Není plevel jako plevel

Rostliny, které usurpují ty, které jsme si pečlivě vypiplali. To je pro většinu z nás plevel. Jenže existují mnohé divoké byliny, jež je škoda vyhodit a lze je zužitkovat v domácnosti. Zpestřete si vaření knihou Plevel na talíři.

„Fuj, nejez to, to je plevel,“ slýchali jste možná občas v dětství od maminky při objevování zahrady a rostlin na ní. Jenže, není plevel jako plevel, spoustu druhů divokých rostlin si zaslouží rehabilitovat, protože mohou snadno najít své místo ve vaší kuchyni a na jídelníčku. Právě takovým bylinám se věnuje naučná publikace Plevel na talíři.

Autorky Suzanne Hanschová a Elke Schwarzerová se zaměřily na osmadvacet druhů divoké květeny tak, abyste měli jistotu, že si do salátu nebo jiného pokrmu přidáváte rostlinu skutečně jedlou. Zároveň vybírají ty zástupce, kteří se v našich zahradách objevují obvykle, a navíc v hojné míře, jen jste je zřejmě doposud zuřivě a bez užitku vykopávali a vytrhávali.

Publikace přehledně představuje jednotlivé druhy, vždy se dozvíte jednoznačné rozlišovací znaky pro dokonalé rozpoznání jedlé rostliny a autorky dávají na výběr – buď využijete radu, jak se toho kterého plevele zbavit, nebo jak si ho užít v chutné podobě v kuchyni. Pokud se rozhodnete divoká býlí jíst a vařit, rozhodně si tím zpestříte stravování a svou zahradu obohatíte o přirozená zákoutí, která si nakonec užijí i včely a další živočichové.

Mimo řady cenných rad a informací o rostlinách se samozřejmě dozvíte také tipy na jejich domácí zpracování, a především můžete vyzkoušet přes padesát receptů, u jejichž čtení se vám rovnou budou sbíhat sliny.

Plevel na talíři potěší nadšené zahrádkáře i hospodyňky, které nerady plýtvají dobrými a chutnými ingrediencemi. Možná to nakonec po dočtení knihy dopadne tak, že si v nějakém příhodném koutu zahrádky budete divoké byliny schválně vysazovat, abyste si mohli užít jejich lahodné či nevšední chuti častěji.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Helena Herynková | čtvrtek 11.1.2024 16:10 | karma článku: 9,23 | přečteno: 155x