Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak se mi žije v Africe

Bohatství Afriky je v její lidské a kulturní rozmanitosti, která by mohla sloužit jako vzor budoucímu post modernímu životu.

Naši domácnost v Zambii vedeme spíše dle afrických tradic a český vliv není tak výrazný. S Čechy se pravidelně setkáváme, ale jsou to spíše sporadické události. V rámci Zambie je to zřídka, protože logistika je zde v hrozném stavu. Mezinárodní cestování v době covidové je omezené, a tak jsme se usadili, tam kde jsme zrovna byli – v Africe nedaleko Viktoriiných vodopádů.

Afrika nemá pouze jednu africkou kulturu a ještě k tomu, nemůžeme ani říct, že každý africký stát sdílí společnou kulturu, tak jak je tomu v evropských národních státech. O České republice by se dalo říct, že zde převážně žijí Češi, kteří mluví českým jazykem a sdílí společnou historii. O Zambii se to samé říct nedá. V Zambii se nachází více než 80 různých etnických skupin, každá etnická skupina má svůj jazyk a kulturu. Lidé nesdílí společnou historii, která se odehrála před kolonizací. Například Západní provincie je tradiční království, které bylo k Zambii připojeno při odchodu Velké Británie v době dekolonizace. Lidé ze Západní provincie (etnikum Lozi a Bunda) neměli žádné vztahy s jinými etniky Zambie, jako je například Bemba (pochází se severu) nebo Chewa (pochází z východu). Manžel je etnikum Bemba (ze strany matky) a Chewa (ze strany otce) a když přisel do Západní provincie, musel se naučit místnímu jazyku Silozi, aby byl schopný domluvit se s místními lidmi (jeho spoluobčany). Manžel musí mluvit plynně alespoň třemi místními jazyky, které potřebuje k denní komunikaci. Doma se svou babičkou mluví Sichewa, po telefonu s příbuznými ze severu mluví jazykem Bemba a při nákupu ve městě Mongu musí mluvit Lozi. Se mnou poté v domácnosti mluví anglicky.

Mohlo by se zdát, že mnoho různých etnických skupin žijících v uměle vytvořeném národním státě, povede ke konfliktům. Tomu jsme byli svědky v jiných afrických státech, kde propukly krvavé občanské války, jako se stalo ve Rwandě, Burundi, Kongu, Súdánu a další. V případě Zambie tomu tak není. Přátelskost a mírumilovnost Zambijců je společným znakem napříč různými etniky. Zambie je obklopena státy, které zažili nebo dokonce stále zažívají válečné a ozbrojené konflikty. Zambie si ale vždy zachovala status mírové země s minimálními konflikty. I přes všechny odlišnosti mezi etnickými skupinami Zambie, jazykové odlišnosti, odlišnosti v přírodním prostředí, se v Zambii podařilo vybudovat společné znaky, které by se daly považovat za společnou kulturu. V Zambii vznikl univerzální jazyk Nyanja, kterým by se mělo dát domluvit po celé Zambii. Avšak to neplatí pro Západní provincii, kde Nyanja není ještě běžná. Nyanja je jazyk uplatňován především ve velkých městech, kde žije spousta různých etnických skupin společně.

V domácnosti žijeme dle afrických komunitních hodnot a nežijeme pouze s manželem a dětmi, dle vzoru evropské nukleární rodiny. V tradičních afrických hodnotách lidé žijí v komunitách, kde sdílí obydlí a prostor několik rodin. V mnoha případech bratranec a sestřenice jsou bráni spíše jako sourozenci a pravidlo toho, že se dívky vdávají do jiných komunit (podpořené poplatkem za nevěstu) je, aby se zamezilo špatnému míchaní genů mezi příbuznými rodinami v komunitě. Poplatek za nevěstu platí rodina ženicha rodině nevěsty tzv. výkupné, protože jim dceru odeberou z komunity a toto je kompenzace. V Zambii je poplatek za nevěstu dodržován celkem striktně a manželův strýc nabízel peníze, dům i dobytek mému otci za svolení, abych stala součástí jejich rodiny/komunity. Můj otec nechápal co se děje a než jsem stihla zareagovat, tak šťastný strýc nesl mísu ovoce guava, na kterou můj otec kývl, že je to dostatečná kompenzace za moji výchovu. Byla jsem tedy tradičně přijata do africké rodiny/komunity za mísu ovoce.

Nyní žijeme v domácnosti společně s manželovou neteří, která se k nám přistěhovala z východní Zambie z malé vesnice Lundazi blízko hranic s Malawi. My bydlíme v Livingstonu, což je na jihu země při hranicích s Botswanou a Zimbabwe, vzdálené přibližně 1000 km od jejího domova. Manželova neteř mi přijela pomáhat s domácností a dětmi. A manžel ji platí školné na místní univerzitě v bakalářském studiu. Ona je nejenom užitečná výpomoc, ale především skvělá podpora. V mnoha věcech je to právě ona, která mi pomohla přizpůsobit se místním zvykům a tradicím. Naučila mě vařit zambijské pokrmy, radí mi, jak udržovat africké vlasy mých dcer, chodí se mnou na místní trh, pomáhá mi nakupovat, vybírat zeleninu, ovoce a maso, které jsou čerstvé a domlouvat cenu. Ona i manžel mi pomáhají objevovat krásy afrických tradic, přírody, jídla, zvířat, míst a dalších.

O Africe se říká, že je chudá, ale pro mě je Afrika bohatá. V tom smyslu, že se tu nejenom nachází spousta nerostných surovin, neobjevených zdrojů, plodin, bylinek, přírodní medicíny, ale hodnota Afriky je především v lidských znalostech přírody a přežití, které jsou v naprostém souladu s ochranou přírody a jejích zdrojů. Bohatství Afriky je v její lidské a kulturní rozmanitosti, která by mohla sloužit jako vzor budoucímu post modernímu životu.

Autor: Kamila Hejlikova | neděle 13.2.2022 17:30 | karma článku: 22,95 | přečteno: 769x
  • Další články autora

Kamila Hejlikova

Vzpomínky na Vánoce v Africe

Jak lidé slaví Vánoce na jiném kontinentě? Jsou bílé, slunečné, nebo úplně jiné? Něco málo ze vzpomínek na Vánoce v Zambii.

8.1.2023 v 8:35 | Karma: 19,68 | Přečteno: 470x | Diskuse| Cestování

Kamila Hejlikova

Afrika – vzdálená i blízká, nezávislá a různorodá

Slova, která pro mě vystihují Afriku nejvíce jsou vzdálená i blízká, nezávislá a různorodá. Jak jsme slavili nezávislost v africké zemi, kde bydlíme.

11.11.2022 v 17:36 | Karma: 14,65 | Přečteno: 320x | Diskuse| Cestování

Kamila Hejlikova

Kulturní šok, česko-zambijská zkušenost

Překvapivě jsem zažila obrovský kulturní šok, když jsem po 2,5 letech života v Zambii odjela na návštěvu do rodných Čech.

3.10.2022 v 18:38 | Karma: 26,10 | Přečteno: 1362x | Diskuse| Cestování

Kamila Hejlikova

Zambie - země věčných úsměvů

Jaké je to žít v zemi, kde je pocit nespokojenosti tabu. Věčně stěžující si Češka se vyrovnává s odlišnou kulturou věčně spokojených lidí.

22.8.2022 v 18:50 | Karma: 14,13 | Přečteno: 419x | Diskuse| Cestování

Kamila Hejlikova

Tradiční africké slavnosti

Život a lidé v Africe se mění, rozvíjí a modernizují, tak jako ostatní oblasti světa. Představu měnící se Afriky bychom měli vždy mít na paměti a některé stereotypy o Africe jsou mylné.

15.7.2022 v 18:00 | Karma: 15,99 | Přečteno: 485x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Trump se vidí jako disident, soud je pro něj marketingová sklizeň, tvrdí expert

2. května 2024

Premium Pokud dojde na televizní debatu Donalda Trumpa a Joea Bidena, jako jednoznačný vítěz z ní vzejde...

Vlak bez strojvůdce ujel několik kilometrů, pak vykolejil. Řítil se stovkou

2. května 2024  14:51,  aktualizováno  19:55

Na železniční trati mezi obcemi Čisovice a Měchenice v okrese Praha-západ vykolejil vlak. V...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  19:55

Přímý přenos Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Americký podmořský dron inspirovaný rejnokem už není jen vize, prošel testy

2. května 2024  19:28

Americká společnost Northrop Grumman dokončila testy podvodního plavidla bez posádky (UUV) s...

  • Počet článků 31
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 758x
Jsem Kamila Hejlík Tembo, jsem Česka žijící v Zambii. S rodinou žijeme v Livingstonu nedaleko Viktoriiných vodopádů.

Zajímá mě psaní článků o Africe z hlediska kulturního a sociálního, ale také politického a mezinárodních vztahů. Vystudovala jsem kulturní a africká studia na UHK. Zaměřuji se také na témata zemědělství a klimatické změny v Africe.

Kromě toho máme s manželem organickou farmu, kde se snažíme budovat udržitelný život v souladu s přírodou.  Můžete mě sledovat na Facebooku a Instagramu Kamila Hejlik Tembo nebo naši farmu na Facebookové stránce Mosi-Oa-Tunya Organics.

Seznam rubrik