Narozen po prvním dějství

Tak by mohl znít novinový titulek, seznamující čtenáře s fantastickým narozením dítěte v divadelní šatně. Ale tohle dítě se narodilo tajně a tajným mělo zůstat. Odkryjte Podivuhodný život Augusta Marche.

Když se August March narodil a jeho matka – herečka, doufající ve hvězdnou kariéru – ho opovržlivě položila do koše se špinavým prádlem, moc pěkný osud jej nečekal. Naštěstí ale novorozence našla a zachránila stará divadelní krejčová a poskytla mu útočiště.

August March tedy vyrůstal v divadle a neustále zůstával uchvácen krásou slov, jež napsali Shakespeare, Byron, Ibsen, Wilde a další velcí muži pera i brku. S jejich pomocí rostl, a i když měl jisté povědomí o světě venku, jeho hájemstvím bylo divadlo. Až do dne, kdy se musel rozhodnout o svém bytí a nebytí a rozhrnout oponu skutečného světa.

Román Podivuhodný život Augusta Marche je románovým debutem amerického komika a scénáristy Aarona Jacksona, a nutno dodat, že debutem obdivuhodným. I když děj i styl vyprávění svádí k přirovnávání ke Světu podle Garpa, Benjaminu Buttonovi či Pravidlům moštárny, nesrovnávejte. Nechte se jednoduše zlákat k zábavnému a okouzlujícímu příběhu, jenž zprvu cupitá po divadelních prknech jako elév, aby se posléze s plnou slávou vrhnul na broadwayskou scénu.

Podivuhodný život Augusta Marche vám zaleze za nehet jako pověstná tříska z praktikáblu a donutí fandit hlavnímu hrdinovi, aby našel lásku i tolik potřebný domov a pevný opěrný bod. Kniha je krásnou poctou všem outsiderům, kteří se nevzdávají, a stále hledají své místo na slunci (nebo ve světle reflektoru).

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Helena Herynková | neděle 27.8.2023 11:39 | karma článku: 4,64 | přečteno: 104x