Jak může žena ušetřit na své parádě a přitom vypadat dobře

Češky měly odjakživa dobrý vkus a uměly se oblékat. I za bolševika, kdy obchody nenabízely nic zajímavého. Přesto se Češky líbily, neb si dokázaly své oblečení zhotovit samy.

Motto "Pro lenošení sesouvá se krov, pro nečinnost rukou zatéká do domu." (Kazatel 10 - 12, Kletba pošetilosti, 10.18)

Češky měly odjakživa dobrý vkus a uměly se oblékat. I za bolševika, kdy obchody nenabízely nic zajímavého. Přesto se Češky líbily, neb si dokázaly své oblečení zhotovit samy.

Se změnou politického systému se objevily nové obchody s oblečením. Zprvu to byla příjemná změna, ale postupem času stále více zjišťuji, že se nedá příliš vybrat. Možná si vyberou anorektičky či bulimičky, ale ostatní velikosti nejsou žádná hitparáda. Někdy se dá najít zajímavý střih, ale materiál za nic nestojí. Nebo naopak. Pěkný materiál, ale střih zoufalý. Hovořím samozřejmě o běžných obchodech s oděvy. Ve značkových se vybrat dá, ale pořizovací cena nebývá za hubičku. A ženy jsou přece jen marnivé, pokud jde o oblékání. Nespokojí se jen s jedním kouskem, mívají své skříně narvané k prasknutí, ale říkají, že nemají co na sebe.

Protože jsem se cítila jaksi nespokojená nabídkou konfekčního oblečení, řekla jsem si, proč se nevrátit k tomu, co jsem dělala dřív. Veškeré oblečení jsem si dokázala ušít a bavilo mě to. A tak jsem po téměř dvaceti letech navštívila obchod s látkami. Příjemně mě překvapilo, co vše je na výběr. Tak velké množství všech možných tkanin, až oči přecházely. Vybrala jsem si jednu a k tomu střih na pouzdrové šaty. Jsou k dostání střihy od Burdy, jeden střih stojí 145 Kč, látka na šaty stála 330 Kč, zip 20 Kč. Zvolila jsem základní střih na šaty, který lze různě obměňovat. Chceme-li ušetřit, můžeme si koupit časopis Burda (německý), který sice stojí 139 Kč, ale najdeme v něm spoustu střihů na různé oblečení. Takže počáteční investice se může zdát drahá, ale výhledově se to vrátí.

Šaty se šily bezvadně a také bezvadně sedí. Zatím jsem ušila troje, ale každé jsou jiné. Střih z Burdy šití usnadňuje, protože je dokonale vypracován. Přece jen se nezapře německá preciznost a důkladnost. I když Němky nevládnou půvabem jako Češky, jejich pečlivost je známá. Vždyť taková značka, jakou je Hugo Boss, původně šila pro Wehrmacht. Kvalita na prvém místě. Co si u Hugo Bosse koupíme, není levné, ale prvotřídní jakost je neoddiskutovatelná.

I my si můžeme pořídit kvalitní oblečení z vlastní dílny, když se nebojíme usednout k šicímu stroji a pustit se do práce. Já se toto naučila od své maminky. Jako dítě jsem ji pozorovala, jak šije. A když mi bylo kolem šestnácti, šila jsem už sama. Protože jsem se chtěla líbit, což se mi dařilo.

Žena by měla o sebe pečovat v každém věku. Být upravená jak doma, tak i venku. Umět se obléknout, vhodně se nalíčit a vonět by mělo být pro každou naprostou samozřejmostí. Aby si měli muži z čeho vybírat, aby se za ženou otáčeli, aby byla žena pro ně žádoucí. Protože muži jsou takto stavění. Stavění k lovu. A ženy by je měly svou vizáží k tomuto vybízet, protože o tom je také život. O vábení. Být hezkou vábničkou nemusí ženu stát velké peníze, má-li šikovné ruce, jimiž dokáže vykouzlit něco osobitého, co podtrhuje její půvab. Každá žena může být atraktivní, když pochopí své já a to, co jí bylo do kolébky dáno.

Mám-li dnešní blog shrnout, musím říci, že šití je zajímavý koníček. Rozvíjí naši zručnost i představivost. Přináší velké uspokojení, je-li dílo dokonáno. A šetří naši peněženku, což také není od věci. Odjakživa patřilo k ženským činnostem a měli bychom v dnešním světě podporovat ženskost, jež mu chybí...

Autor: Helena Vlachová | čtvrtek 16.7.2020 7:25 | karma článku: 19,72 | přečteno: 641x
  • Další články autora

Helena Vlachová

Komunistická zrůdnost

9.5.2024 v 7:04 | Karma: 25,23

Helena Vlachová

Ze školních lavic

1.5.2024 v 7:49 | Karma: 13,39

Helena Vlachová

Svým založením jsem idealistka

19.4.2024 v 17:53 | Karma: 10,91