Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Když mi interiér i káva „chutnají“ jako jedna báseň

Líbí se mi, když člověk dbá na detaily, které třeba mnozí ani nepostřehnou. O to víc mě vždy potěší, když objevím dokonale sladěný interiér, kde se mohu dobře najíst a dát si výtečnou kávu. V dnešní době už někteří majitelé restaurací pochopili, že nestačí zákazníkovi nabídnout jen dobré jídlo a pití, ale že se chce u nich v restauraci či kavárně člověk cítit pohodlně. Na tom by měl být založen tento byznys především. I kdybych byla v kavárně, kde by mi zkušený barista nabídl to nejlepší espresso lungo, ale seděla bych přitom na velmi nepohodlné židli, v interiéru bych vnímala nesoulad materiálů a la „každý pes jiná ves“ a soused od vedlejšího stolu by foukal cigaretový dým přímo pod můj nos, rozhodně by mi za tento zážitek nejlepší káva nestála a už bych se do takové kavárny nevrátila. 

Vzadu na fotografii je vidět část zakázkové velkoformátové tapety (viz článek)Foto: Oldřich Hrb

Vím, že mnozí tuto záležitost vůbec neřeší a je jim jedno, v jakém prostředí si vychutnají dobrou kávu. Jsem prostě jiná, proto to řeším. Prostředí, které mě obklopuje, řeším dokonce více než to samotné kafe :-). Jsem detailistka, k mé profesi interiérové designérky to prostě neodmyslitelně patří. Líbí se mi, když si restaurace „nebastlují“ interiér sami a raději si přizvou odborníky. 

Není mým záměrem dělat reklamu restauraci Jedna báseň v Brně - Bohunicích (pro „rejpaly“: majitele téměř neznám, rozhodně z tohoto článku nic nemám, vyjma mého dobrého pocitu :-) ). Musím však uznat, že celé pojetí tohoto podniku se povedlo na výbornou. Líbí se mi celkový koncept interiéru, opakování vzoru z autorských tapet na opěradlech židlí, a takové detaily, jako je například sladěná grafika na obalu jídelního lístku či webových stránek s interiérem. Vtipně působí i stěna s autorskou tapetou, na které je zkombinovaná velkoformátová fotografie s vyobrazením dvou sedících lidí (resp. jejich klínů) s grafickým motivem koleček použitým na ostatních stěnách prostoru restaurace. Líbí se mi, když věci nejsou prvoplánové, a když se nad určitým prvkem v interiéru musí člověk trošku zamyslet. Ať se již jedná o nějaký umělecký předmět, obraz či třeba autorskou tapetu. Na návrhu interiéru se podílela agentura Kreatura, grafik na volné noze Ondřej Hauser a studio Happy Fish. Vím, že si teď podřezávám větev, když tu chválím svou konkurenci, ale prostě si myslím, že výsledek za pochvalu stojí.

Abych ale pořád nechválila, nedávám těmto kreativcům úplně čistou jedničku, ale jedničku s mínusem. Mínus dávám černobílým pruhovaným tapetám nalepeným na přepážkách jednotlivých boxů v Jedné básni v centru. Ne proto, že by se mi snad tapety nelíbily, ale proto, že se slabším jedincům při pohledu na ně začne brzy točit hlava. Takže se pak po dvou deci vína cítíte, jako byste vypili dvojnásobné množství ;-).

Čistý design, výtečná gastronomie založená na čerstvých regionálních surovinách, osvěžující domácí limonády, příjemná obsluha, nekuřácké prostředí, voda z kohoutku zdarma, bezplatné připojení k Wi-Fi. Co více si přát od místa, kde se chce člověk skvěle najíst, vyřídit pár pracovních mailů, a nesmrdět přitom cigaretovým kouřem? Nejen, že jídlo chutná jako „jedna báseň“, ale tyto dva brněnské podniky (restaurace v Bohunicích i Wine & Coffee bar v centru na ulici Sukova) na mě působí přátelsky, mají rodinného ducha a cítím se zde jako zákazník, o kterého personál pečuje, protože dává do byznysu srdce. Bohužel, ve většině brněnských restaurací tomu tak není a člověk si v nich občas připadá jako vetřelec, který někoho otravuje.

Jste-li Brňák, nebo jen Brnem projíždíte a chcete mít ten správný požitek z dobrého jídla připravovaného z čerstvých regionálních potravin, ochutnat dobré víno z Jižní Moravy, vynikající caffé Vergnano, domácí limonády nebo mošty z regionu, pak vězte, že obě „Jedny básně“ jsou těmi pravými místy, kde budou plně uspokojeny nejen Vaše mlsné jazýčky, ale ocitnete se v interiéru, který, ač nový, má přesto svou duši.

Autor: Hedvika Novotná | úterý 3.6.2014 14:01 | karma článku: 10,46 | přečteno: 590x
  • Další články autora

Hedvika Novotná

Na příkaz děti fotily své sexy pózy před třídní učitelkou

"Pane řediteli, připadá vám normální, aby se 13leté děti fotily ve spodním prádle v sexy pózách a posílaly fotografie pořádající agentuře, kterou si škola najala? Vždyť je to nabádání k pornografii"... lamentuje rozhořená matka...

14.9.2022 v 10:58 | Karma: 33,86 | Přečteno: 1617x | Diskuse| Společnost

Hedvika Novotná

Developery nebrat! Aneb bezmezná arogance miliardového impéria

Jste mladý zamilovaný pár plný nadšení a toužíte po vlastním startovacím bytě. V roce 2018 tedy podepíšete s developerem smlouvu na velkou garsonku v Praze. Cena 5,5 milionu je sice obrovská, ale chcete bydlet, jdete do toho.

30.7.2021 v 8:49 | Karma: 31,17 | Přečteno: 2018x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Hedvika Novotná

Podle etikety má výtah přiskřípnout muže

Nedávno jsem měla možnost poobědvat s „Mr. Etiketou“, panem Ladislavem Špačkem. Oběd pro podnikatele pořádalo jedno z brněnských networkingových center. Na této společenské akci se sešlo asi sedmdesát hostů. Vzhledem k tomu, že běžně nevyhledávám restaurace, kde mi nabídnou nepřeberné množství různých příborů, celkem jsem se těšila, že se něčemu přiučím. Díky mé profesi mě samozřejmě zajímá i architektura a fascinují mě povedené rekonstrukce historických budov. A nad to také miluji výtečné jídlo. Proč to tu všechno zmiňuji?

29.5.2014 v 11:03 | Karma: 12,58 | Přečteno: 835x | Diskuse| Ostatní

Hedvika Novotná

Cena za montáž dveří v nebesích

Můj dům, můj hrad. V mém případě jsem si přála, aby platilo „Můj byt, můj klid“. Bydlení v panelovém domě či bytovce vyžaduje notnou dávku tolerance. Proto i já jsem několik let snášela to, že jsem byla nechtěně informovaná o dění ve společných prostorách bytového domu. Věděla jsem, když někdo o dvě patra níže vybíral dopisy z vrzající schránky, když dítě sousedů vřeštilo na chodbě o sto šest, protože se mu prostě jen líbila ozvěna a dokonce jsem se dozvěděla od dvou klábosících sousedek o patro níže, z jakých ingrediencí dnes uvaří večeři. Tato má nechtěná informovanost pramenila z netěsnicích dveří, které ani nebyly vyrobeny z dobrého materiálu. Řekla jsem si, že se bez vřeštění dětí, vrzajících schránek a bouchajících domovních dveří ráda obejdu, proto jsem začala řešit výměnu starých dveří za nové, které by byly protihlukové.

23.5.2014 v 9:36 | Karma: 16,26 | Přečteno: 671x | Diskuse| Ostatní

Hedvika Novotná

V Místodržitelském paláci jsem design hledala marně

Nedávno se mi dostala do ruky pozvánka na výstavu „Design v nejlepších letech“, která se v těchto dnech koná v Místodržitelském paláci Moravské galerie v Brně. Na pozvánce stálo:„Výstava, kterou musíte vidět dříve, než zestárnete. Je velký rozdíl, jak se stárne Čechům a jak je ke kultuře stárnutí přistupováno v zahraničí. Existuje už ale řada možností, jak vytvořit prostředí, ve kterém bude stárnutí mnohem příjemnější.“ Minulý čtvrtek se konala vernisáž, která měla podtitul „Jak vytvářet prostředí (nejen) pro seniory a obydlí, ve kterém můžete i zestárnout.“

19.5.2014 v 19:07 | Karma: 7,85 | Přečteno: 304x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Češi chtěli odříznout proruského Ukrajince, zastání našel na Slovensku

30. dubna 2024  20:56

Proruský ukrajinský politik a podnikatel Arťom Marčevskij, kterého česká vláda minulý měsíc...

Měli „rozjasnit každodenní život v boji“. Pávi vyvolali smršť nadávek na Putina

30. dubna 2024  20:55

Vedení zoologické zahrady v ruském Lipecku dostalo podivný nápad se taky nějakým způsobem zapojit...

Chceme osvobodit Haiti, říká šéf gangu. Je na seznamu nejhledanějších lidí FBI

30. dubna 2024  20:16

Stíhá jej haitská policie, je na seznamu deseti nejhledanějších lidí americké FBI a OSN na něj...

Hackeři nabourali web běloruské KGB. Zveřejnili udání a nabídky, i z Česka

30. dubna 2024  20:16

Hackeři sympatizující s opozicí proti autoritářskému režimu běloruského prezidenta Alexandra...

  • Počet článků 6
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1005x
Interiérová designérka pracující pod vlastní značkou NOVOdesign, lektorka a zakladatelka Školy interiéru a hlavně rebelka, která jde často proti proudu.

Prostor, věci a lidé, kterými se obklopujeme, ovlivňují náš život více, než si připouštíme. Věřím, že kvalita bydlení značně působí na lidskou psychiku a celkovou životní pohodu. A také věřím, že když se ve vašich domovech zbavíte všeho, co nepovažujete za užitečné nebo za krásné, pocítíte opravdovou lehkost bytí. :-) Tuto "očistu" ostatně doporučoval už koncem 19. století William Morris, přední anglický výtvarník a zakladatel hnutí Arts and Crafts.

Moji práci můžete sledovat nejen na webu, ale i na Facebooku.