Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kterak zdiskreditovat jakékoliv jméno

Někteří lidé si myslí, že když zdiskreditují své jméno nebo pojmenování, že pouhým přejmenováním změní pohled ostatních na ně samé. Typicky se tato situace objevila u názvů Cikán - Rom. Tito lidé se dopustili vážného omylu, kterým si docela slušně zavařili.

Význam slova cikán je dnes zhruba takovýto: lhář, podvodník, zloděj. Domnívá-li se snad někdo, že za tento význam může kdokoliv jiný, než takto označovaná skupina, měl by se s nimi blíže seznámit. Zkrátka, etnikum označované jako Cikáni má zcela jasně vlastní vinu na tom, jakým způsobem toto slovo vnímají ostatní.

Jestliže si však začali od zbytku společnosti vynucovat, že se jim má říkat Romové, čeho tím chtěli dosáhnout? Snad lepšího pohledu na ně samé? Já když nyní slyším název Rom, naskočí mi automaticky všechny významy slova cikán, plus ještě k tomu nepřizpůsobivý parazit. Zkuste hádat - je problém v tom, že bych byl rasista, nebo je problém v nich samých? A to všechno mi naskakuje navzdory vědomí, že i mezi nimi je řada slušných jedinců, na které se nehodí ani jeden z uvedených významů. Bohužel, těch špatných je však takové množství, že nutně s sebou strhnou i ty, kterým se nějak podařilo z této pasti uniknout.

Ještě mnohem horší situace je u slova politik. Zde mi automaticky naskakují tyto významy: lhář, podvodník, korupčník, parazit, zkrátka zmetek nejvyššího řádu. Chtěl-li mě snad někdo na základě předchozího označit za rasistu, jak si poradí s tímto? Je důvodem má předpojatost, že takto politiky vnímám, nebo je to chyba politiků, že mi svým jednáním dali oprávněný důvod takto o nich smýšlet? Chtěl bych věřit tomu, že i mezi politiky se najde pár slušných jedinců, na které se ani jeden z označených významů nevztahuje - jak se říká, naděje umírá poslední.

Romský parazit zvolil celkem jednoduchou strategii blechy. Při dodržování určitých hygienických návyků se lze blechám celkem úspěšně bránit, a když se sem tam nějaká objeví, není to v zásadě žádný problém. Ovšem je opravdu nutné dodržovat průběžnou hygienu a nedovolit blechám, aby se nasály tolik, že se začnou nekontrolovatelně množit. Jakmile se přemnoží, znamená to pro hostitele dost vážný problém.

Politický parazit je o třídu výš, zvolil strategii klíštěte. Je pevně přisátý a dělá vše proto, abyste ho nemohl odtrhnout. Když klíště trochu zmáčknete, začne reflexivně zvracet. Samozřejmě se pak ven dostává veškerá špína, která v klíštěti je. Bohužel, tato špína infikuje hostitele. Když se vám podaří klíště i přes to odtrhnout, zpravidla po něm zůstane hlavička, která může zahnívat. Současná klíšťata však získala zajímavou mutaci, která umožňuje hlavičce opět dorůst. Skutečná situace došla tak daleko, že organismus již nemá možnost sám se klíšťat nějakou mírnou cestou zbavit. Klíště je tedy velmi nebezpečný parazit.

Aby toho nebylo málo, uzavřela klíšťata s blechami nepsanou dohodu - my zabráníme hostiteli, aby se vás zbavil, a vy budete nárazníkem mezi námi a hostitelem. Uvažte, dohoda je to opravdu ohavná. Výsledkem je, že parazité společně likvidují svého hostitele.

Tak jen doufám, že organismus probudí včas svůj imunitní systém a zbaví se mutovaných klíšťat dřív, než dojde k naplnění následujícího rčení: optimista se učí anglicky, pesimista čínsky, a realista si pořídí samopal.

Autor: Zbyšek Hlinka | úterý 13.9.2011 11:56 | karma článku: 28,62 | přečteno: 1316x
  • Další články autora

Zbyšek Hlinka

Důchodci, i vám Babiš lže

To je řečí, jak se za vás bije, jak jste se měli za jeho vlády dobře a tak dále. Pojďme se tedy podívat na čísla, jak jste se měli ve skutečnosti za jeho vlády. Není nad tvrdá data. Ta odhalí všechny lži.

7.5.2024 v 22:18 | Karma: 22,00 | Přečteno: 794x | Diskuse| Společnost

Zbyšek Hlinka

Babiš si dělá ze svých voličů legraci

Nebo spíš jeho marketingový tým, který má na starosti sociální sítě. Ale předpokládám, že Babiš ke zveřejňování postů na sociálních sítích dává souhlas a že prohlédne aspoň fotky, když už může třeba mít problém s ...

26.2.2024 v 17:58 | Karma: 26,95 | Přečteno: 808x | Diskuse| Společnost

Zbyšek Hlinka

Izrael prý kosí velení Hamásu. Opravdu?

V jednom článku na iDnes je vypsán celkem dlouhý seznam jmen klíčových lidí Hamásu, které se Izraelcům podařilo zabít a pár dalších jmen, které jsou na seznamu. Mám však určité pochybnosti...

19.10.2023 v 21:37 | Karma: 24,07 | Přečteno: 702x | Diskuse| Společnost

Zbyšek Hlinka

Bohemian Rhapsody – aneb česká tragédie

Původní text je poněkud ponurý. Řekl jsem si tedy, že bych mohl zkusit přepsat text do češtiny na nějaké veselejší téma. Například jako parodii na naše úřady...

17.9.2023 v 15:34 | Karma: 11,54 | Přečteno: 689x | Diskuse| Poezie a próza

Zbyšek Hlinka

Pochod hrdosti plešounů

Hádejte, proč mám na fotce klobouk? Kdo si tipnul, že jsem jedním z nich, pak vyhrál! Sice v soutěži, ve které je jedinou odměnou pocit vlastního uspokojení, ale to vám musí stačit, holoto jedna!

17.8.2023 v 21:38 | Karma: 19,69 | Přečteno: 372x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Íránský prezident je po smrti, potvrdila televize. Našly se trosky vrtulníku

20. května 2024  6:24,  aktualizováno  7:07

Íránský prezident Ebrahím Raísí a ministr zahraničí Hosejn Amírabdolláhján zemřeli při nedělní...

Bouřky, déšť i slunce. Teploty ke konci týdne vyšplhají až k 25 stupňům

20. května 2024  6:31

Počasí v Česku bude proměnlivé. Podle meteorologů během týdne se vyskytnou bouřky a déšť, vysvitne...

ANALÝZA: Válečný kabinet se sype kvůli zájmům Netanjahua

20. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli Po protestu ministra obrany se přidal i člen válečného kabinetu Benjamin Ganc. Chtějí od Netanjahua...

Rušte dětská lůžka, vybízí pojišťovna špitály. Ve hře jsou denní stacionáře

20. května 2024

Premium Pediatrů je málo, dětských oddělení moc a ne všechna využita. Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP)...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 472
  • Celková karma 24,48
  • Průměrná čtenost 2078x
Čacký junák s pohledem upřeným do dáli