Muži a ženy

Některé ženy si myslí, že musí svého partnera vlastnit, nemají žádný jiný program v životě. Jestliže jim vztah nevychází, bortí se jim život

Motto "Pověz mi ty, kterého tolik miluji, kde budeš pást, kde necháš odpočívat stáda za poledne!" (Píseň písní 1 - 2, Nejistota, 1.7)

Některé ženy jsou nepoučitelné. Vlastně totéž se dá říci o některých mužích. Neumí žít bez partnera, nemají žádné zájmy, jejich život je prázdný. Neumí se zabavit a čekají, že jejich partner či partnerka budou jejich baviči. A velmi těžko se takoví lidé smiřují s představou, že jejich partner má svůj okruh přátel, má své zájmy a nejsou schopni toto přijmout. Trápí se, lají na celý svět, jejich život ztrácí smysl. A hledají chybu všude jinde jen ne u sebe. Nedochází jim, že vztah mezi mužem a ženou nesmí být žádný diktát, protože i diktát jednou skončí a uzurpovaný partner raději zvedne kotvy a zmizí.

Příklad Soni. Mladá žena, která se vyučila, ale ve svém oboru nepracuje. Raději pracuje jako operátorka ve výrobě a je spokojená, že má místo i trochu peněz. Moc si nevydělá, ale jí to stačí. K životu potřebuje pevně zakotveného partnera, od něhož bude očekávat totéž, čím disponuje ona. Z práce rychle domů a být spolu. Jenže její partner je jiného založení. Má rád sport a věnuje se mu i ve volném čase. Soňu sport nezajímá, v podstatě ji krom lození po facebooku nezajímá nic. Středobodem jejího života je její partner, jenže ten cítí, že mu jeho milá chce nasadit okovy a on se tomu brání. Uvědomuje si, že zatímco on své zájmy má, jeho partnerka je v podstatě prázdná, bez jakékoli jiskry.

Když se podíváme na dětství této mladé ženy, vidíme, že se jí vzorů pro její chování patřičně dostalo. Rodiče se rozvedli a po rozvodu rychle zapomněli na to, že tu zůstalo malé děcko. Každý z nich se zaměřil na hledání nového partnera a dá se říci, že jim tato aktivita zůstala až dodnes. Potřebují někoho mít a jsou schopni tomu obětovat veškerý čas. Jenže jejich vztahy se bortí a oni tak neustále tahají stejného zajíce z pytle. Ani jeden z rodičů dívce nepředal jiný model chování. Jen prázdnotu, touhu vlastnit  objekt své lásky, naprostý nedostatek zájmu o cokoli jiného s výjimkou partnera.

Jenže komu se líbí žít ve vztahu, v němž si žena přivlastňuje muže. A některé ženy takové jsou. Zpočátku vábničky, aby se posléze změnily v nekompromisní diktátorky, jež nařizují a nesnesou odporu. Mohou se zdát být zranitelné, ale to je jen prvotní dojem, jenž se rychle rozplyne. Těmto ženám nedochází, že vztah není okleštění, v němž mají být muži sebrány jeho koníčky. Že vztah nejsou zákazy a citové vydírání, že si něco udělám. Není možné s někým žít jen z milosrdenství, takový vztah nebude mít dlouhého trvání.

Jestliže si vaše partnerka či partner osobuje právo nakládat s vaším volným časem, pak je snad na místě takového člověka opustit. Protože časem budou přicházet nová omezení, kdy člověk pozvolna ztratí svou identitu a stane jen objektem v rukou své partnerky či partnera. Život je příliš krátký na to, abych ztratil sebe sama a podřídil se cele někomu, kdo říká, že mě miluje, ale pravdou je opak. Manipulátor miluje jen sebe a nikdy nehledá chybu u sebe, a když mu věci nevycházejí podle plánu, je schopen osočovat celý svět...

Autor: Helena Vlachová | sobota 19.8.2017 7:29 | karma článku: 19,47 | přečteno: 861x
  • Další články autora

Helena Vlachová

Komunistická zrůdnost

9.5.2024 v 7:04 | Karma: 25,23

Helena Vlachová

Ze školních lavic

1.5.2024 v 7:49 | Karma: 13,39

Helena Vlachová

Svým založením jsem idealistka

19.4.2024 v 17:53 | Karma: 10,91