Anonymita

Položme si otázku, proč se v současné době na internetu tak moc rozmohla anonymita?

Anonymita není svým zpusobem špatná, jen svádí k tomu, aby byl clovek agresivnejší a choval se více mimo všechna nepsaná pravidla slušnosti.google.com

Setkáme se s ní na různých fórech a diskuzích, najdeme ji prakticky všude, kde se střetávají uživatelé internetu a komunikují mezi sebou. Odpověď na úvodní otázku je zcela prostá. Není totiž nic jednoduššího, než napsat názor, za který nemusíme být odpovědní. Ano, anonymita je něco, co nás mnohdy osvobozuje od naší morálky, mnoho lidí pod anonymitou reagují daleko agresivněji a sebevědoměji, než kdyby svůj názor diskutovali s někým přímo s očí do očí, nebo se pod svůj názor byť jen podepsali.

Pod anonymitou můžeme napsat cokoliv bez ohledu na obsah a vulgárnost textu, můžeme například komukoliv vyhrožovat a budeme mít stále relativní pocit bezpečí, že nás nestihne žádné potrestání. Což je svým způsobem bráno jako svoboda projevu v neomezené síti internetu, ale na druhou stranu, vyjadřovali byste se takto i pod svým jménem, nebo ještě lépe, řekli byste to samé někomu přímo do očí?

Osobně si myslím, že člověk, který se skrývá pod anonymitou, se za svůj názor vlastně stydí. Bojí se, že nemá pravdu, nebo má minimálně strach z reakce svého okolí. Proto jestli si za svým názorem opravdu stojíme a chceme být i na internetu čestní a féroví, výhody anonymity nezneužijeme.

S pozdravem Jan Hnízdil

Autor: Jan Hnízdil | pátek 14.11.2008 12:36 | karma článku: 16,12 | přečteno: 1577x