Domácí pivovaření I - prostě se chlapsky rozhodněme
Jistě, velkopivovar umí vyrobit pivo čisté, bez závad, případně jen se zanedbatelnými závadami - které prodá jako vlastní specifikum. Co si budeme povídat, jakmile se do něčeho vloží kvasinky, je tam dlouhá řada rizik. Jenže velkopivovary vyrábí vesměs pivo sice čisté, ale mdlé, bez jiskry, bez nápadu. Až hnusné... Osobně se domnívám, že hlavní vinu na tomto bědném stavu nese změna vlastníků pivovarů, většinou zahraničních, které zajímá především finanční výnosnost, nikoliv však pivo samotné. A technologie, jejichž hlavním smyslem je ušetřit náklady a minimalizovat rizika, nikoliv výroba špičkového produktu. Uvědomte si však, zahraniční soudruzi kapitalisti, že Česko je stále ještě pivem proslulá země. Chcete snad tuto "nálepku" zničit a vymazat s povrchu zemského?
Je jasné, že velké pivovary se snaží, aby každá várka byla pokud možno stejná a pivo drželo stálou kvalitu. Avšak daň za takový přístup je vysoká - pivovar prostě neudělá špicové pivo. Vlastně udělá, ale prodává ho jako speciál za úplně jinou cenu, než průmyslovou močku.
Vede z tohoto stavu úniková cesta? Mohu vás ujistit, že vede. Jak roste cena piva, otevírá se prostor pro vznik malých pivovarů. Vaření piva v malém je totiž dražší na vstupu - v cenách surovin, technologií i lidské práce - a vyplácí se až od určité ceny, která musí být konkurenceschopná. Avšak malý pivovar je schopen uvařit mnohem lepší pivo, než velkopivovar, který dbá na vyrovnanost kvality a rozváží pivo do širého okolí. Naprosto zjednodušeně - u piva platí to samé, co u jahod. Jahoda utržená přímo z keříku v době pozdního rána, tedy kdy již sluníčko pěkně hřeje, ale noční rosa ještě nestačila vyschnout, je to nejlepší, co si může jahoda přát před svým sežráním. Tatáž jahoda utržená v době odpolední je již životem znavená a chuti povadlejší. Jahoda umořená denním pobytem v lednici je leda tak na vyhození, často obohacená květem plísně. Leda by byla zkažená genetickou modifikací, která sice zabrání jejímu rychlému zplesnivění, ale zato z jahody udělá cosi podobného polystyrenu - po chuťové i konzistenční stránce. Opusťme poezii a vraťme se do syrového světa - nejlepší pivo je přímo ze zracího sudu. Udělejte si exkurzi do nějakého pivovaru a ochutnejte správně proleželé pivo přímo ze zracího tanku - zjistíte, že je to úplně něco jiného, než co si koupíte v obchodě v lahvi (obdoba polystyrenových jahod).
Jak mít stále k dispozici jahody vychlazené ranní rosou a nahřáté prvními slunečními paprsky? Ehm, pardon, mám na mysli pivo. Udělejte si ho prostě doma. Jak začít?
1. Potřebujeme trošku víc místa, v garsonce narvané dvěma a více lidmi to prostě nejde.
2. Zbavme se nepřející manželky. Mějme na paměti, že láska k pivu nám vydrží déle, než láska k mrzuté a nepřející ženě. Bůh žehnej všem manželkám, které nás v domácím pivovaření podpoří - nebo aspoň nepřekáží.
3. Je třeba zvolit správnou technologii. Lze vařit i na sporáku v zavařovacím hrnci, ale počítejte s tím, že se od hrnce nehnete. Celý proces vaření vám totiž zabere dobu celodenní šichty (cca 8 hodin). Nebo lze pořídit počítačem řízený hrnec, ten však zas něco stojí a omezí vás v technologii vaření (pohledejte si na internetu něco o dekokčním a infuzním způsobu výroby - například zde a zde).
4. Potřebujeme další lednici (a také vhodné nádoby) na kvašení piva a další na zrání. Je třeba si uvědomit, že pivo by mělo zrát nejméně měsíc, raději dva a více. Tak dlouho nelze vydržet do další várky. Kvašení probíhá za jiných teplot, než zrání - proto jsou třeba alespoň dvě lednice. Pokud máme k dispozici vhodně chladný sklep, lze jednu lednici ušetřit. Také záleží na tom, zda máme raději spodně nebo svrchně kvašená piva - kvasí při jiných teplotách.
5. Je třeba nakoupit správné suroviny - a zejména kvasinky. Zjistěte si, jaké teploty umí vaše lednice (sklep), jaké chcete dělat pivo (spodně/svrchně kvašené) a podle toho vyberte kvasinky.
6. Dle Zákona o spotřebních daních máte povinnost se prásknout celnímu úřadu a můžete uvařit do 200 litrů piva za rok bez toho, aniž byste museli zaplatit spotřební daň. Nebo se tím nesmíte nikde chlubit, jako to dělám třeba já na tomto blogu.
Pokud dodržíte čistotu a správné postupy, budete mít po několika prvních pokusech lepší pivo, než jaké můžete koupit v lahvích, dokonce i lepší, než vám načepují v mnohých hospodách. Vyzkoušeno, tisíce děkovných dopisů. Pivu zdar, močkám zmar! :)
Zbyšek Hlinka
Důchodci, i vám Babiš lže
To je řečí, jak se za vás bije, jak jste se měli za jeho vlády dobře a tak dále. Pojďme se tedy podívat na čísla, jak jste se měli ve skutečnosti za jeho vlády. Není nad tvrdá data. Ta odhalí všechny lži.
Zbyšek Hlinka
Babiš si dělá ze svých voličů legraci
Nebo spíš jeho marketingový tým, který má na starosti sociální sítě. Ale předpokládám, že Babiš ke zveřejňování postů na sociálních sítích dává souhlas a že prohlédne aspoň fotky, když už může třeba mít problém s ...
Zbyšek Hlinka
Izrael prý kosí velení Hamásu. Opravdu?
V jednom článku na iDnes je vypsán celkem dlouhý seznam jmen klíčových lidí Hamásu, které se Izraelcům podařilo zabít a pár dalších jmen, které jsou na seznamu. Mám však určité pochybnosti...
Zbyšek Hlinka
Bohemian Rhapsody – aneb česká tragédie
Původní text je poněkud ponurý. Řekl jsem si tedy, že bych mohl zkusit přepsat text do češtiny na nějaké veselejší téma. Například jako parodii na naše úřady...
Zbyšek Hlinka
Pochod hrdosti plešounů
Hádejte, proč mám na fotce klobouk? Kdo si tipnul, že jsem jedním z nich, pak vyhrál! Sice v soutěži, ve které je jedinou odměnou pocit vlastního uspokojení, ale to vám musí stačit, holoto jedna!
Další články autora |
Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili
Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...
Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce
Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...
Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini
Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...
Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru
Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...
Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda
Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...
Vláda se bude zabývat budoucnosti zóny Plzeň-Líně. Letecká záchranka zůstává
Ministři se po stažení plánu na budování továrny na výrobu baterií do aut v loňském roce znovu...
Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica
Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...
Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel
Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...
Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král
Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...
Prodej stavebního pozemku 918m2
Dřetovice, okres Kladno
4 600 000 Kč
- Počet článků 472
- Celková karma 24,47
- Průměrná čtenost 2078x