Má Agrofert dobré jméno?

Dle jednoho článku bylo jméno Agrofertu zneužito ke zřejmě podvodným investičním službám na webu JUST INVEST. Neověřoval jsem si to (ani není pro účely tohoto článku třeba) - pokud je to tak, podvodník si zasluhuje potrestání.

Zpráva o tomto zneužití vyšla zde. Pod článkem však není diskuze, netuším proč. :) Nebo možná tuším, no... :D V článku se píše:

„Společnost Agrofert neposkytuje žádné investiční služby a s touto kampaní, která se díky našemu použitému logu a korporátním barvám tváří jako od Agrofertu, nemá vůbec nic společného. Jedná se o zneužití našeho dobrého jména a budeme se proti němu bránit právní cestou,“ uvedl mluvčí firmy Pavel Heřmanský (pozn. autora: tučný text jsem vyznačil já).

Že se bude Agrofert bránit právní cestou proti zneužití jména je v pořádku. Ale dobrého jména? Má Agrofert dobré jméno ve společnosti? Podívejme se, co na toto téma píše advokát v článku Dobrá pověst (dobré jméno) právnické osoby:

"Pod pojmem dobrá pověst právnické osoby si lze představit (obchodní) renomé – goodwill obsahující především určité morální i kvalitativní vlastnosti charakterizující právnickou osobu, podle nichž je hodnocena a přijímána společností. Pod pojem dobré pověsti lze zahrnout nehmotné a samostatně nevyčíslitelné hodnoty spojované s právnickou osobou. Jedná se tedy o společenský respekt projevující se zejména přízní veřejnosti, příznivým míněním spotřebitelů o zboží nebo službách pocházejících z jednoho zdroje. Dobrá pověst právnické osoby se skládá z řady dílčích hodnot včetně osobních vlastností fyzických osob reprezentujících právnickou osobu (nejenom vedení, ale i zaměstnanců) a jejich profesionality, důvěryhodnosti právnické osoby jako celku, kvality výrobků, práce, poskytovaných služeb, dodržování obchodních závazků apod."

Agrofert jako firma dle mého názoru má velmi špatné jméno. Mnozí lidé si jej spojují s neúměrným čerpáním dotačních prostředků na úkor jiných, nekvalitními výrobky (například jsem napsal blog se zmínkou o jejich chlebu a dle diskuze není můj postřeh zdaleka ojedinělý), ničením polí a určitě někdo přispěchá s dalšími ne lichotivými postřehy. A majitel reprezentující Agrofert? Má pověst dotačního podvodníka, lháře, podrazáka, chamtivce, ...

Představuji si soudce, jak se kroutí nad žalobou. Například: "No, pokud vyškrtnete z textu slovo dobré ve spojení se slovem jméno, pak je případ jasný ve váš prospěch."

Byl-li bych soudce, Agrofert by vyhrál spor o zneužití svého jména, ale prohrál spor o zneužití svého dobrého jména.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Zbyšek Hlinka | středa 26.1.2022 20:59 | karma článku: 17,38 | přečteno: 339x
  • Další články autora

Zbyšek Hlinka

Důchodci, i vám Babiš lže

7.5.2024 v 22:18 | Karma: 22,00

Zbyšek Hlinka

Pochod hrdosti plešounů

17.8.2023 v 21:38 | Karma: 19,69