KHL v Hradci ?

V posledních dnech přinesli novináři zprávu, že nejbohatší hokejová liga v Evropě vyjednává s Hradcem Králové o rozšíření do Čech. Zástupci hradeckého magistrátu a hradeckého hokejového klubu začínají prý jednat se zástupci KHL.

Pri exhibici Otakara Janeckého v Pardubicích tohoto roku si zahráli i mnozí z vedení KHL, Medvedev je zároven ve vedení plynarenské firmy Gazprom.

KHL není vůbec lacinou záležitostí. Vzhledem k velkým vzdálenostem značné náklady představují pro kluby cestovní výdaje.V mzdových podmínkách hráčů KHL konkuruje NHL. Roční rozpočet hradeckého klubu se plánuje někde kolem 15 milionů €. To je zhruba 400 mil. Kč, mnohem více než rozpočet nejbohatších klubů v extralize, ale také jeden z nejnižších rozpočtů KHL. Každého asi zde napadá otázka, je tento projekt reálný? Píše se o finanční podpoře z východu, asi by muselo jít o podstatnou část rozpočtu.

Proč by měl někdo mít zájem dotovat český klub? Napadá mně několik důvodů :

- KHL už podle názvu má ambici se stát konkurencí NHL na evroasijském kontinentu, nechce být vnímána jen jako soutěž bývalého SSSR

- český hokej má tradičně dobré jméno, v Evropě je takových úspěšných hokejových národů málo

- pravděpodobně existují i politické důvody, Rusové mají zájem dodávat své suroviny, nejen z bezpečnostních důvodů mají zájem o dobré vztahy

 

KHL na rozdíl od NHL nežije ze vstupného. Kapacita stadionů je podobná naší extralize, cena vstupného bývá i nižší. Mezi prostornější stadiony patří stadion v Omsku, má kapacitu 10.000 lidí, cena vstupného je v přepočtu od 30 Kč do 400 Kč, většina vstupenek má cenu od 90 Kč do 200 Kč. Menší kapacitu má většina klubů KHL, slavný klub CSKA Moskva například 5.000 návštěvníků, Dinamo Minsk ještě trochu méně, nejméně snad Lada Togliatti 2.900. Cena vstupenek na malém stadionu CSKA Moskva je podobná, jako v Omsku, s tím rozdílem, že VIP vstupenky dosahují cenu až 1000 Kč za zápas. Tato cena je běžná v NHL. Nyní je v Hradci Králové kapacita stadionu 7.500 diváků, vstupenka na druhou nejvyšší soutěž stojí 60 Kč.

Záležitost tedy nevidím jako zcela za nereálnou, otázkou je, jak dlouho budou Rusové ochotni podporovat hradecký klub.

Pokud by Hradec Králové nechtěl být v KHL otloukánkem, mělo by si vedení města stanovit priority. Nadále by nemělo cenu držet dva hokejové kluby, druhou nejvyšší soutěž bych prodal, nebo z důvodu nejisté budoucnosti raději pronajal do jiného města. Stálo by za to i přehodnotit plány ve fotbale a navrhnout změny v uzavřených smlouvách. Momentálně je Hradec Králové v 2. fotbalové lize na 2. postupovém místě a „hrozí“ tedy nebezpečí, že hokej se bude přetahovat o diváky s fotbalem na úrovni nejvyšší soutěže.

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Václav Hlavatý | pátek 18.12.2009 0:15 | karma článku: 15,81 | přečteno: 5044x
  • Další články autora

Václav Hlavatý

Referendum o Evropské unii

3.10.2017 v 22:06 | Karma: 17,56

Václav Hlavatý

RVHP a EU.

11.9.2016 v 10:25 | Karma: 20,97

Václav Hlavatý

Czexit, a co bude potom.

15.7.2016 v 18:31 | Karma: 22,42