Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ne vše, co teče po podlaze tramvaje, jsou slzy

Chtěl jsem psát něco úplně jiného. Dokonce jsem nechtěl tentokrát psát o něčem špatném. Nechtěl jsem psát ani o virech. Ale zase se to nějak sešlo.

Je viditelné, jak se mnozí lidé v současném stavu krize snaží a jsou jinými lidmi než dřív. Koho by taky napadlo před měsícem, že někdo bude dělat něco zadarmo a bude se chovat úplně jinak, než jak je "normální".

Přiznávám, že jsou lidé, kteří se takhle ve společnosti a ke společnosti chovají stále (stav nestav) – ale není taky ničím zvláštním, že výjimečné situace vedou k výjimečnému chování, bohužel z obou stran spektra smyslu.

My tramvajáci, ostatně jako ostatní řidiči MHD a jiní pracovníci přicházející do styku s lidmi, zažíváme nyní při své práci smíšené pocity. Nebudeme si nic nalhávat, lidí není moc, provoz je slabý, nehodovost skoro na nule – na druhé straně jsme vystaveni vyššímu riziku nákazy, poněvadž se pro některé "členy společnosti" stáváte se svým prostředkem jejich karanténou. A já nevěřím, že jsou v ní všichni zdraví.

Ale o tom taky psát nechci. Chci psát o něčem jiném.

Třebaže restaurace a bary jsou zavřené a žádají za to kompenzaci – a já jsem se k tomuto problému už vyjádřil komentářem ve znění:

Tohle je moc složitý. Samozřejmě, že chtějí pomoc – kdo ji nepotřebuje, že? Ale mně se nelíbí, že je to formulováno tak, jako že Vláda nařídila, a proto je na vině a má platit.?Pokud je to takhle chápáno, můžeme se zařídit jinak – nechat otevřeno, ale na dveře dát ceduli: "Dobrý den, pojďte dál, budete obslouženi, ale hrozí vysoké procento nakažení smrtelnou chorobou."?I tohle je řešení.

Třebaže jsme právě v tomhle směru spadli do ekonomické recese, pořád se najdou lidé, kteří se rádi napijí, a třeba tím trochu zmírní psychickou zátěž ze dnů kolem sebe. Nemám nic proti tomu. Proti nemocem se dá bojovat různými způsoby – jen prosím některé (nebo stavy po nich) neukazujte v MHD.

Nebyl to člověk, který by měl s pitím větší zkušenosti. Asi se jenom nechal víc nalákat démon alkoholu, což mu ovšem neuděluje pardon, aby se choval jako dobytek a v téhle situaci svým rozhodnutím zaměstnával několik lidí, kteří mohli být užiteční někde jinde.

To mi na celé dnes popisované věci vadí. Ta lhostejnost ke stavu věcí, které kolem jsou. Neschopnost domyslet svůj čin do konce, nebo ho naopak domyslet s tím, že lidi prostě naštvete – je to stejné jako příklad betonových pražců posazených na koleje.

Tak jsem toho mladíka dovezl na konečnou, on tuhý jako kokosový ořech a na nic nereaguje – nic znamená, že se ho nesmíte dotknout, vůbec, odstup neodstup. Můžete tak maximálně zvednou hlas, dělat hluk, zvonit jako budík – a modlit se, aby nešel kolem někdo, kdo v tom hnedka uvidí ponižování bližního svého a napíše na vás stížnost. I to se stalo.

Řešení je, že zavoláte na dispečink a oni přivolají hlídku policie. Než dorazí, musíte tu "mrtvolu" stále hlídat. Nemůžete jít na záchod, umýt si ruce, dělat si své věci, které děláte o přestávce – nemůžete nic, jen ho hlídat.

Jak jsem řekl, že vy nemůžete na toaletu, neznamená však, že nemůže on. A tak prostě ho hlídáte, a já poprvé v životě na vlastní oči viděl něco, co jsem zhlédl jenom ve filmech nebo v televizi, a slyšel zvuk, který je trochu jiný, než jak mi ho příběhy ukazovaly.

Interiér tramvaje

Pořád nemůžete nic dělat. Chcete, ale nemůžete. Co kdyby tomu dotyčnému to pak vadilo. Ještě by se pak třeba jeho Papá mohl s vámi pohádat, že jste se nechovali jako pravý profesionál. Netolerovali jste ho. To se taky už stalo.

A tak koukám a říkám si, alespoň má roušku. Hodný chlapec.

Teď k policistům. Přijeli tři.

Není sporu o tom, že práce mají víc než dost a vždycky jí víc než dost mít budou, i za cenu toho, že za více práce jim automaticky nepřipadne vyšší odměna. Víte, já na tramvajích jsem si o sobě myslel, že jsem taky něco jako tvrdej kluk, že ledacos snesu. Jako že i mě nic nerozhází a ustojím hodně. No, ale včerejší večer to mi spadnul hřebínek.

Tak ho vytáhli a on jim nadával. Sprostě. Jak jinak. Nadávat sprostě policistům je trend. Kdykoli ho mohli sundat jednou ranou, dát mu deku, a osud ví, že by si ji mladík za své arogantní chování (že se ožral nebo zfetoval není omluva) zasloužil se vším všudy. Neudělali to. Poslali ho do parku, aby se vyvětral.

A ještě věc. Mladík to neustál a po několika metrech padnul jako v krasobruslení při špatně odpíchnutém Rittbergeru. Policisté se na to mohli vykašlat, ale oni ne. Vrátili se k němu a zkoumali, jestli není zraněný. Nebyl. Opilci zranění ustojí, protože při pádu nezatnou svaly jako střízlivý člověk.

Ruku na srdce – někdo, kdo vás má na háku, nadává vám, sprostě, pošle vás někam (dokonce si pořád stahuje roušku), a pak padne na hubu – kdo by se šel na něj podívat a zjišťovat, jestli není zraněný?

Mladík chvilku krasobruslil po tmavém parku (nebylo to na první místo, ani na desáté) a pak uviděl ve svém zorném poli tramvaj (mojí) a hodlal nastoupit. Asi chápete, že jsem tuto závadovou osobu nemohl do vozu pustit. Ne že bych se bál, že vykoná další potřebu. Mladík hodlal nastoupit uvolněný a vyprázdněný. Ale já zrovna desinfikoval sedačku. Ještě štěstí, že jsem měl jet do vozovny, protože jinak bych taky tramvaj vyměnil.

Jeho nástup nebo spíše pokus o něj mi připomněl zombie filmy. Plácal do dveří, mručel a jeho mozková kapacita nemrtvého stvoření odmítala přijmout impuls neuronů, že se dveře neotevřou – plác plác plác, mruuuu, mruuuuu.

Prostě nejel. Nemohl. Omlouvám se všem hodným lidem, kteří by si ho jistě vzali domů, omyli ho, nasytili, vyprali a čekali, až se z toho vyspí. Omlouvám se i členům neziskové organizace Opilec není zločinec.

Na závěr připojuji fotku, co taková tekutina ve voze dělá, když se vůz hýbá. Ano – teče. Teče všemi směry a žel i k nám do kabiny. Že je tam ještě stupínek, vás nijak neochrání od pocitu, že se najdou mezi námi tací ( i v téhle době), kteří na vás prostě...

Však víte.

Interiér tramvaje

 

Kolega H. při pohledu na fotku poznamenal: Když nás nedostane Covid-19, tak tyfus.

Autor: Pavel Hewlit | pátek 27.3.2020 11:12 | karma článku: 34,31 | přečteno: 1437x
  • Další články autora

Pavel Hewlit

Dva miliony chvilek pro demokracii, a možná i víc.

A nejsou dva miliony málo? Co třeba tři? Čtyři, pět – všechny miliony. Ono to ale stejně nakonec skončí tak, že počet chvilek bude počtem obyvatel, mínus politici.

28.6.2022 v 13:04 | Karma: 36,00 | Přečteno: 923x | Osobní

Pavel Hewlit

Ježíš a Hitler by to taky dneska neměli jednoduché (a večer uvidíme)

Někdy na to myslím, na tahle dvě náboženství, která jsou spojována se jmény v nadpisu, která svět zná – na náboženství, co se snadno dají vyměnit za ideologii a jejich ideologie za náboženství.

22.6.2022 v 13:46 | Karma: 19,08 | Přečteno: 448x | Ostatní

Pavel Hewlit

Nejvíc mě na těch korupcích štve, že já jsem ten poctivý vůl

Nebo by to asi mělo být jinak – jako že jsem rád, že nic neberu a můžu jít večer spát (jako tramvaják někdy v noci nebo k ránu) a slovy Švejka si před usnutím říct, že to jsem byl ale dneska tolik poctivý.

17.6.2022 v 14:32 | Karma: 25,18 | Přečteno: 397x | Ostatní

Pavel Hewlit

Už chápu důchodce, co říkal, že tihle to dodělají – a konsolidují a vrací do devadesátek

Už jsem o tom psal – jak o těch slovech starého důchodce, tak o situaci, která je doplňuje a z nichž mnozí neměli radost. Dokonce mě považovali za konfidenta, pokud tuhle moderní Vládu nepodporuji.

15.6.2022 v 13:11 | Karma: 37,89 | Přečteno: 1304x | Ostatní

Pavel Hewlit

Ty dny před tím, než Vás někdo vyvolí, že se stanete popelem

Jedna z mnoha jednoduchých věcí na tomhle světě je propaganda. Jednoduchá na dělání. S vývojem médií je práce na ní snazší a snazší. Má jednoduchá pravidlo - může se v ní vše.

11.6.2022 v 12:17 | Karma: 31,71 | Přečteno: 3468x | Poezie a próza
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 943
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1435x
Třeba nabídnout příběh. Myšlenku. Pobavit, rozplakat, donutit, abyste se podívali na místa v sobě, která se báli navštívit. Třeba.

Případné dotazy na fejetonhewlit@seznam.cz

Seznam rubrik