Prostě jděte ven

Denně na nás útočí stres, desítky úkolů, starostí a stovky rušivých vjemů. Navraťte si vnitřní klid a pokoj do života pobytem na čerstvém vzduchu. Seznamte se s Friluftsliv.

Zdá se, že ve Skandinávii mají recept na příjemný a pohodlný život, který se zbytku světa velmi zamlouvá. Možná je to tím, že život ve skandinávských zemích není (a historicky ani nebyl) úplně jednoduchý, a tamní obyvatelé si jej snažili všemožně zpříjemnit. Dovedli své snahy k dokonalosti, a díky tomu můžeme z jejich moudrosti čerpat také.

V minulých letech jsme objevovali hygge, tedy techniky, jak si zútulnit domov. Stavěli jsme čtecí koutky, na gaučích přibyly hebké, huňaté deky, z poliček a stolů zmizely nadbytečné lapače prachu, znovu jsme objevili kouzlo doma upletených ponožek, někteří z nás se naučili i trochu zpomalit.

Hygge ale není to jediné, co mají seveřané v rukávu. Nedávno se na trhu objevila kniha s názvem, který působí trochu jako jazykolam. Friluftsliv, autorky Lindy Akesonové McGurkové, je jednoduchým průvodcem životem venku.

Vzpomeňte si, jaké kopce zábavy jste si jako děti užili, když jste po škole hodili tašku do předsíně, sebrali namazaný chleba nebo tatranku ke svačině a vyrazili někam ven. Večer jste se vraceli unavení, vysmátí, s červenými tvářemi, hladoví a šťastní. No, a proč byste si podobnou radost nemohli dopřát i v dospělosti?!

Autorka chytře rozdělila svého průvodce na čtyři živly – vzduch, země, voda a oheň. V začátku čtenáře seznámí s historií a významem friluftsliv a pak již představuje různé možnosti, jak se jednoduše a radostně propojit s přírodou.

Naučíte se deset zásad friluftsliv, objevíte radost z obyčejné procházky, nehledět ve svých aktivitách na roční doby ani rozmary počasí. Přiučíte se různým užitečným dovednostem, třeba naštípat si dříví na oheň, připravit jídlo i spaní venku či provést ty úkony, u nichž je i papež sám. Autorka k obecným radám připojila také recepty a návody, díky kterým bude vaše splynutí s přírodou ještě mnohem zábavnější. A možná časem zjistíte, že se více usmíváte, lépe spíte a protivní kolegové v práci jsou vám trochu víc jedno.

Ať už se pro pobyt venku nadchnete ihned po dočtení knihy, nebo budete své možnosti objevovat pokradmu a opatrně, ručím vám za to, že Friluftsliv si najde pevné místo v knihovně, ale především v batohu, který s vámi jezdí na všechny výlety.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Helena Herynková | čtvrtek 24.8.2023 11:34 | karma článku: 5,83 | přečteno: 137x