- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
„Fuj, nejez to, to je plevel,“ slýchali jste možná občas v dětství od maminky při objevování zahrady a rostlin na ní. Jenže, není plevel jako plevel, spoustu druhů divokých rostlin si zaslouží rehabilitovat, protože mohou snadno najít své místo ve vaší kuchyni a na jídelníčku. Právě takovým bylinám se věnuje naučná publikace Plevel na talíři.
Autorky Suzanne Hanschová a Elke Schwarzerová se zaměřily na osmadvacet druhů divoké květeny tak, abyste měli jistotu, že si do salátu nebo jiného pokrmu přidáváte rostlinu skutečně jedlou. Zároveň vybírají ty zástupce, kteří se v našich zahradách objevují obvykle, a navíc v hojné míře, jen jste je zřejmě doposud zuřivě a bez užitku vykopávali a vytrhávali.
Publikace přehledně představuje jednotlivé druhy, vždy se dozvíte jednoznačné rozlišovací znaky pro dokonalé rozpoznání jedlé rostliny a autorky dávají na výběr – buď využijete radu, jak se toho kterého plevele zbavit, nebo jak si ho užít v chutné podobě v kuchyni. Pokud se rozhodnete divoká býlí jíst a vařit, rozhodně si tím zpestříte stravování a svou zahradu obohatíte o přirozená zákoutí, která si nakonec užijí i včely a další živočichové.
Mimo řady cenných rad a informací o rostlinách se samozřejmě dozvíte také tipy na jejich domácí zpracování, a především můžete vyzkoušet přes padesát receptů, u jejichž čtení se vám rovnou budou sbíhat sliny.
Plevel na talíři potěší nadšené zahrádkáře i hospodyňky, které nerady plýtvají dobrými a chutnými ingrediencemi. Možná to nakonec po dočtení knihy dopadne tak, že si v nějakém příhodném koutu zahrádky budete divoké byliny schválně vysazovat, abyste si mohli užít jejich lahodné či nevšední chuti častěji.
Další články autora |
Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!