Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Miluji lidi

"Smím si přisednout?" "Ale zajisté", odpověděla jsem staré paní, která si ke mě přisedla v autobuse. Znáte ten moment, kdy se vám rozjasní a vy cítíte hluboký duševní klid a rovnováhu, nalezli jste odpovědi na svoje otázky a vše vám najednou dává smysl?

A paní si přisedla. Nečekala bych to, ale moudrost se vskytuje v mnoha podobách. Tentokrát na sebe vzala podobu starší paní se staromódním kloboukem se širokou krempou a přišpendlenou růží na straně. Rty měla ohraničené červení a kolem krku šátek se sponou. Měla pronikavý pohled a mě hned bylo jasné, že není obyčejná. Neblázněte, nečekala jsem pohádkovou babičku, ale prostě mi na první pohled přišla vzláštní a přece tak obyčejná. „To máme pěkné počasí“, začala dáma vedle mě a čekala odpověď, která přišla v zápětí: „Ano, velmi pěkné.“ Uznejte, jela jsem ze školy a byla jsem unavená. Ale nenechala se odradit a pokračovala.

 

„A je tu tolik lidí, tady ve městě je tolik turistů a mě se líbí se procházet a dívat se“, pravila stará paní, čímž mi rozvázala jazyk. „Máme společnou zálibu, to jsem ráda, že nejsem sama, kdo pozorování provozuje. Lidé jsou ale spíše jako koně s klapkami na očích a nevšímají si. Nezvednou hlavu a nepodívají se na nebe, jak je krásné.“ „Mám moc ráda lidi a jejich činnost v jakékoli podobě“, reagovala paní na moji poznámku. Přimhouřila oči a našpulila rty a připravovala se na další větu. Čekala jsem.

„Lidé jsou překrásné bytosti, jen to ne všichni ví. Možná jen tuší, nic víc. A to je škoda, protože každý člověk je nádherný.“ „Mluvíte, jako byste se nikdy nespálila, smím-li to tak říct“, podotkla jsem. „Ale samozřejmě, že jsem se už spálila, to byste se, slečno, divila. Pokaždé jsem se dlouho vzedala a šla dál.“ „Kde jste hledala sílu?“ „V sobě. hluboko v sobě. Musela jsem především věřit v sebe, potom to šlo pomalu, ale jistě.“ „Třeba máte dost přátel, kteří vás drželi.“ „Ani ne, je jich jen pár. Přátelé tu jsou a i když si namlouváme, že jsou navždy a nikdy se nerozejdeme, je to lež, naneštěstí. Zprvu mohou pomoct, ale ne vždy budou k mání. Uznejte, slečno, každý má svůj život.“

 

„Proč věřit lidem?“ „Jednoduše proto, že jste také člověkem. Pokud uznáte tento fakt, přiblížíte se každému člověku natolik, abyste se ho mohla dotknout. Osobnost je jiná u každého. Je krásné se pořád učit a poznávat. Nenechte si tu radost vzít, prosím.“ „To vám nemůžu slíbit. Nejsem si jistá“, řekla jsem, když jsme s paní bok po boku vystupovaly z autobusu. Dalo se do deště. Paní roztáhla deštník a nechala mě schovat se také.

 

„Je potřeba se pořád učit“, pravila ta dáma. „Čím více poznávám lidi, tím více si přeju tu pro mě být.“ Ano, to mi připomíná jeden citát: „Lidem rozumím maličko, maliličko. Proč? Lidi jsou těžký. Lidi jsou lidi. Lidi jsou bolest a nemoc, šílenství a ublížení, lidi zraňujou lidi, zabíjejí lidi, zabíjejí sebe. Kde je zábava, kde hra, kde čárymáry?... Miluju lidi. Bláznivé lidi, krásné lidi, zklamané lidi, nemocné lidi, zlomené lidi, zničené lidi. Takové lidi miluju.“ ( W. Saroyan- Tracyho tygr)

 

A mě zalil pocit tepla a nebývalé energie. Chtěla jsem se ještě víc dívat, než do této chvíle. A tak jsem se rozloučila, dál jsem deštěm pokračovala sama. Došlo mi, že kdybych se přestala zajímat o lidi, přestala bych se zajímat o sebe. A co víc, nezískala bych přátele, kteří nás životem provázejí. Ano, přátelství končí, ale zase vznikají. A každé přátelství s sebou přinese něco překrásného.

 

Autor: Jana Havierová | čtvrtek 8.10.2009 17:28 | karma článku: 11,11 | přečteno: 1059x
  • Další články autora

Jana Havierová

Návrat do dětských let, část 1

A je to opět tady. Jelikož jsem studentka pedagogické školy, patří do náplně osnov i čtrnáctidenní praxe. Loni to byla škola mateřská a tentokrát druhý stupeň na škole základní. Mohlo by se zdát, že tento fakt sám o sobě zacloumá mou psychikou, opak je ale pravdou. Asi se tak projevují mé sklony k masochismu, já se kupodivu těším. Tedy těšila, právě teď mám první týden za sebou a mohlo by se říct, že to byl ten jednodušší týden složený pouze z poslouchání a sledování. Ale ani ten příští týden nehodlám promarnit a rozhodně se pokusím ze sebe dostat všechno, co ve mně doteď dřímá. Nahrává mi totiž pár příjemných okolností.

5.2.2010 v 20:05 | Karma: 6,56 | Přečteno: 755x | Diskuse| Ostatní

Jana Havierová

Noc princezen

"Maturitní ples je jen jednou za život", řekls jednou a měl jsi pravdu. Já bych dodala:"nezapomenu."

31.1.2010 v 15:52 | Karma: 7,42 | Přečteno: 856x | Diskuse| Ostatní

Jana Havierová

V každém věku

Bylo šedivé ráno, ze střech se snášely chomáčky zbloudilých vloček a zaplétaly se kolemjdoucím do vlasů. Paní Zima se studenými rty tiskla k tvářím až byly narůžovělé. Každý spěchal do tepla a tak jsem zavítala po dlouhé době do cukrárny, vstříc vzpomínkám a sladkému potěšení.

27.1.2010 v 18:55 | Karma: 8,46 | Přečteno: 693x | Diskuse| Ostatní

Jana Havierová

Stalo se jednoho dne

Opět se blíží ta vytoužená chvíle mnoha malých dětí. Vánoce jsou tady a to znamená, že chvíle strojení stromku, koled a rozdání dárků jsou již na dosah. V naší rodině se Vánoce nikdy neslavily. A tak jsem v tomto ohledu laik. Ale na jeden předvánoční den nezapomenu.

23.12.2009 v 18:10 | Karma: 9,45 | Přečteno: 1229x | Diskuse| Ostatní

Jana Havierová

Přátelství... co se to stalo?

Zaregistrovala jsem se na stránky. Facebook. Bylo to pro mě něco nového a většina mých přátel mi tyto stránky vřele doporučovala. A já tedy svolila a přidala se k mnoha dalším obyvatelům tohoto kybersvěta.

4.12.2009 v 12:04 | Karma: 12,79 | Přečteno: 1415x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

SPOLU paroduje heslo ANO a spojuje ho s Ruskem, premiér Fiala to hájí

2. května 2024  10:56,  aktualizováno  12:32

V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...

OBRAZEM: Ruská destrukce z výšky. Drony vyfotily bombardovaný Časiv Jar

2. května 2024  12:31

Měsíce neochabujícího ruského dělostřeleckého bombardování zdevastovaly Časiv Jar, strategické...

D35 u Litovle zablokovala nehoda, ze zdemolovaného vozu se vysypal náklad

2. května 2024  10:45,  aktualizováno  12:22

Cestu po dálnici D35 ve směru z Olomouce na Mohelnici komplikuje od rána nehoda nákladního vozu a...

Summity EU jsou válečné kabinety, nemáme mírovou iniciativu, stěžuje si Fico

2. května 2024  10:59,  aktualizováno 

Evropská unie není s to přijít s mírovou iniciativou pro Ukrajinu, všechny schůzky státníků...