Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Whoopi Goldberg, bílý holocaust a hodní černoši

Každý čas od času něco řekneme a kolik lidí nás uslyší, to záleží na tom, jaký počet posluchačů máme, a jestli je vůbec někdo ochotný nám naslouchat.

Jakmile jste celebrita, nebo jste jí někdy byli, váš okruh posluchačů bude o něco větší – ovšem s rizikem, že v onom okruhu se najde i více kritických hlasů vaše slova komentující.

Herečku Whoopi Goldberg jsem měl jako mladší rád – a podotknu, že to bylo v letech, kdy se nedělali tolik rozdíly mezi barvami pleti s ohledem na politickou situaci, ale víc se koukalo na to, kdo co umí a jak se kdo chová.

V téhle době W.G. docela zářila, a pokud se dívám třeba na film Duch, tak je to spíš kvůli ní než pro dvojici Swayze-Moore, a taky kvůli těm stínům z pekla, co jsi jdou pro zlé duše, o kterých jsem jako mladý říkal, že jde o zmutovaný biologický odpad z kanálu C.H.U.D..

Dneska už paní herečku moc filmově nevidím, ale to se stává. Někdy je těžké udržet tempo, nebo se prostě věnujete jiné práci, která nemusí být tolik vidět, což by neznamenalo, že by dotyčného o to méně bavila.

Ale je taky možné, že ta druhá varianta se paní herečce nelíbí, a tak zkusila, co je pokaždé účinné, a to říct nějakou šokující věc.

Holocaust je svým způsobem magická a fascinující část lidských dějin, která i po letech budí vášně a lepí na sobě kontroverze, poněvadž je taky stále účinné mluvit proti těm, co se už nemohou bránit, a vymýšlet o nich urážející hlouposti, a ještě se u toho tvářit, jak moc máte pravdu a běda tomu, kdo s Vámi nesouhlasí.

To jste pak buď fašisti, nebo rasisti, nebo jenom obludní hlupáci.

Paní herečka to vzala pěkně zostra a prohlásila, že holocaust byla záležitost jedné rasy, a to rasy „těch bílých“. Netuším, jaký kontext měla na mysli, když myšlenku pronesla, ale určitě si neuvědomila, s ohledem na barvu pleti, že tuhle „záležitost“ odnesly i jiné rasy.

Možná paní herečka chtěla vyslovit moudro, že vlastně jenom bílí jsou schopni podobných akcí vůči vlastní rase a milého a hodného černocha by tohle vůbec nenapadlo.

Je škoda, že paní herečce někdo nepřipomenul, že v Africe leží jeden malý stát, který nese jméno Rwanda a že v něm žili dvě etnika jménem Hutuové a Tutsiové a symboly jejich sporu se staly dvě věci – rádio a mačeta. Rádio znamenalo sladění akce po celé zemi, mačeta její vykonání.

Kdyby si paní herečka na tohle vzpomněla, nebo možná tuto informaci slyšela poprvé, ani bych se nedivil, kdyby se k situaci vyjádřila myšlenkou, že určitě došlo ke konfliktu na základě provokací někoho bílého.

Je zvláštní, že v tom by měla malou, skutečně jenom malou pravdu, protože si pamatuju, že Rwanda tenkrát volala o vojenskou pomoc, ale svět se na to vykašlal. Koho by taky zajímal malý stát kdesi v Africe, kde nebylo skoro nic, na čem by se dalo vydělat.

Nehledě na tenhle smutný fakt, nijak paní herečce nepřísluší soud o tom, o čem holocaust byl. Holocaust nebyl o rase, nýbrž o ideologii, a taky jejím výkladu. Paní herečka netuší, že kdyby válka pokračovala i po roce 1945, pak by se dočkaly i jiné rasy svého vyhlazení, protože vize Tisícileté říše byly v její čistotě nekompromisní.

Navíc byl to sám Adolf Hitler, který se ve dvacátých letech minulého století vyjádřil k nové módní vlně swingu a podobných novinek jediným slovem, a to slovem negroismus.

Nelze nijak říct, že to paní herečka myslela dobře. Podobná slova o holocaustu nemají v sobě dobrý smysl, ani s přivřenýma očima a při skřípění zubů. Podobná slova jsou hloupostí, která jen zvíří emoce a přilije olej do ohně.

Vzpomínám si na slova židovského autora, který už před lety tvrdil, že je moc důležité poslouchat mínění o holocaustu od těch, co židy nejsou. Podle toho se prý pozná, jak je další daleko. Paní herečka, třebaže má židovské příjmení (ale židovkou není), už svoje řekla.

Já to řeknu o něco později (opravdu brzy) a slibuji, že to bude znít úplně jinak – tak, jak jste to ještě nikdy neslyšeli.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Pavel Hewlit | čtvrtek 3.2.2022 13:52 | karma článku: 37,16 | přečteno: 1367x
  • Další články autora

Pavel Hewlit

Prý mám napsat Putinovi – tak jo, tady to je

Tohle není můj nápad, ale jednoho z diskutérů. On to sice myslel jako vtip, ale i v tom zlomyslném návrhu na moji osobu je kousek pravdy. Nikdo spolu nemluví. Nepíšeme, co bychom chtěli druhému říct.

16.11.2022 v 22:36 | Karma: 33,16 | Přečteno: 1996x | Diskuse| Ostatní

Pavel Hewlit

Ta válka muší bejt, to Vám poudám

Na rovinu – nejsem zrovna nadšený z toho, co se ve světě děje, a hlavně z toho, co se může ještě dít na základě jedné jediné zprávy o vystřelené raketě.

16.11.2022 v 16:19 | Karma: 36,43 | Přečteno: 941x | Diskuse| Ostatní

Pavel Hewlit

Příběhy o žití upravené smrtí aneb Modlitba góje v synagoze

Knihy jsou různé, a to je něco, co netřeba žádnému ze čtenářů připomínat, a ten, kdo nikdy nečetl, ten tomu neuvěří, dokud si dvě tři nepřečte.

9.11.2022 v 14:45 | Karma: 26,30 | Přečteno: 484x | Diskuse| Kultura

Pavel Hewlit

Tak už jsme ve válce, ale já přesto musím řídit tramvaj

Zachovejte paniku, stejně všechno špatně dopadne – ale ještě to není tak špatné, jak titulek tohoto příspěvku hovoří. Válka není a já řídím.

5.11.2022 v 1:22 | Karma: 44,98 | Přečteno: 6722x | Diskuse| Ostatní

Pavel Hewlit

Půl kila války pro každého, stačí se postavit do fronty

Války jsou smutné, války jsou na prd, války berou matkám děti, války berou všechno, ale je na nich zajímavé, jak se vyvíjejí tam, kde nejsou.

3.11.2022 v 8:34 | Karma: 43,75 | Přečteno: 3675x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Černomořská flotila dále slábne. Zasáhli jsme korvetu Ciklon, hlásí Kyjev

21. května 2024  18:21

Ukrajinská armáda oznámila zásah ruské korvety Ciklon v Sevastopolu na Moskvou okupovaném...

Na Rychnovsku se střetl vlak s autem, tragickou nehodu nepřežili dva lidé

21. května 2024  18:15

Při dopravní nehodě auta s vlakem v Čermné nad Orlicí na Rychnovsku zemřeli dva lidé. Na místě...

Poslanci kývli na možnost odpuštění penále z odvodů na zdravotní pojištění

21. května 2024  5:45,  aktualizováno  17:55

Přímý přenos Poslanci schválili možnost odpuštění penále z odvodů na zdravotní pojištění. Pomoci to má těm,...

Carlson má pořad v ruské televizi. V prvním díle řešil klíšťata jako biozbraň USA

21. května 2024  17:46

Konzervativní americký moderátor Tucker Carlson spustil vlastní pořad na ruské státní televizi...

Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku
Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku

Jestliže vás trápí proměnlivé jarní počasí, máme pro vás tip, kam vyrazit, když počasí zrovna nepřeje. BRuNO Family Park v Brně se postará o zábavu...

  • Počet článků 942
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1418x
Třeba nabídnout příběh. Myšlenku. Pobavit, rozplakat, donutit, abyste se podívali na místa v sobě, která se báli navštívit. Třeba.

Případné dotazy na fejetonhewlit@seznam.cz

Seznam rubrik