Chcete-li být nešťastní

Našli jste svou životní polohu v neustálém skuhrání na život, nevidíte žádné světlo, ale jen tmu? Vítejte tedy v itineráři, jenž vás spolehlivě dovede do světa, v němž se bude cítit pod psa, nebo ještě hůř.

Motto "Kdybys pošetilce roztloukl v hmoždíři na padrť tloukem, pošetilost z něho nedostaneš." (Přísloví Šalomounova, Druhá sbírka, 27.22)

Našli jste svou životní polohu v neustálém skuhrání na život, nevidíte žádné světlo, ale jen tmu? Vítejte tedy v itineráři, jenž vás spolehlivě dovede do světa, v němž se budete cítit pod psa, nebo ještě hůř.

Mnohokrát jsem se ve svých blozích zmiňovala o tom, že život je velký dar, jenž nám byl dán. A k tomuto vzácnému, jedinečnému daru je nutno přistupovat s úctou, pokorou, velkou dávkou kreativity i pracovitosti. Nicméně se v naší populaci najdou jedinci, jimž se člověk ničím nezavděčí. Život pojali jako neustálé lamentování. Stačí, když se s nimi potkáte, jejich první bývá, že se jim nevede dobře, že je bolí to či ono. Nejsou šťastní, protože neumí šťastní být.

Jak se cítit nešťastný. Jednou z cest je neustálé pozorování se, svého těla, které dozajista trápí spousta zdravotních problémů. Tu bolest hlavy, tu bolest nohou, tu bolest kyčlí a jánevímčehoještě. Mám-li to shrnout, k pocitu, že se necítím šťastně, patří zkoumání se, lození po internetových stránkách, které hovoří o zdravotních nesnázích, které mě mají přesvědčit o tom, že nejsem zdravý. A odtud vede cesta k lékařům, kteří mi musí předepsat patřičné léky. A když nezaberou, je nutno předepsat nové, případně mě poslat na další vyšetření, k dalšímu specialistovi.

Chcete-li se cítit nešťastně, trčte doma, necestujte, zevlujte z balkónu, případně z okna. Šmírujte své okolí a hlavně záviďte. Že ten či onen má zas nové auto, vrátil se opět ze zahraničí, kde na to bere? Jde-li o ženu, jde dozajista o šlapku, kterou si někdo vydržuje, když má na sobě stále nové oblečení, když tolik cestuje.

Nesouložte, neonanujte, nemasturbujte, chcete-li se cítit pod psa. Vylučte ze svého života sex, nenáviďte nahotu a svlékejte se jen před svým lékařem. Nahlížejte na lidské tělo jako na neřestné, nemravné. Můžete si být jisti tím, že nenaplněný sex je výbornou cestou k tomu, abyste trpěli všemožnými zdravotními neduhy.

Neutrácejte a hamoňte kdejakou korunu. Kdepak utratit víc, než si stanovíte. Žádné auto, žádné cestování, žádné kvalitní potraviny, žádné hezké oblečení. Všechny peníze naškudlit pěkně do štrúzoku a trápit se tím, že se peněz nedostává, že nás někdo chce o ně připravit. Nikoho k sobě nezvat, ani nejbližší rodinu, protože by to něco stálo. Připravte o dědický podíl svého sourozence, protože vy víte nejlépe, jak s penězi nakládat. Jako svého guru si zvolte Harpagona, proň byly peníze rovněž nejbližší přátelé.

Hýčkejte si staré křivdy. Veďte v patrnosti, kdo vám kdy ublížil. Připomínejte si to, rozdírejte své nitro protivenstvími, kterých se vám od jiných dostalo. Hádejte se. Rozhádejte se se svou rodinou, sousedy, bojujte s úřady. Stylizujte se do postavy chudáčka, jemuž se děje bezpráví.

Stanovte si za svou životní metu neustálé uklízení, smýčení všeho, co smýčení nepotřebuje. Každý den a k tomu každodenní praní. Ať se pračka činí, když už jsme si ji jednou koupili. 

Hodně se bojte, pokud možno, bojte se úplně všeho. Hlavně dennodenně sledujte zprávy, nejlépe komerčních televizí a věřte úplně všemu, co se tam sdělujte. Prožívejte narůstající obavy ze všeho, co se na nás valí. Věřte politikům, kteří vám slibují modré z nebe. Politikům, kteří vás chtějí řídit a vést vaším nenaplněným životem.

Lžete a pomlouvejte. I tyto praktiky vás spolehlivě zavedou do lokalit, jež hovoří o pocitu, že nejsem šťastný, že nejsem šťastná. 

Sklenice s vodou. Pro někoho je poloprázdná, pro někoho je plná jen napůl. A jak ji kdo vidí, rovněž ukazuje, zda miluje život či ne. Život má tolik tvarů a barev a je úplně jedno, kolik je vám let. Ten, kdo se cítí šťastný, nemá strach poznávat nové a nevyhlíží z vikýře tu s kosou. Protože takhle se žít nemá. Nebo snad ano?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Helena Vlachová | pondělí 5.7.2021 12:34 | karma článku: 17,01 | přečteno: 517x
  • Další články autora

Helena Vlachová

Komunistická zrůdnost

9.5.2024 v 7:04 | Karma: 25,22

Helena Vlachová

Ze školních lavic

1.5.2024 v 7:49 | Karma: 13,39

Helena Vlachová

Svým založením jsem idealistka

19.4.2024 v 17:53 | Karma: 10,91