Děkujeme za pochopení.
J32a95n85a 78H58e25n52y26c18h57o80v85á
Díky všem za komentáře. Ještě doplňuji k tomu roztírání - někdo sem napsal, že to "zkameněné" je proto, že je tam méně vody..no... jen pro pořádek - tuk se dá "zmrazit" rozhodně za kratší dobu, než voda :-) takže to, co se kupuje v obchodě, prostě máslo není. Nemá smysl o tom polemizovat s někým, kdo ho nezkoušel vyrobit. Neříkám ani, že to nastavované nemůže někomu chutnat, je to každého volba, co chce jíst. To co vyleze ze smetany, je prakticky stoprocentní máslo (to procento mléka v něm je tím, pokud ho nedostatečně procedím), bez konzervantů, éček ... A stačí daleko méně než toho kupovaného.Tedy to vyjde dá se říci nastejno.
Nicméně můj článek nebyl agitací na výrobu domácího másla, spíš jsem chtěla upozornit na fakt, že pokud máslo zdraží, pak k tomu mají důvod, protože buď ho výrobci doteď dotovali, nebo je nastaveno vodou a různými ztuženými tuky.Dokonce nejmenovaná "ekologická firma", která rozváží máslo lidem až k domu (vanička asi za 60 korun) ho nastavuje po mém téměř detektivním pátrání nevím proč syrovátkou, která jim zbývá z výroby sýra, a tím pádem to jejich máslo pěkně smrdí.
Pokud by se přesto chtěl někdo pustit do výroby toho domácího, může mi napsat na můj soukromý mail jana@henych.com - pošlu návod a foto, jak to vypadá. Je to prakticky bez práce, jen pak umýt robota.
J55a88n35a 60H63e61n76y49c22h40o30v55á
pardon oprava: mělo být "tuk se nedá "zmrazit"....chybička se vloudila.
L83i72b78u48š41e 66P92a35l80k79o50v40á
co bysme dělali? Nic jako většinou
zaneřádit si kuchyň abych ušetřila pár korun rozhodně nehodlám
ale bylinkové máslo s troškou česneku je delikateska
P26e40t26r 49Š37i24n84d79e51l17á58ř
Místo česneku bych přidal raději bazalku, ale jinak s paní Palkovou souhlasím.
P50e54t47r 24B85u84r96i90a75n
Hezký, karma. A nejlepší jsou poznámky typu: já ho nejím a tak klidně ať stojí pětistovku. Je to stejně tak inteligentní jako prohlášení: Já auto nemám, tak ať nafta stojí klidně dvě stě litr.
V40l64a74d51i73m77í76r 89Š87ť60a74s18t83n30ý
Nic, nejím ho jak je rok dlouhý. Když bude stát tisícovku, bude mi to úplně buřt.
Z59b98y83n26ě44k 74H71l75á24s38n93ý
Nebude, leda že by jste rezignoval na všechny výrobky ve kterých máslo je.
J92a52n 17H49l83á88v73k98a
Pořád je levnější než bylo za komunistů a to v něm bylo ješte více vody. A nikdo neremcal.
P60e65t74r 75Š59i46n93d91e89l42á50ř
A kdo snad za komunistů (a nejen kvůli máslu) remcal, tak potom za vítězství v literární soutěži "O zlatou mříž ministerstva vnitra" dostával máslo na příděl ve zvláštním výchovném zařízení (tedy ve vězení)...
P65e33t10r 91V35o84b22e74c40k64ý
Poznámka o ztuženém tuku v másle je naprostá hloupost.
Dovolím si odkázat na článek v časopise dTest https://www.dtest.cz/clanek-4803/test-masel-2016 . Cituji : "Evropské nařízení č. 1308/2013 popisuje máslo poměrně striktně jako „výrobek s obsahem mléčného tuku nejméně 80 %, avšak méně než 90 %, s obsahem vody nejvýše 16 % a nejvyšším obsahem tukuprosté mléčné sušiny do 2 %“. Pravidlem číslo jedna je, že máslo nesmí obsahovat nic než mléčný tuk z pravé smetany."
100% máslo z výroby neexistuje a jistě ho nevytvoříte ani domácí výrobou. Můžete si ho jedině tzv.přepustit. Např. https://kitchenette.cz/clanek/122-ghi-aneb-prepustene-maslo .
To jestli lze průmyslově vyrobené máslo dobře roztírat je dáno nejen množstvím tuku, ale i technologickým postupem při výrobě (teplota, míchání, atd).
Obávám se, že si trochu pletete dojmy a přání s realitou.
R92o97b37e45r83t 82M47á80s20l90o
100% Máslo existuje a ani mě nikdo nepřepouštěl .
V29o20k30o85u65n 84V33l34a78d49i82m80i43r
Jeste jsem necetl radu pestovat si vlastni kravu. Ale rad ja ze slehacky vyrobit maslo se v posledni dove vyrojilo nescetne.
To ze maslo lze i za studena roztirat neni tim, ze by se do nej pridaval nejaky jiny tuk, ale proste tim, ze je v nem mene vody nez v tom zkamemelem.
V72l71a69d92i59m80í64r 70Š23ť43a44s66t66n47ý
Pěstují se kedlubny, živočichové, včetně hmyzu, se výhradně chovají.
Z40b74y62n56ě21k 79H51l31á55s13n23ý
Tak vzhledem k tomu, že máslo je jeden z mála produktů, který se prodává v dobré kvalitě, nepovažuju jeho domácí výrobu z koupené smetany za moudrou, a už vůbec né za ekonomickou. Považuju to za akt zoufalství.
J35a50n60a 86H94e89n81y22c63h63o72v23á
díky za komentář...jde o to, že když si koupíte máslo, není to stoprocentní máslo - je to prostě nastavené nějakým ztuženým tukem... tedy ho pak potřebujete (například na tepelnou úpravu) daleko více... čímž je to v podstatě nastejno a nejíte nějaké margaríny. Pokud lze lehce roztírat, není to máslo. Jinak co píšete, jsem si dříve myslela také - občas si kupuji jihočeské, které je hodně "máselné", ale to domácí je prostě domácí. :-) nedá se to srovnat. Je to asi jako kdybyste jezdil Škodovkou, ale Ferrari je Ferrari :-)
- Počet článků 12
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 1743x