Máslo nám zdražuje - co budeme dělat?

Kdekdo sdílí na facebooku tu strašnou novinu, jak bude či je dražší máslo. Nevím, jestli je či bude dražší o korunu, o deset nebo dvakrát tolik, ale upřímně – je mi to jedno.... 

Většina národa blbne, jako by se snad s tím máslem nyní hodlali natírat od hlavy až k patě, přestože zejména po revoluci ho přestal téměř celý národ jíst, protože přešel na umělé tuky a další podobné rádoby máslové pochoutky. Tenhle odporný margarín pod nejrůznějšími názvy a chemickými příchutěmi si lidi mažou na chleba a používají ho v kuchyni celou tu dobu, ale jen vznikne – nebojím se říci – téměř jakýsi „promáslo propagační hoax“, obecná nálada způsobí, že si snad z toho másla budou lidi vařit i polévku, používat ho místo tužidla na vlasy, mazat s ním boty či leštit disky aut, vyrábět z něj krémy proti vráskám a navrch se tím máslem budou mazat v zimě proti omrzlinám…. Jinak si to nedovedu vysvětlit, neboť máslo se stalo jedním z hlavních témat diskutérů. 

Zmatené ženy a dokonce už i muži, tím, že nebude máslo, si předávají na internetu přitroublé návody, jak nejlépe za pomoci několika mixérů a zaneřádění celé kuchyně vyrobit to pravé máslo po vzoru našich babiček, jak je super, že na to někdo konečně přišel…Jak je to teda ta dřina, když si konečně to máslo budeme vyrábět, ale co nám chudákům zbývá, když nám ho teda zdraží. Božínku. Přitom každý průměrně inteligentní člověk ví, že máslo se vyrábí z čerstvé šlehačky, a že pokud vlastní doma jakýkoliv šlehač nebo mixer, ideálně s víkem, aby neměl vymalovanou celou kuchyň mléčnými tečkami, vyrobí si ho sám doma v kuchyni stisknutím jednoho tlačítka asi za pět minut. Prostě ušlehá tu šlehačku, šlehá ji do zblbnutí až  se zdrcne, pak se ještě více zdrcne, zplihne – a vznikne máslo. Pak celý ten mokromastný tovar přecedí přes sítko, uplácí lžící do krabičky nebo porcelánové misky na máslo – a máslo je na světě, plus navíc odstředěné mléko, které si může dát třeba do kávy... Tak proč tolik řečí?

Stejně tak to máslo, které si vyrobíte doma, je samozřejmě luxusní a samozřejmě, že vyjde na víc než když si ho koupíte v obchodě.  Ale uvažujme logicky. Pokud si chceme vyrobit to luxusní máslo, tedy to, co je skutečně máslo, to, které neprská, na jedné lžičce se upeče několik vajíček k snídani a na housce či chlebu je prostě lahůdka (podobné se dá za podobnou cenu koupit hotové například ve specializovaných sýrárnách), pak samozřejmě to máslo vyjde na řádově dvojnásobek ceny, i když nepočítáme energii atd… a zbývá otázka: domníváte se, že to, co Vám prodávají v supermarketu jako označení „máslo“, je skutečně kvalitní máslo? Alespoň vzdáleně podobné tomu stoprocentnímu, které si vyrobíte sami? A mohl by se výrobce dostat na cenu s obalem a ziskem pro výrobce a prodejce, která je tak nízká? Když jen samotný papír, ve kterém je máslo zabaleno, je pěkně drahý? (kdo vyrábí i domácí sýry, ví o jakém papíru mluvím). Když tedy pominu, že většina lidí by si s tím máslem, které v chladnu tuhne, ani nevěděla rady, neboť jsou zvyklí používat lehce roztíratelné umělohmotné tuky, kterými nás obklopuje televizní reklama.

Takže přátelé, pokud Vám to máslo v obchodech zdraží o pár korun, klidně jim ho nechte v regálu, nechť si ho tedy snědí sami – nebo aspoň pokud nezjistíte na obalu při porovnání s tím dřívějším máslem, že ve složení se nachází o něco více tuku. A pokud se ho rozhodnete vyrábět doma sami, jako to dělám už asi 10 let já, přikládám závěrečný tip – pokud másla vyrobíte více než sníte, rozdělte si ho na víc porcí, třeba do plastových krabiček, a dejte si ho do mrazáku. Můžete si pak vždycky vyndat pouze část a ačkoliv vás vyjde na víc peněz, bude levnější – nebudete si totiž kupovat našlehané cosi s přídavkem másla a vody, co vám po rozpuštění oprská celý sporák a navíc se vám domácí máslo po dnech v lednici nezkazí. Mimochodem, i jednotlivá „máslíčka“ lze vyrobit jednoduše – máslo naplníte do krabičky na ledové kostky. Pak stačí jen porci vyndat a máte třeba i po dvou měsících stále čerstvé máslo.

S máslem se dá samozřejmě experimentovat, takže si můžete vyrobit i bylinkové či jinak ochucené. Přeji dobrou chuť a těším se na případně Vámi objevené vychytávky. :-)

Autor: Jana Henychová | pondělí 18.9.2017 15:49 | karma článku: 17,84 | přečteno: 973x

Další články autora

Jana Henychová

Zalévání květin podle manuálu

Mám kolegyni, která je přímo milovnicí květin. Zato já – darmo mluvit... A jak to dopadá, když kolegyně odjede na dovolenou?

4.9.2018 v 15:48 | Karma: 17,73 | Přečteno: 525x | Diskuse | Společnost

Jana Henychová

Jak poznat seriozní spolek na ochranu zvířat?

Co je to vlastně Spolek na ochranu zvířat? Většinou nějaké občanské sdružení, které se stará o zatoulané kočičky a pejsky. Jak dalece se ale o ně starají a jak dalece rozhodují o jejich dalším osudu? Moje dnešní zkušenost...

22.8.2018 v 19:09 | Karma: 12,39 | Přečteno: 281x | Diskuse | Společnost

Jana Henychová

O rohlíčcích, které se nejí

Je libo rohlíčky skořicové barvy ve tvaru pracen? Dejte si! Jen si dejte! Nabídněte si! Dejte ale pozor, abyste nesnědli něco, co se nejí...

18.5.2018 v 19:23 | Karma: 16,54 | Přečteno: 720x | Diskuse | Společnost

Jana Henychová

OPOSLECHNUTO: Směrnice na flešce

Jedu si takhle metrem a vedle mě stojí dva, předpokládám, kolegové, tvářící se děsně důležitě - prostě "kancl", řešící při cestě z práce hlasitě pracovní problémy... Věnováno všem ajťákům :-)

22.2.2018 v 15:11 | Karma: 22,96 | Přečteno: 1107x | Diskuse | Společnost

Jana Henychová

Byla nebyla jedna disketa...

Když jsou ty volby, napadlo mi pustit k dobru jednu pradávnou historku. Pracovala jsem tehdy v nejmenované instituci a spolupracovali jsme často s vedením. Jelikož jejich sekretariát byl pro okrasu, na práci volali často nás...

12.1.2018 v 11:37 | Karma: 21,38 | Přečteno: 924x | Diskuse | Společnost

Nejčtenější

Skokem do propasti Macocha ukončila život matka oběti střelby na fakultě

14. dubna 2025  8:27,  aktualizováno  9:06

Skokem do Macochy ukončila o víkendu život matka jedné z obětí tragické střelby na Filozofické...

Bílá rakev, věnec od Gottové. Na rozloučení se Slováčkovou dorazil i prezident

15. dubna 2025  8:30,  aktualizováno  16:35

Rodina a přátelé se v kostele v centru Prahy rozloučili Annou Julií Slováčkovou. Zpěvačka a...

Výbuch v Poličce: ostraha hlásila, že se předtím nad areálem vznášely cizí drony

11. dubna 2025  18:12

Exploze v muničním areálu v Poličce, k níž došlo koncem března, stále vyvolává otázky. Ačkoli...

Bili ho, řezali a natáčeli, jak umírá. Mladíci umučili třináctiletého kluka, pro zábavu

14. dubna 2025

Premium Mladistvý spolu s kamarádem zabil v Děčíně před třemi lety třináctiletého chlapce. Nebývale...

Trump si hraje s vojáčky. Stažení by Evropu bolelo, na výběr jsou jen špatné varianty

15. dubna 2025  14:06

Premium Je to jen pár dní, co Donald Trump vyslal směrem k Evropě poněkud nepříjemnou zprávu. USA mohou ze...

KOMENTÁŘ: Smrt na Velikonoce. Proč Rusko o svátcích s oblibou zabíjí civilisty

18. dubna 2025

Premium Šestatřicet mrtvých si vyžádal raketový útok na Sumy a Ukrajina řeší, proč se v té době ve městě...

Neznámý útěk z ČSSR. Vietnamec prchal přes železnou oponu hned dvakrát

18. dubna 2025

Premium Z Československa uprchl přes železnou oponu občan Severního Vietnamu. Když v létě 1969 odvysílalo...

Test řeckých jogurtů: Tučné i plné bílkovin. Který je ale nejlepší?

18. dubna 2025

Premium Jako superpotravina se dnes označuje kdeco. Přitom jogurtu – zvlášť originálnímu řeckému, který je...

Druhá série The Last of Us je úspěšnější než jednička. Sledujte s iDNES Premium

18. dubna 2025

Druhá řada populárního seriálu HBO právě odstartovala a na streamovací platformě Max sklízí velký...

  • Počet článků 12
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1741x
Ferda Mravenec - práce všeho druhu :-)

Seznam rubrik