Pozvánka do míst, kde se rodila hudba

Nahlížení do soukromí slavných patří mezi moderní formy zvědavosti. Poznejte místa, kde žili své obyčejné i neobyčejné životy slavní hudební skladatelé, a stvořili zde svá největší díla. Otevřete Příbytky hudby.

Přemýšleli jste někdy při poslechu hudby, jak se asi skladatel při psaní cítil a kde právě seděl, když noty zapisoval a své dílo si postupně přehrával? Kde bydlel se svou rodinou a prožíval každodenní radosti i starosti? Pak je publikace Příbytky hudby určena právě do vašich rukou.

Nechte se pozvat na nevšední výlet po místech, kde se rodila díla snad nejslavnějších evropských hudebních skladatelů napříč pěti stoletími. Velkoformátová publikace je prošpikována skvělými fotografiemi a celou řadou informací. Bodo Plachta, autor knihy a mnoha dalších populárně naučných textů, spojil síly s Achimem Bednorzem, výborným fotografem architektury a autorem řady knih s uměleckohistorickou tematikou, aby společně vytvořili tuto nevšední přehlídku. Ve svém společném díle dovolí čtenářům nahlédnout do soukromí největších skladatelů, mezi nimiž nechybí Wolfgang Amadeus Mozart, Ludwig van Beethoven, Joseph Haydn, Edvard Grieg, Franz Lehár, Clara Schumannová, Richard Strauss a mnozí další.

Příbytky hudby jsou skvěle rozdělené na skladatele, pobývající ve městech i na venkově, speciální pozornost autoři věnovali městu hudby – Vídni – a jejím slavným obyvatelům. V každé kapitole se dozvíte informace o životě skladatele, o okolních vlivech, které se vtiskly do jeho hudby, a především o historii a významu domu či bytu, v němž pobýval a tvořil. Vyprávění je doplněno a ozdobeno množstvím krásných velkoformátových fotografií, které z publikace udělají pravou okrasu knihovny, a také knihu, k níž se budete s láskou vracet. Může se stát podnětným podkladem pro skutečný výlet po stopách skladatelů.

Máte-li tedy ve svém okolí milovníka kvalitní klasické hudby, trochu kříženého s fanouškem architektury, mohou se Příbytky hudby stát skvělým dárkem pod stromeček.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Helena Herynková | čtvrtek 14.12.2023 13:48 | karma článku: 4,63 | přečteno: 99x