Letouny CASA a politické rozhodnutí

Ba ba, čeština je krásný a tvárný jazyk. Kolik synonym pro zcela sprostou krádež už máme. Z poválečného období je to znárodnění. Pamětníci jistě pokývají hlavou, že mnozí z nich také znárodňovali, když si odebírali svůj dílek ze společenského vlastnictví. Po revoluci byl slovník obohacen o výraz tunel, nedávno se začlo odkloňovat a nejnověji politicky rozhodovat.

Tak přemýšlím, jaká politická nutnost mohla vést k nákupu pro armádu nevhodných letounů, navíc za značně přemrštěnou cenu.

1. Španělsko nám chtělo vyhlásit válku, potýká se se značnými ekonomickými problémy a válka odkloní pozornost občanů od vnitřních problémů. Hrozba ze strany Španělska byla patrně závažnější než možná hrozba ze strany Itálie, která má také značné ekonomické problémy a pro potřeby armády i vhodnější letouny. Naše skvělá vláda v demisi tedy nákupem letounů CASA na poslední chvíli odklonila akutní hrozbu války se silnějším Španělskem. Drobnou vadou na kráse tohoto důvodu je, že Španělsko je spolu s námi v paktu NATO a patrně by jeho armáda měla značné problémy se k nám dostat přes jiné spojenecké země.

2. V rámci paktu solidarity chtěla tehdejší odstupující vláda vypomoci vládnoucím soudruhům ve Španělsku, kterým hrozilo snížení platů. Neumím si představit, jak jinak by nějakých 650 milionů Kč mohlo Španělsku pomoct. Protože jednání o přímé pomoci jsou zdlouhavá a španělským soudruhům by mohla poklesnout životní úroveň, bylo nutno jednat rychle a pomoc zamaskovat do jiného obchodu, který bylo možno realizovat rychleji. Vadou na kráse je však skutečnost, že Topolánek a někteří další prominenti mají blíže k Toskánsku, tedy Itálii. Proč tedy nenakoupili letouny z Itálie?

3. Ve Španělsku je ještě větší bordel a korupce než u nás, politici si tedy potřebovali otevřít zadní vrátka pro případný únik, až se na jejich kulišárny přijde a lidu dojde trpělivost. Každému přeci musí být jasné, že vyšetřování korupce a bezbřehého utápění státních financí v černých děrách je politickým pronásledováním, tedy jistě budou potřebovat někde spolehlivý politický azyl. Kalousek nám všem přeci zcela jasně řekl - naše rozhazování je politickým rozhodnutím, a ty, občane, do toho nemáš vůbec co kecat, tvou povinností je vše bez reptání zaplatit.

No, nastal už čas na využití článku 23 Listiny základních práv a svobod, nebo ještě chvíli počkáme, jak budou poslanci postupovat ve vydávání poslanců podezřelých z trestných činů?

Občané mají právo postavit se na odpor proti každému, kdo by odstraňoval demokratický řád lidských práv a základních svobod, založený Listinou, jestliže činnost ústavních orgánů a účinné použití zákonných prostředků jsou znemožněny.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Zbyšek Hlinka | pondělí 18.6.2012 11:45 | karma článku: 26,58 | přečteno: 1362x
  • Další články autora

Zbyšek Hlinka

Důchodci, i vám Babiš lže

7.5.2024 v 22:18 | Karma: 22,00

Zbyšek Hlinka

Pochod hrdosti plešounů

17.8.2023 v 21:38 | Karma: 19,69