Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Proč není dostatek pracovních míst

Současná výše nezaměstnanosti v ČR je cca 560 000 osob = cca  9,6%, což představuje víc jak 1/5 produktivní populace.

Orientační procentuální rozdělení nezaměstnaných:

  • 4% těch, kteří skutečně hledají zaměstnání
  • 3% těch, kteří zneužívají systém
  • 2% těch, kteří nechtějí pracovat nebo jsou z mentálních či fyzických důvodů nezaměstnatelní

Stát je vůči svým občanům vázán ústavou a listinou základních práv a svobod v tom smyslu, že se o své občany, kteří ztratí zaměstnání, náležitě postará. Každý má právo získávat prostředky pro své životní potřeby prací. Občany, kteří toto své  právo nemohou uplatňovat z důvodů, jež nevznikly jejich vlastním zaviněním, stát v přiměřeném rozsahu hmotně zajišťuje v souladu se zákonem stanovenými podmínkami. Tolik  z naší ústavy.

Náklady státu na tuto oblast, v podobě vyplacených dávek a nákladů na administrativu spojenou s armádou těchto neproduktivních obyvatel, stojí český stát obrovské finanční prostředky.  Nalezení cesty k začlenění nepracujících obyvatel do pracovního procesu je bolavým místem nejen české ekonomiky, ale také ostatních zemí v EU a celého světa.

Chybící podpora výrobní sféry

Veškerá prosperita jakéhokoliv státu je odvislá od produktivity výrobní sféry. Tato oblast jako jediná produkuje výrobní materiálové hodnoty, ze kterých je následně živena a financována celá struktura státu. Pokud jakýkoliv stát nebo jeho vláda  zapomenou na podstatu podpory, nebo podcení tuto základní oblast generující ryzí ekonomickou produkci, dostaví se v zápětí negativní projevy ve formě snížení počtu potřebných pracovních míst, což se následně projeví zvýšením sociálního napětí a kriminality ve společnosti.

Tento negativní stav dává prostor politickými stranám k záměrnému rozdělování společnosti na takzvanou pravici a levici, kde obzvlášť levice klade důraz na přerozdělování ekonomických prostředků od majetných občanů k těm méně majetným, bez ohledu na podstatu tvorby a potřeby ekonomických postupných priorit a morální aspekt těchto přesunů.

Podstatou každé společnosti je udržení pospolitosti a sounáležitosti, neboť ta je pro každý stát tou nejdůležitější a nejpotřebnější základní lidskou hodnotou.

Podivná podpora neproduktivních obyvatel

Náš stát se ve své podstatě dopouští v této oblasti zásadní chyby, neboť se chová jako levice, tedy přerozděluje prostředky, které vybere od produktivních daňových poplatníků a rozdělí je neproduktivním obyvatelům. Jedná se o tak zvaný nucený transfer zdrojů od bohatých k těm méně bohatým za pomocí daní. Tyto vybrané finanční prostředky jsou ale z velké části na své cestě k nezaměstnaným občanům dále spotřebovány přebujelou administrativou, která tento negativní jev ještě do značné míry prohlubuje, neboť se jedná o další vynucené režijní, obslužné náklady.

Základní podstatou procesu, který generuje práci, jsou firmy. Jejich neodmyslitelnou součástí jsou zaměstnanci. Takto vytvořená simbiozní společnost je základním a živoucím organizmem státu, který nesmí být ovlivňován nežádoucím zasahováním a přerozdělováním vyprodukovaných hodnot. Tyto neodborné zásahy státu a vynucené přerozdělování vždy vedou k degradaci této stěžejní oblasti a ztrátě ekonomické produkce a úbytku pracovních míst.

Peníze mizí ve státní administrativě

Cesta vedoucí k přirozené produkci pracovních míst, k dosažení plného potenciálu zaměstnanosti, a tedy k celkové prosperitě státu, je realizovatelná skrze takzvané stojící finance, které zbytečně nekolují ekonomikou přes nesmyslné byrokratické penězovody,  kdy se finance průběžně ve velké míře spotřebovávají na příslušnou, státem vytvořenou a vynucenou, nabubřelou, administrativu. Finance potřebné k tvorbě nových pracovních míst je třeba naopak ponechat na svém místě prvotvorby, kde poslouží jako potřebný stimulátor k podpoře a produkci nových pracovních míst. Stát je tedy firmám, které se zhostí nelehkého úkolu vytváření nových pracovních míst, povinen ulevit na daních a sociálních dávkách, a to do výše nákladů vynaložených státem na pokrytí výdajů  podpory v nezaměstnanosti. Tento zcela jednoduchý a přirozený stimulační proces podpory tvorby pracovních míst má dvojí pozitivní efekt. V první řadě se spustí zcela samočinný systém samoprodukce tvorby pracovních míst bez účasti státu, a státu tak odpadnou vysoké a zcela zbytečné náklady na financování nezaměstnaných občanů,  rovněž dojde k eliminaci drtivé většiny administrativních a provozních nákladů spojených s chodem ministerstva práce, krajských úřadů, okresních úřadů práce, sociálních odborů a dalších navazujících institucí a činností spojených s touto oblastí.

V druhé řadě se spolu s poklesem nezaměstnanosti radikálně sníží sociální napětí a negativní sociální a kriminální aspekty ve společnosti, které způsobují obrovské materiální ztráty a vynucují si další náklady ve formě posilování policie, justice, vězeňství a všech procesů a úkonů v konání orgánů činných v trestním řízení.

Celý tento proces může výrazně posílit nejen výrobní, ale i ostatní navazující oblasti potřebné k vyvážení poměrů mezi oblastí produkce a neprodukce, tedy spotřeby. Tato oblast je v současné době velmi vážně narušena výraznou nerovnováhou a je příčinou zadluženosti a velmi nízké produktivity a konkurenceschopnosti státní ekonomiky ČR.

Tento systém je třeba dále posilovat dalšími účinnými opatřeními ve vztahu k povinnosti ze strany příjemce případné podpory, v plné míře odpracovat jakýkoliv finanční a materiální dar ze strany státu, tak, aby se vynaložené prostředky efektivně vracely vyváženým produktivním procesem zpět do ekonomiky. Formy této spravedlivé protiváhy mohou být směřovány na několik oblastí:

  • Veřejná služba v obcích a městech nebo státem spravovaných institucích a neziskových organizacích školství a zdravotnictví.
  • Zemědělství a celá škála výrobní, obchodní a další hospodářské firemní struktury

Takto nastavený proces by ve své podstatě spustil stimulační prostředky ve vyjmenovaných oblastech a zejména ve výrobní sféře by mohly takto zařazení občané časem plynule přejít z popsaného stavu do plné zaměstnanosti.

Podpora  v nezaměstnanosti je pouhé rozdávání peněz

Za současného stavu poskytování  podpory v nezaměstnanosti se však stát podobá hodnému a štědrému strýčkovi, který za  dobrosrdečné rozdávání miliardových daňových výnosů nepožaduje od obdarovaných žádnou vyváženou spravedlivou protihodnotu. Toto jednání je v rozporu s ústavou ČR, neboť se jedná o nehospodárné nakládání s prostředky, které svěřil státu do spravedlivé a zodpovědné správy lidu České republiky.

Proč stát rozhazuje peníze?

Proč stát na jedné straně od občanů nekompromisně vybírá vysoké daně a na druhé straně je rozdává bez toho, aby požadoval adekvátní spravedlivou a vyváženou protihodnotu ve formě přirozené pracovní aktivity, která by tuto disproporci vyvažovala a vyrovnávala rostoucí deficit na straně státních výdajů? Proč stát jednoduše neumožní podnikatelské sféře využít pracovní potenciál nezaměstnaných, když z tohoto zdroje  čerpá finanční prostředky na podporu v nezaměstnanosti, tak, aby přirozenou cestou tuto zátěž, kterou na svých bedrech výroba nese, zmírnil? Jenom čas ukáže, jakou absorpci pracovního potenciálu uvedená oblast má a do jaké míry může efektivně oddělit slušné občany od těch, co státní podporu v nezaměstnanosti jen zneužívají.

Na celý problém se dá pohlížet zcela racionálně přes náklady a výdaje. Rámec  sociální oblasti zmíněného problému je až druhořadou záležitostí, neboť pokud začnou účinkovat přirozené ekonomické mechanizmy, v drtivé míře tato oblast sama negativní sociální aspekty potlačí, a to ke spokojenosti obou zainteresovaných stran, které splynou do jednoho živoucího subjektu, který vytváří potřebný finanční a sociální kapitál.

Vlna hodnotového posunu směrem k tvorbě produkce bude mít velmi důležitý pozitivní vliv na argumentaci politických stran, které se opírají o falešné a cílevědomé rozdělování občanů na pravici a levici. Tento cíl ve své podstatě vyhovuje hlavně levicovým stranám, které místo hledání vyvážené ekonomiky produkující potřebný sociální kapitál a podporu sociální soudržnosti vytváří ve společnosti lživou atmosféru zaměřenou na nerovnoměrné výdaje a příjmy jen proto, aby mohly demonstrovat svoji potřebnost a vlastní existenci. Ve vyváženém společenském ekonomickém systému není důvod k rozdělování lidské společnosti na pravici a levici,  jelikož se jedná o neoddělitelný celek rubu a líce jedné mince.  

Je třeba využít všech nástrojů demokracie na vytvoření spravedlivé sociálně vyvážené společnosti, pro kterou je definice pravdivých informací základem, na kterých je třeba budovat náš stát.

 Tento dokument byl vypracován na základě spolupráce řady zkušených odborníků, jak z výrobní, právní a sociální sféry, tak z oblasti ekonomických autorit.

Za pozitivní svět zakladatel Petr Havlíček  www.pozitivnisvet.cz

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Petr Havlíček | neděle 30.1.2011 6:00 | karma článku: 20,73 | přečteno: 1976x
  • Další články autora

Petr Havlíček

Podvod zvaný inflace

Pojďme si krok za krokem rozklíčovat tento podvodný korupční mechanizmus, který nás připravuje o náš majetek.

14.12.2022 v 11:30 | Karma: 31,78 | Přečteno: 1264x | Diskuse| Ekonomika

Petr Havlíček

Stavidla pravdy se zavírají

Cenzura čehokoli je nástroj diktatury, která si usurpuje moc nad druhými. Je to znásilňování příjmu informací a názorů lidí s cílem omezit pravdu.

11.4.2022 v 9:00 | Karma: 26,77 | Přečteno: 934x | Diskuse| Ekonomika

Petr Havlíček

Podvod zvaný inflace

Inflace nám leze do peněženek a politici, kteří ji způsobili, nám znovu tvrdí, že nás před ní budou zachraňovat. Je to nebetyčný bezohledný podvod.

24.2.2022 v 13:30 | Karma: 31,38 | Přečteno: 964x | Diskuse| Ekonomika

Petr Havlíček

Předsedo Rakušane, hodili jste místní samosprávu přes palubu

Krucinál, proč si myslíte, že vás lidé volili? Starostové, to je značka záruky toho, že místní rozvoj bude v dobrých rukách a vy toto důležité ministerstvo dáte Bartošovi, který nikdy nebyl zastupitelem, natož starostou

5.1.2022 v 9:20 | Karma: 38,64 | Přečteno: 1730x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Petr Havlíček

Svatá vakcinace nefunguje

Můžete si v médiích vychvalovat vakcinaci až do nebe, nahánět lidem hrůzu, strach a vyhrožovat jim postihy. Realita, kterou vidím dnes a denně kolem sebe je poněkud jiná.

2.12.2021 v 12:30 | Karma: 21,65 | Přečteno: 1181x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Čerstvá řidička se srazila s malým cyklistou bez přilby. Transportoval ho vrtulník

21. května 2024  11:56

V nemocnici skončil se středně těžkým zraněním malý cyklista, s nímž se na Tachovsku srazilo osobní...

Soused zaútočil pěstí na správce domu. Vadilo mu, že nedostal přeplatek za energie

21. května 2024  11:47

Fyzickým napadením správce bytového domu v jeho vlastním bytě skončila v Rotavě na Sokolovsku...

Příjezd, kytice první dámě a hned do úřadu. Pavlova návštěva má přísnější opatření

21. května 2024  7:30,  aktualizováno  11:23

V továrně výrobce výbušnin a střeliva Explosii začala dnes dvoudenní návštěva Petra Pavla a jeho...

Na jihozápad Čech udeří odpoledne silné bouřky. Hrozí i přívalové deště

21. května 2024  10:49,  aktualizováno  11:21

Meteorologové varují, že v souvislosti s tlakovou níží postupující z Alp k severu se mohou během...

  • Počet článků 174
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4373x
Petr Havlíček
Podnikatel v oblasti designu, projekce a realizace vybavení interiérů.
Od roku 2002 zastává post starosty v obci Vítějeves
Zakladatel a šéfredaktor internetového serveru Pozitivní svět
Publicista a bloger
Zakladatel a předseda správní rady Nadačního fondu Pozitivní svět, který byl založen na podporu společenského života