Dozvuky duelu HK-ČB. Pan Ryšavý uvádí zavádějící informace. Záměrně?

Během středečního dopoledne byl novinářem Ryšavým zveřejněn v deníku Sport článek věnující se událostem po utkání mezi Hradcem a Budějovicemi. Zmíněný novinář se nebál v tendenčním článku ostrých výpadů vůči fandům z jihu Čech. 

Je konec. Hradec poráží České Budějovice na domácím ledě jednoznačně 4:0 a užívá si vítěznou děkovačku se svými fanoušky. Na oslavu triumfu nad velkým rivalem je přizván i třináctiletý Patrik, jenž podstupuje udržovací léčbu po chemoterapii. Malého velkého bojovníka totiž postihla zákeřná leukémie. Zatímco hradečtí hokejisté stojí pod kotlem svých příznivců, z hostujícího sektoru se ozývá pokřik "Smrt Hradci." Pavel Ryšavý, novinář pracující pro deník Sport, má jasno. Budějovičtí fans jsou níže než absolutní dno a duté hlavy. Pan žurnalista ale zapomněl zmínit některé body, které zásadně mění pohled na situaci. Nepochybuju, že tak činil záměrně...

Chlapec, který se statečně rve s velkou nepřízní osudu, se tribunám ukázal už před samotným zápasem na ledové ploše a multifunkční kostce, kde byl divákům přiblížen jeho příběh. Fanoušci tleskali, aby Patrikovi vyjádřili svou podporu. Tleskali i ti, co fandili Budějovicím. Všichni. Celý sektor. Tak krutý osud přece nemůže být lhostejný nikomu. V tento moment šla rivalita stranou, tady na ní není místo. Pokud se Pavel Ryšavý snaží o objektivní žurnalistiku, je velmi záhadné, že takto důležitý fakt při rozpoutání kauzy nezmínil. 

Jak jsem naznačil, zápasy mezi oběma týmy se odehrávají ve velmi napjaté atmosféře. Oba tábory si nic nedarují a vulgárnější výrazy hledištěm nezřídka proletí. Nyní se vrátím právě k jednomu z nich. Pokřik "o smrti" není na českých tribunách ničím výjimečným. Pokud jste alespoň trochu sportovní fanoušek, tak jste ho museli zaregistrovat. Na Spartě, na Slavii, v Hradci, Ostravě ... Křičí se. Absolutně se s ním neztotožňuju. Ani v neděli jsem ho nekřičel a nikdy tak neučiním. Přijde mi stupidní. Na tribuny rozhodně nepatří. Někteří jedinci z hostujícího kotle ho ale začali pokřikovat v naprosto nešťastnou chvíli, bezprecedentním momentě, ale ruku na srdce. Vážně si někdo myslí, že toto někdo začal volat jako reakci na to, že se hradecké děkovačky účastnil i malý Patrik? Pokud ano, tak je prvotřídní blázen. Neomlouvám budějovické fanoušky. Ještě jednou zdůrazňuju- nemyslím, že to patří na tribuny. Hostující příznivci své sympatie a podporu vyjádřili potleskem před utkáním. A znovu se ptám, proč tohle Ryšavý ve svém článku ani náznakem nezmínil?

Žurnalista zřejmě nejčtenějšího sportovního deníku ve svém příspěvku dále zmínil, že o reakci bylo žádáno i budějovické vedení. To vedení, které každoročně pořádá charitativní zápasy, aby pomohlo dětem, které nemají štěstí jako ostatní. Pořádá sbírky, draží dresy. Jenom centru Arpida se za posledních několik let pomohlo více než jedním milionem korun. Své akce pořádá i budějcký fanklub, který každoročně pořádá sbírku školních potřeb pro sluchově postižené děti. Pane Ryšavý, tohle je to dno, ke kterému jihočeské příznivce přirovnáváte? Toto jsou ty duté hlavy? 

Po dnešním tendenčním příspěvku jsem si položil otázku. Kdo je to pan Ryšavý? Vyhledal jsem si archiv článků, které zmíněný člověk píše pro deník Sport. Troufnu si tvrdit, že větší polovina se týká právě hradeckého klubu. V poslední době pak zejména dopingové kauzy. Když svůj názor napíšu kulantně, pak řeknu, že Ryšavý ke klubu potýkajícímu se dopady aféry, která nemá obdoby, není úplně kritický. Vlastně naopak. A já to chápu, však se jedná o člověka, který pochází z východních Čech a v minulosti pracoval pro regionální orlický deník jako sportovní redaktor. Zajímavá souhra okolností. V současnosti Pavel Ryšavý píše své příspěvky pro deník Sport, jak jsem již mnohokrát zmínil. A víte, kdo je velkým inzerentem tohoto sportovního plátku? Ano, firma prodávající zahradní techniku, která (opět shodou okolností) vlastní polovinu podílu hokejového klubu v Hradci Králové. 

Rozumím tomu. Ne nadarmo se říká: " koho chleba jíš, toho píseň zpívej." Ale, pane Ryšavý, že budete svou popularitu zvyšovat tím, že napíšete tendenční článek, kde navíc neuvedete pevná fakta, a vezmete si jako "rukojmího" nebohého chlapce bojujícího proti těžkému osudu, to je dno. To je níže než dno! Tak jste to psal, že? 

Přikládám i pár odkazů na věci, o kterých jsem psal výše.

 

Pavel Ryšavý | iSport.cz (blesk.cz)

Choceňák a sportovní redaktor Deníku Pavel Ryšavý letí do Soči - Orlický deník (denik.cz)

Sbírka školních potřeb pro děti z MŠ, ZŠ a SŠ pro sluchově postižené | Motorfans

Motor České Budějovice – Dražba vánočních dresů pro Arpidu byla napínavá až do konce (hcmotor.cz)

Motoráci.cz » Ryšavý bulvár v akci, aneb senzace za každou cenu. ? (motoraci.cz)

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Josef Hnidzik | středa 7.2.2024 18:18 | karma článku: 13,02 | přečteno: 409x