Jak používat toaletní papír a mísu na WC

Budeme i my zanedlouho potřebovat metodického školitele, aby uklízečky nemusely čistit záchody ve školách víckrát denně, včetně pomazaných zdí?

Zdroj německého článku zde, český překlad zkuste gůglem.

Já to vidím tak, že muselo dojít ve společnosti k významným změnám, když polovina dětí neumí seřadit piktogramy znázorňující 10 obrázků do správného pořadí. Z nouze jsem si položil otázku, která polovina. Představuji si, že je mezi piktogramy zvednutí nebo položení prkénka, sedání na záchod, poulení očí, vytírání si řitě, vhození použitého papíru do mísy, spláchnutí, umytí rukou a opuštění čisté kabiny s úsměvem. Jestli jsem to taky nespletl. Polovina dětí prý udělá víc než dvě chyby. Správce školy musí kvůli katastrofálním neznalostem studentů objednávat i speciální čištění kvůli pomazaným stěnám.

Rodiče dětí i pedagogové se diví, že musí do školy někdo přijít a učit je, jak mají používat toaletu. Dřív to přece nebylo potřeba. Nyní jsou mezi školami velké rozdíly a studenti některých dnes musí strpět ponižující školení, aby třeba z čiré neznalosti (pochopitelně) nezdobili tím materiálem zdi. Proč?

Možná se pletu, ale příčinou může být rasismus a xenofobie, přesněji obava z nich. Školské úřady si mohou tisíckrát lámat hlavu nad tím, co je příčinou neblahého stavu toalet, když před pár lety to bylo OK. Horší než slepý je ten, kdo nechce vidět. A ukázat prstem na viníka je dnes čiré bláznovství. Přenést povinnost úklidu na týmy složené ze žáků pochopitelně naráží na odpor těch čistotných. Jestliže nepřipustí, že toto chování na záchody přinesli žáci cizokrajného vzhledu, musí trapné poučování absolvovat všichni. Bez rozdílu rasy a náboženství, to je snad jasné.

PS: Na ten závěr jsem přišel sám, o cizokrajném vzhledu studentů není pochopitelně ani v tom článku zmínka. Je to však vysvětlení pro to, že se žádné vysvětlení dosud nenašlo. A kde není vysvětlení, zbývá nám víra.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Hink | neděle 31.12.2017 10:17 | karma článku: 38,48 | přečteno: 2131x