Koronavirus v Karibiku

Již od podzimu loňského roku trávíme čas na karibských Malých Antilách na naší lodi. Bohužel již i tady nastala omezení a opatření, která se nás týkají. 

Zprvu jsme epidemii vůbec nevnímali, dočetli jsme se o ní až na internetu. Opravdu je to tak vážné? Budou se zavírat školy? Došlo to ještě dál, uzavřely se hranice, zavřely se prodejny, přerušila sportovní utkání, chodit ven se smí jen v rouškách.

A jak to vypadá v Karibiku? Ostrov od ostrova se daná opatření či postoj k chřipce liší. A vše se každou chvíli mění. Poslední dva týdny jsme trávili na Grenadinách, tedy ostrůvcích, které spadají pod Svatého Vincenta. Zde jsme sice viděli vyvěšené plakáty, ale jinak tu nebyla žádná opatření. Při přeplutí na Svatou Lucii jsme podstoupili lehkou lékařskou prohlídku, kde jsme vyplnili příslušné papíry, změřili nám teplotu, a teprve potom jsme se mohli proclít a užít si pobyt na ostrově. Druhý den jsme přepluli na Martinik. Den na to jsme se dozvěděli, že Svatá Lucie již uzavřela své hranice a není možný vstup do země ani letecky, ani po moři. Při výletě do hlavního města Castries, jsme ještě potkali dvě velké výletní lodě, které zde kotvily. Zřejmě to byli jedny z posledních návštěvníků v této oblasti na delší dobu.

Na Martiniku byla situace jiná. Při příjezdu jsme vyplnily celní papíry, všechny obchody byly otevřené, žádná opatření zde nebyla. Během dvou dnů nastala změna. Restaurace zavřely, otevřeno mají jen lékárny a obchody s potravinami. Nicméně odjet a přijet do země se stále dá, jen jen potřeba dané formality vyřídit na určeném místě. Dočítáme se, že i zde začal platit zákaz vycházek. Pokud opouštíme loď, tak jen za určitým účelem a musíme mít u sebe vyplněný speciální formulář. Nařízení vlády. Pokud ho člověk nemá, může dostat pokutu od policie, která dělá namátkové kontroly. Po pár dnech přichází další nařízení, člověk se nemá ani zdržovat na plážích a koupat se. V podstatě to znamená, že nemáme opouštět loď, pokud to není nezbytně nutné.

Na ostrově Dominika, kde právě jsme, je situace opět jiná. Žádná opatření proti koronaviru tu zatím nemají, lodě můžou připlout i odplout, nejsou tu žádné kontroly. Můžeme se volně pohybovat po ostrově, jezdit na výlety, chodit do obchodů i navštěvovat restaurace. Pro nás je to výborná zpráva, stále můžeme obdivovat místní divokou přírodu a užívat si volného pohybu po krajině.

Slunce zapadá do vody, já sedím na lodi a přemýšlím, jak to všechno skončí. Kam až opatření zajdou? Uzavře se veškerý pohyb osob? Jak dlouho bude omezení trvat? Na konci dubna plánujeme návrat do Čech, bude to vůbec možné? Pustí nás s lodí do bezpečných vod na Trinidad, kde plánujeme loď ponechat? Doufám a pevně věřím, že se situace začne zlepšovat a život se vrátí do zajetých kolejí. Nevěřila jsem, že by došlo k uzavření hranic a omezení cestování, ale stalo se. Věřím, že daná opatření jsou potřebná, omezí další šíření koronaviru a my se budeme moci opět volně pohybovat po celém světě.

Západ slunka

 

Autor: Helena Králová | středa 25.3.2020 14:54 | karma článku: 19,80 | přečteno: 1153x
  • Další články autora

Helena Králová

Vánoce v Karibiku

26.12.2020 v 7:31 | Karma: 14,60

Helena Králová

Zpět ve Francouzské Guyaně

24.10.2020 v 7:49 | Karma: 20,86

Helena Králová

Koronavirus v Karibiku II.

24.4.2020 v 19:41 | Karma: 19,46