Co by na to řekl Guth-Jarkovský?

Občas mívám pocit, že mě zapomněli zařadit do databáze jakýchsi oběžníků, na které se všem posílají aktualizace společenských konvencí.

Evidentně totiž například již není obecně přijímanou společenskou normou chodit včas. Slyšela jsem tedy o pravidlu etikety, které velí, že na návštěvu k někomu domů se hodí dorazit s lehkým zpožděním a naopak za velmi neslušné je pokládáno přijít dřív. (Chápu. Když pořádáte doma párty, chcete se blýsknout se vším všudy, a ne otevírat hostům dveře s natáčkami na hlavě a s hadrem v ruce….) Ale přeci jen - dvě hodiny…? A ráda bych vás ujistila, mí milí někteří přátelé (vy víte, že hovořím k vám ;-)), v hospodě opravdu nebydlím!

Také jsem zřejmě zmeškala přechod k novým pravidlům slušného chování v MHD. Vy jste ten oběžník dostali? Myslím ten, kde se píše:

1)      V prostředcích městské hromadné dopravy je vhodné uvolnit místo k sezení starším. Činí se tak ovšem pouze na výslovné vyzvání a současně platí, že není vhodné, aby osoba, jíž bylo místo uvolněno, za tento čin děkovala, naopak se velmi doporučuje akt doprovodit jízlivou poznámkou.

2)      Starší osoby s omezenou pohyblivostí jsou při cestování prostředky městské hromadné dopravy povinny na konečné zastávce vždy vystupovat jako první, přičemž se považuje za neslušné neučinit tak velmi pomalu.

3)      V ranní špičce (kdy jezdí metro asi tak každou minutu) je naprosto nutné nastoupit do první soupravy, kterou (třeba i zdálky) zahlédnete. Doporučuje se řítit se po pojízdných schodech, strkat do lidí a nadávat, že vám překážejí, rozrazit již téměř zavřené dveře a s hurónským smíchem vrazit nejméně do tří ostatních cestujících.

4)      Podobné pravidlo platí u výtahů v metru. Nikdy nevíte, jestli tenhle výtah není poslední, a tak je velmi záhodno narvat se do něj za každou cenu. I kdybyste si měli sednout k nějakému dítěti do kočárku.

5)      Provádět osobní hygienu před využitím prostředku městské hromadné dopravy je přísně zapovězeno!

6)      V tramvajích a autobusech se doporučuje krátit si dlouhou chvíli hlasitým a rozvláčným telefonickým hovorem. Nezapomeňte přitom vynechat intimní detaily z vašeho života, protože ostatní cestující to velmi zajímá!

7)      Cestujete-li s dětmi, považuje se za slušné nechat je šlapat po sedačkách, okopávat ostatní cestující a co nejhlasitěji křičet. Ideální je samozřejmě kombinace všech výše zmíněných bodů a chcete-li dodržovat pravidla etikety obzvláštně striktně, je záhodno vyhlédnout si některého z obtěžovaných cestujících a vynadat mu, co se tak blbě na vašeho drobečka ksichtí a že je pěkný nelida, když nemá rád děti.

Prosím pěkně, jestli někomu z vás ten oběžník chodí, mohli byste mi ho přeposlat…? Děkuji. (Tedy pokud děkování není taky "out"...)

Autor: Helena Šebestová | středa 15.6.2011 17:31 | karma článku: 8,09 | přečteno: 654x