Na kuře kung pao v New Yorku nikdo nemá

I když mě New York nijak zvlášť neučaroval, ano, viděla jsem jeho highlighty, které stojí za vidění, jeho špatná hygiena vše utlumila. Nicméně se tomuto městu nedá upřít jedna věc. Je to čínská čtvrť v Queens.

I když mě New York nijak zvlášť neučaroval, ano viděla jsem jeho highlighty, které stojí za vidění, jeho špatná hygiena vše utlumila. Nicméně se tomuto městu nedá upřít jedna věc. Je to čínská čtvrť v Queens.

Jste v New Yorku, ale přesto máte pocit, že jste se ocitli někde v Asii, někde v Číně. A je tomu tak v čínské čtvrti v Queens. Svou návštěvu v NY jsem si rozdělila na několik částí. Protože tam panovala arktická zima, měla jsem pocit, že jsem kdesi na horách, připomnělo mi to Moravskou boudu v Krkonoších. Times Square mě hodil do Ameriky, ale čínská čtvrť v Queens hovořila o Asii, kterou mám ráda. Bydlet v NY v čínské čtvrti není od věci. Našinci se nabídne především pestrost, tato čtvrť především žije. Žije svým obchodem. Ten, kdo má co nabídnout, nabízí, a to je na ní moc hezké.

Bydlet v čínské čtvrti nese svá pozitiva. Hlavně pokud jde o stravování. Čínská čtvrť v NY má co nabídnout, nabízí opravdu to nejlepší. Když jsem chodila na základní školu, dělo se tak v dobách hlubokého socialismu, v hodinách vaření jsme se učili, jak připravit kuře kung pao. Od té doby vím, jak má toto chutnat, že součástí tohoto receptu jsou i oříšky. Vzpomínám si, jak toto jídlo chutnalo. Když jsem ještě za vlády soudruhů navštívila čínskou restauraci v našem městě, kuře kung pao chutnalo tak, jak bylo odprezentováno v hodinách vaření.

Když už jsem jednou navštívila NY, když už jsem jednou pobývala v čínské čtvrti v Queens, zajímalo mě, jak tam chutná kuře kung pao. Musím konstatovat, že chutnalo excelentně, ani nebylo drahé, chutnalo obdobně, jak mě to učili na základní škole.

Nějak jsem se newyorským kuřetem kung pao namlsala, že jsem je chtěla okusit i v našich vodách. Navštívila jsem několik asijských restaurací, které měly na svém menu právě zmíněné jídlo. Musím konstatovat, že mě všechny zklamaly. Myslím si, že toto nevaří Číňané, ale Vietnamci, navíc si myslím, že jídlo připravují jejich děti. Oceňuji na nich, že vedou své děti k pracovitosti, ale to je asi tak vše. Nevím, kde se dá objednat kuře kung pao, aby chutnalo tak, jak chutnat má. I na Mallorce chutnalo jako v New Yorku. Ale v České republice? Tam lze přečůrat mnohé, v případě kuřete kung pao je to více než pravděpodobné...

Do rádoby čínských restaurací už nechci jít, s výjimkou, že by šlo o New York, tam bych se zlákat dala...

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Helena Vlachová | středa 21.2.2024 16:32 | karma článku: 16,35 | přečteno: 790x
  • Další články autora

Helena Vlachová

Komunistická zrůdnost

9.5.2024 v 7:04 | Karma: 22,95

Helena Vlachová

Ze školních lavic

1.5.2024 v 7:49 | Karma: 12,79

Helena Vlachová

Svým založením jsem idealistka

19.4.2024 v 17:53 | Karma: 10,91