Vládní devatenáctero k nastartování hospodářství

Vláda ODS, TOP 09 a jedné ministraničky, která se lidem zvolila sama, docílila toho, že po vládě ČSSD, kdy jsme vyšším růstem doháněli vyspělou Evropu, nyní nerůstem se nám vyspělá Evropa vzdaluje. Důvodem je uplatňování pravicových principů, které sázejí na nižší zdanění bohatých a zahraničních firem, ale zároveň snižují koupěschopnost lidí. Tyto principy se možná hodí na dobu nadměrného růstu a hyperinflace, nikoliv na dobu krize.

Vláda představila devatenáctero k nastartování hospodářství. V podstatných záležitostech nejde o nic nového, jde o opakování představ, které tady růst zastavily.

1. Nezvyšovat daně. Ve skutečnosti znamená nezvyšovat daně pro bohaté a zahraniční firmy. Koupěschopnost obyčejných lidí se omezením dotovaných veřejných služeb a různými poplatky snižuje. Výsledek je již znám. Není to nastartování ekonomiky.

2. Změna zákona o veřejných zakázkách. Může znamenat snadnější provádění korupce, nehospodárnější nakládání s veřejnými zdroji.

3. Zlevnění elektřiny pro obří firmy. Další úleva pro velké firmy, kterou zaplatí stát 1,5 - 2 mld. Kč.

4. Dotace na kotle a zateplení. O.K., je ovšem otázka, zda je potřeba podporovat zvyšování závislosti na zemním plynu.

5. Šetření a rušení úřadů. O tomto se mluví a píše stále. Skutek utek. Vláda není ve funkci 1. rok.

6. Míň papírování pro podnikatele. Viz 5. bod. Některá data ČSÚ ale potřebuje, aby úřad mohl stanovit růst HDP a obchodní bilanci. Jde o údaje, které by mohla vláda využít ke stanovení ekonomické strategie, pokud by nevládli ideologičtí zaslepenci, kteří mají na vše stejný recept.

7. Dostavba Temelína a sázka na jádro. Důležité bude pro růst hospodářství, jaké procento českých firem se bude podílet na výstavbě. Myslím si, že není potřeba s výstavbou spěchat, pokles velkoobchodních cen elektřiny (tj. cen bez příplatku na OZE) svědčí o nadbytku energie na trhu.

8.-17. a 19. bod. Celkem známé věci, které ovšem zatím vláda nerealizovala a nelze ani nadále očekávat nějaký zázrak.

18. Projekt CzechEkoSystem. Nejspíš nový projekt, který bude opak 5. bodu.

 

Co říci na závěr ? Očekává skutečně někdo z tohoto nastartování růstu ? Já tedy rozhodně ne. Hned 1. bod je protirůstový. Problémem investování totiž není nedostatek peněz u bohatých investorů, ale nedostatečná koupěschopnost zákazníků.  Pokud by se nedařilo koupěschopnost nastartovat vyšším přerozdělením příjmů a omezením toku výnosů do zahraničí, je možné zainteresovat na růstu i centrální banku. V USA před 4 lety takto zastavili kolaps, přestože pan Topolánek mluvil, že jde o „cestu do pekel“.

Autor: Václav Hlavatý | středa 10.4.2013 10:28 | karma článku: 15,12 | přečteno: 853x
  • Další články autora

Václav Hlavatý

Referendum o Evropské unii

3.10.2017 v 22:06 | Karma: 17,56

Václav Hlavatý

RVHP a EU.

11.9.2016 v 10:25 | Karma: 20,97

Václav Hlavatý

Czexit, a co bude potom.

15.7.2016 v 18:31 | Karma: 22,42