. Vnímal jsem celý horizont, který se mi naskytl při pohledu z mého pokoje, když v tom se najednou obloha zatemněla a spatřil jsem přímo před sebou hejno ptáků. Nenapočítal jsem přesný počet, ale mohlo jich být řádově několik stovek. Záhadou pro mě bylo, že celá skupina byla složena z několika druhů ptactva – nechyběla vlaštovka, dudek, husa ani špaček. Pokojně se usadili na naši rozlehlou zahradu, někteří ještě sem tam poletovali a hledali nejvhodnější místo. Většina seděla přímo na zemi, ale několik vyvolených se bez ostychu posadilo na větev jediné jabloně na zahradě. Pyšně vzhlíželi k ostatním, když v tom jeden z „těch hlavních“ promluvil.

Pozorně jsem celý proslov poslouchal a pochopil jsem, že jsem se stal svědkem nějaké ptačí schůze. Respektive jednalo se o tom, kam letos jejich hejno poletí do teplých krajin. Nedalo mi to a ve šmírování jsem s velkým zaujetím pokračoval.

Během pár minut padlo několik návrhů, kam by se celá jejich „smečka“ mohla teoreticky vydat. Nakonec se vybraly konečné cíle dva – jižní Itálie a severní Afrika. Už od začátku to vypadalo na velice vyhrocený střet, kde se bude vítěz hledat obtížně. Špaček chtěl, aby si každý opeřenec na list pampelišky napsal jméno svého vysněného cíle a vhodil ho na určenou hromadu – věřil, že tak bude volba daleko svobodnější a bez zbytečné psychické zátěže. Vlaštovka naopak preferovala způsob, aby pták, který chce do Itálie, přelétl na pravou stranu zahrady a zastánci Afriky aby přelétli nalevo. Snad že jim připadala tajná volba moc zdlouhavá a chtěli celý proces mít rychle za sebou, nebo se báli zrady ze strany svých vlastních druhů.

Ostatní ptáci se drželi spíše v neutralitě a do ničeho se moc nemíchali. Následovala scenérie, která by se dala nazvat něco mezi komedií a hororem. Palby urážek střídaly mnohaminutové přestávky a naopak. Nakonec, po namáhavém odpoledni, se všichni ptáci dohodli, že přeci jen nebudou ničit zahradu trháním listů, a tak se rozhodli pro volbu veřejnou. Nastal ovšem další výrazný problém, žádný cíl zkrátka a dobře zvolen nebyl, neboť výsledky byly velice vyrovnané.

Přišel večer, tma a ptáci se tedy dohodli pokračovat ve volbě až další den, aspoň na něčem se konečně bez problémů shodli. Dalšího dne jsem se nemohl dočkat, dychtivě jsem totiž očekával pokračování této zajímavé a unikátní volby. Celou noc jsem se neustále koukal z okna a přitom zahlédl ostrá jednání mezi jednotlivými druhy ptáků… Ráno již bylo poměrně klidné, tedy až na pár jedinců, kteří nevydrželi noční tlak ze strany ostatních opeřenců, a zůstali radši ve svých hnízdech.

Jedna husa dokonce dostala dopis od neznámé zvěře, kde jí autor vyhrožuje, že jí Evropané sežerou mláďata, pokud se nerozhodne pro Afriku. A v podobném duchu probíhalo celé dopoledne, například podle jedné z vlaštovek špačci vyvíjeli tlak na některé husy a vlaštovky, až si pro ně museli přijet dokonce ochránci zvířat. Jako důkaz měl plátek ze stromové kůry, na níž byla vyobrazena vlaštovka bavící se se špačkem, což je naprosto samozřejmě nemyslitelné. Oháněl se s tím po celé zahradě, když s tím málem zburcoval pomalu půlku místního zvěrstva. Postižení ptáci byli totiž pod takovým tlakem, že začali klovat do omítek našeho baráku.

Ani další volba nepřinesla žádné úspěchy…dokonce ani o týden později. Vše zůstalo na mrtvém bodě a já se zděšením mohl pouze sledovat, jak postupem času všichni ptáci chřadli a chřadli. Měsíc se s měsícem sešel a nastala tuhá zima. Opeřenci se v průběhu několika týdnů nedokázali dohodnout, a tak nakonec všichni krutě zahynuli. Nehledali žádný kompromis a nikdo nebyl ochotný opustit ze svého vysněného cíle, to se jim stalo nakonec osudným. Jako poslední službičku jsem je venku všechny sesbíral a zakopal na zahradě.

P.S. : Naše volba prezidenta dopadla nakonec relativně dobře, ale ani bych se nedivil, kdyby končila smrtí jako v případu tohoto příběhu. A i kdyby ke smrti poslanců a senátorů nedošlo, tak nás diváků a občanů České republiky jistě ano.

S pozdravem

Jan Hnízdil

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Hnízdil | sobota 16.2.2008 12:17 | karma článku: 12,45 | přečteno: 1293x
  • Další články autora

Jan Hnízdil

Povinné očkování proti Covidu je v socialistickém systému zdravotnictví logickým vyústěním

Státy se dušovaly, že očkování proti Covid-19 nebude rozdělovat společnost na občany první a druhé kategorie. Všichni víme, jak to dopadlo. A tím to nekončí. V Rakousku začne od února povinné očkování a brzy to tak bude všude.

21.11.2021 v 11:15 | Karma: 17,16 | Přečteno: 973x | Diskuse| Společnost

Jan Hnízdil

Ponziho důchodový systém

Ponziho schéma asi není třeba dlouze představovat. Tento model proslavil Charles Ponzi někdy na počátku 20. století a od těch dob se stal oblíbeným modelem mnoha podvodníků.

6.3.2021 v 19:07 | Karma: 21,80 | Přečteno: 1087x | Diskuse| Společnost

Jan Hnízdil

S LEO Expressem poprvé a naposledy

Chtěl bych se s Vámi podělit o svoji nedávnou bídnou zkušenost s cestováním se společností Leo Express.

19.9.2018 v 12:13 | Karma: 44,55 | Přečteno: 12996x | Diskuse| Ostatní

Jan Hnízdil

Je načase změnit systém prezidentských a senátních voleb

Tak jsme si o víkendu demokraticky zvolili “nového” prezidenta. 51% proti 49%, většina porazila menšinu, tedy je vše v pořádku, demokracie vyhrála a můžeme jít v klidu dál.

28.1.2018 v 17:05 | Karma: 17,92 | Přečteno: 1176x | Diskuse| Politika

Jan Hnízdil

Objektivní názor: Regulace / zákaz potratů

V prvním díle mého experimentu bych se rád pokusil vytvořit kompletní (objektivní) názor na téma potratů. Mají být potraty zakázané, případně regulované státem, či se má jednat o svobodné rozhodnutí partnerů?

12.4.2016 v 8:16 | Karma: 10,53 | Přečteno: 687x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Přes Česko jdou bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  22:48

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Místo Česka Rwanda? Nejasný osud ilegálních migrantů do Evropské unie

7. května 2024

Migračním paktem jsme udělali důležitý krok k řešení ilegální migrace, ale je potřeba pokračovat....

„Žiju jen z humanitární pomoci.“ Válka vehnala do bídy miliony Ukrajinců

7. května 2024

Premium Kdo se měl před válkou špatně, ten se po dvou letech jejího trvání má ještě hůř. Důsledkem...

Pravda o Vrběticích. Ruští agenti nebyli jen dva a proč mrtví Češi neměli šanci

7. května 2024

Premium Co předcházelo a co následovalo po výbuchu muničního skladu ve Vrběticích v roce 2014? Kolik...

Přes Česko jdou bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  22:48

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 50
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2991x
Autor blogu vystudoval znalostní inženýrství na FIT ČVUT v Praze. Aktuálně pracuje jako datový analytik a .NET vývojář v jedné softwarové firmě.