Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Když je tatínek vůl, a ještě ke všemu cyklista

Jako řidič tramvaje toho po Praze vidím hodně. To dobré, i to špatné. Nad tím dobrým srdce zaplesá, nad tím špatným pláče. Je fajn vidět, jak si lidé ještě pomáhají, že dokáží být ohleduplní, a někdy mě i překvapí lidé, u nichž bych překvapení nečekal ani náhodou. Tak to ale bývá.

Obdobně je to na druhé straně spektra. Říkám si, tenhle nebo tahle by něco takového, nebo jiného takového, neudělala ani omylem, a prásk, je to tam. Ale co se pořád divím.

Samozřejmě že nejvíc jako řidič vidím podivných přestupků a nesmyslných nápadů v dopravě. Zažil jsem řidiče, který se snažil osobním automobilem vybrzdit tramvaj, netuše, že pro tramvaje platí jiné brzdné podmínky, a nakonec to byl řidič automobilu, co skončil s tramvajovým spřáhlem v kufru. Viděl jsem několik řidičů (v tomto případě mladých, tak mladých, že jsem jim osmnáct let nevěřil), co mě předjeli na tramvajovém tělese, ukazovali prostředníček, a vesele si to brázdili po zatravněném svršku, až do chvíle, než skončili s předními koly v prohlubni a auto udělalo "skříííp". Rád dodávám, že jsem po příjezdu k nim mohl ukazovat prostředníčky i na nohou, ale neudělal jsem to, a namísto gest, jsem se zeptal, zdali teď ještě mají krom jízdy po trávě jiné přání.

Cyklisté jsou kapitola sama pro sebe (a tak jí píšu). Dalo by se říci, že s nimi vedeme nikdy nekončící boj, nekončící proto, že se asi nestane, že všichni neposlušní kolaři najednou zmoudří a budou se chovat podle pravidel. Někteří to dělají, a já jim za to děkuju, ale pořád jich dost zbývá, kteří si myslí, že když zrovna nechodí, jsou něco víc.

Nikdy nepochopím, proč když někdo vytáhne na ulici kolo, proč má najednou nutkání jezdit tramvají. Pochopím, když se mu něco stane, nebo když se zraní – nebo se stane něco, že nemůže šlapat – ale znám kolaře, kteří mají svoje úseky, jež odmítají jezdit, a cpou se do tramvají, a já se s nimi hádám, poněvadž je musím vyhodit, a oni nechtějí pochopit, že já to udělat musím. Věčný boj.

Úplně nejhorší kombinace je cyklista a nezodpovědný rodič – tedy spíš otec, protože matky, jak koukám, na svoje ratolesti dohlížejí při jízdě daleko víc. Ani bych nespočítal, kolikrát vidím, že otec vezme dítě na vyjížďku, nejlépe do centra, samozřejmě, jede kus před ním, a pravděpodobně doufá v nějakou přízeň osudu, že se nikomu nic nestane.

Já jako dítě taky jezdil, s otcem, a musím říct, že nebyla chvíle, aby mě předjel, a nechal samotného bez dozoru. A to provoz nebyl tak hustý a bezohledný jako dneska.

Zrovna včera jsem měl sedmnáctku, což je linka s mnoha zajímavými místy na nehodu, zvláště pak u Karlova mostu, u přechodu, s podjezdem a zúžením silnice. Ale koukal jsem, že i tady se na cyklisty myslelo. Už před zúžením je cedule jako kráva, kudy má cyklista jet, že se nemá tlačit k rohu, ale naopak se držet mezi kolejemi, kde je to pro něj bezpečné. A tu najednou, frrrnk, otec, a houby mezi koleje, ale pěkně u strany, kde je to tak padesát na padesát, že mu kolo sjede do žlábku, a za ním, tři metry, holčička, tak devět let, růžová přilbičky, růžová bundička, růžové tepláky a strach v očích.

Auta v protisměru se nešetřila. Hnala se jak s blbcem o závod a holčička jen tak tak držela řídítka a kolo částečně měnilo směr na způsob cik cak. Jel jsem za ní. Hodně daleko. Zvonit nemělo význam, to by se všechno jen zhoršilo. Stejný význam by nemělo, kdyby se holčička otočila a za sebou viděla červenou obludu, zazmatkovala a hodila to pod první protijedoucí auto.

Můžu říct, že na jejího tatíka jsem byl po celých těch dvě stě metrů, co jsem se ploužil pětikilometrovou rychlosti, pěkně nasranej. Skoro jsem měl chuť zastavit na Karlových lázních, vylézt z kabiny, chytit si ho na chodníku (kam u diskotéky suverénně zabočil, a málem sundal dav turistů) a něco mu říct od plic. Nakonec jsem to neudělal. Na chodníku zastavil (skutečně málem o turistu) a konečně se začal shánět po dcerce. Ta u něj zastavila, a jak jsem viděl, celá ubrečená.

Zajel jsem do zastávky, a než se vyměnili vážení klienti ze všech koutů planety, koukám zrcátkem dozadu, co tatík a dcerka. Nic moc. Kdo by čekal objetí nebo sušení slziček, nedočkal by se. Tatík stál nad dítětem jako Golem, držel se řídítek, a tvářil se jako Klaus před projevem, dívka sklopenou hlavu. Nakonec tatík naskočil na kolo a kličkoval mezi chodci. Holčička ho následovala.

Nejde podle jednoho případu (v tomhle případě), cokoliv rozhodovat. Třeba je ten muž skvělý otec, a tenhle omyl je jedním z těch omylů, který sice dětská dušička vytěsní a zahrabe kamsi do podvědomí (aby třeba ve třiceti začala koktat), ale jsou to právě tyhle okamžiky, při nichž se může stát, že žádné třicet nebude.

Doufám, že jako rodiče jste v rámci cyklistické výchovy na své potomky lepšími vzory, a díky vám se stane, za dlouho dlouho, že jeden starý tramvaják nebude mít s cyklisty v tramvaji žádné spory a nebude muset o nich s pravidelnými odchylkami psát svůj blog.

Zatím ještě musí, avšak zázraky se dějí.

Autor: Pavel Hewlit | pondělí 27.10.2014 10:16 | karma článku: 33,44 | přečteno: 2391x
  • Další články autora

Pavel Hewlit

Každá nová Vláda to má těžší a je pan premiér další pan Václav Klaus?

Otázka na začátek. Co má každá nová Vláda těžší než ta předchozí? Je to jenom jedna jediná věc, jelikož ty ostatní jsou stejné, a když ne, tak alespoň podobné.

27.8.2022 v 19:35 | Karma: 31,06 | Přečteno: 597x | Ostatní

Pavel Hewlit

Chce Putin destabilizaci Evropy?

Už se to zase mele, a ne že ne, a už sami vnímáte, jak lidé a státy mění svoje názory na válku, a spíš než otázky morální nastupují otázky pragmatické, co a jak může být.

26.8.2022 v 11:24 | Karma: 31,79 | Přečteno: 697x | Ostatní

Pavel Hewlit

Zdá se taky feťákům o lepší budoucnosti?

Ke spolupráci s drogově závislými jsem se dostal ještě před vojnou a bylo to kvůli filmové adaptaci povídek Nicka Cave, k nimž jsem měl psát scénář.

22.8.2022 v 19:02 | Karma: 21,37 | Přečteno: 396x | Ostatní

Pavel Hewlit

Slyšte, slyšte obludnou kauzu člověka přivřeného do dveří

Poslední měsíce mi lidé, co mi nerozumí, psali, abych psal výhradně jenom o tramvajích, a třebaže mi to již posledních čtrnáct dnů nepíší, protože moje psaní „o ničem“ mělo úspěch, rád jim vyhovím.

18.8.2022 v 13:03 | Karma: 28,09 | Přečteno: 763x | Poezie a próza

Pavel Hewlit

Jestli bude líp, záleží jenom na nás

Čím častěji vidím reprízy politických divadelních představení, tím paradoxně víc a víc ve mně sílí potřeba říkat lidem kolem sebe, jak málo stačí na změnu.

16.8.2022 v 22:47 | Karma: 20,34 | Přečteno: 514x | Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Jako v komunistickém Československu. Britský novinář obviňuje vlast z cenzury

2. května 2024  19:20

Velká Británie má problémy se svobodou slova, lidé se bojí říkat nahlas názory o kontroverzních...

Škodlivé ruské aktivity mimo jiné v Česku nás znepokojují, uvedlo NATO

2. května 2024  19:12

Severoatlantickou alianci znepokojují nedávné škodlivé aktivity na území členských států bloku,...

Na Plzeňsku hořela hala sklárny, oheň zasáhl třetinu střechy

2. května 2024  18:22,  aktualizováno  19:09

V Heřmanově Huti na severním Plzeňsku hořelo v areálu sklárny. Podle informací iDNES.cz od hasičů,...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno 

Přímý přenos Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 943
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1435x
Třeba nabídnout příběh. Myšlenku. Pobavit, rozplakat, donutit, abyste se podívali na místa v sobě, která se báli navštívit. Třeba.

Případné dotazy na fejetonhewlit@seznam.cz

Seznam rubrik