Hýčkejte tmu

Tma je výsostné území nočních tvorů, denní období, pod jehož rouškou je možné skrýt i objevit ledacos. Tma je důležitá a měli bychom si ji co nejvíc chránit. Poodkryjte s knihou Manifest za tmu zákoutí nočních krás.  

Soumrak a tma přicházejí, když se naše planeta otočí od Slunce. A tato část dne je stejně důležitá jako ta osvětlená. Denní živočichové a rostliny se ukládají k odpočinku, aby načerpali síly na další den. Země si vydechne po parném letním horku a na scénu vstoupí zástupy těch, pro které je tma domovem, aby naopak po denním odpočinku pořádně procitli. Ano, i pod pláštíkem noci bují čilý ruch a život, i když často mnohem tišší než ten náš, denní. Tmu je tedy nutné chránit, aby všechna ta noční stvoření měla kde žít.

No, přiznejte si sami, kdy naposledy jste zažili pořádnou tmu? Neprostupnou, hutnou, ve které tu a tam probleskují světlušky, občas se ozvou netopýří křídla, na nebi září miliony hvězd a nad vším dohlíží, jako bedlivý strážce, majestátní Měsíc. Možná naposledy někde na odlehlé chalupě nebo letním táboře. A co myslíte, není to škoda?

Johan Eklöf napsal svůj Manifest za tmu jako naléhavý apel s přáním, abychom tmu do svých životů dokázali vrátit a navrátili tak Zemi prastarý rytmus. V knize se zabývá neblahými důsledky umělého osvětlení a naší touhy prosvítit každý kout. Trvalé světlo totiž neprospívá ani našemu spánku, ohrožuje tah ptáků a devastuje celé hmyzí kolonie, které pro svůj život tmu potřebují. Oroduje za to, abychom se přestali tmy obávat a odvážně s ponořili do její láskyplné náruče. Manifest za tmu obsahuje také sadu účinných rad (tedy samotný manifest), jimiž se můžete řídit a pomoci přírodě najít denní a noční rytmus bez narušení.

Pokuste se najít skutečnou přírodní tmu, vyjeďte na výlet z města a zaposlouchejte se do nočního hmyzího koncertu. Vnímejte, jak se v noci mění vůně, zkuste poznávat noční živočichy, před spaním se vyhněte modrému světlu displejů. Zhasněte v místnostech, kde nepobýváte (ušetříte tak i za elektřinu), při večerním posezení na zahradě se nechte ozářit pouze mocným svitem Měsíce. Diskutujte s přáteli o důležitosti tmy, nebo zkuste ve své obci zvýšit počet temných zákoutí, v nichž budou zvířata i hmyz v bezpečí.

Tma zkrátka není děsivé stvoření, ale starý dobrý přítel, s nímž se nás Johan Eklöf pokouší opět spřátelit.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Helena Herynková | neděle 6.8.2023 10:22 | karma článku: 5,43 | přečteno: 103x