Videoblog z Afriky: sklizeň

Období dešťů skončilo a čeká nás teď půlroční období bez dešťě, tzv. období sucha. Je to čas radosti, ale i těžké práce, protože začíná období sklizně. 

Období dešťů skončilo a čeká nás teď půlroční období bez dešťě, tzv. období sucha. Je to čas radosti, ale i těžké práce, protože začíná období sklizně. Tento rok byla dešťová sezona v okolí Livingstonu špatná. Začalo pršet pozdě a v únoru nepršelo tři týdny vůbec. Pro farmáře, kteří nemají irigační systém nebo snadný přístup k vodě a jsou tak závislí na srážkách, byla tato deštová sezona zklamáním. Na naší farmě uschla všechna zelenina během února, kterou jsme měli v plánu prodat do místních hotelů.

Během suché krize se na farmě dařilo plodině Pigeon pea, která přežila špatné období dešťů. Pigeon pea je běžný africký strom/keř, který plodí výživné plody pro hospodářská zvířata a lidi. Avšak jako potrava je tato plodina nevyužívaná. Dokáže vyrůst v extrémních podmínkách, na písku a je suchu-vzdorná. Navíc má i podpůrné vlastnosti při tvorbě půdy, jelikož dodává nitrogen a dlouhé kořeny zpěvňují půdu. Nejsou zapotřebí žádná chemická hnojiva ani pesticidy.

Pigeon pea jsme zasadili pro domácí potřebu a jako stravu pro hospodářská zvířata. Plody mají vysoký obsah proteinu podobný jako je v sóje. Lusky se nejprve sušší, poté se vyberou hrášky/semena, která se uvaří nebo upraží. Tato plodina má nejen obrovský potenciál jako potrava a krmivo, ale také, jak třeba zalesnit písečné oblasti a přispět k lepšímu zacházení s naším klimatem.

Ve videu se můžete podívat na sklizeň pigeon pea před naším domem, kde nám vypadlo semeno, ze kterého vyrostl tento nádherný strom/keř, který slouží pro domácí spotřebu. Video je česky.

Pigeon pea/plodina budoucnosti

Pigeon pea na naší organické farmě u Viktoriných vodopádů.
Autor: Kamila Hejlikova | úterý 3.5.2022 18:40 | karma článku: 14,82 | přečteno: 503x