Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Stalo se jednoho dne

Opět se blíží ta vytoužená chvíle mnoha malých dětí. Vánoce jsou tady a to znamená, že chvíle strojení stromku, koled a rozdání dárků jsou již na dosah. V naší rodině se Vánoce nikdy neslavily. A tak jsem v tomto ohledu laik. Ale na jeden předvánoční den nezapomenu.  

Vánoce mě nikdy nelákaly. Když se to slovo řekne, představím si kádě s kapry, fronty v supermarketech a plná parkoviště aut, rodiny trávící hodiny mezi regály vybíráním dárků pro nejbližší a otrávené prodavačky, protože směna se najednou zdá nekonečná. Je to o komerci a to je přesně to, co mě od Vánoc odrazuje. Ale po včerejšku je můj názor i jiný.   

Den začal jako každý jiný. Cesta přecpaným autobusem až ke škole a pobíhající lidé, kteří nestíhají první hodinu, jelikož se zapovídali. Já dorazila kupodivu včas a ve chvíli, kdy jsem vstoupila do třídy to přišlo. No jo, letos jsem tady naposledy. A byl to parádní pocit. K mým uším se nesl šum od hovoru  a smíchu spolužáků, dávali si dárky a přáli si krásné svátky. Chvilku po mě přišla Martina. Jak přicházela, usmívala se čím dál tím víc a objala mě. "Veselé Vánoce, Jani, a doufám, že si to taky užiješ," pronesla tak vesele, až to i mě přinutilo k podobnému tónu. "Taktéž, Marti." Usmála se na mě a pokračovala: "Co děláš po škole?" No coby, nic zvláštního v plánu nemám a tak jsem jen zadrmolila něco ve smyslu: "Asi se toulat po městě a hledat svoji múzu, protože nemám jasno v tom, na jaké téma budu psát článek." "A co tahle toulat se společně? Můžeme se projít po kolonádě, honit holuby na Masaryčce (to je mimo jiné jedna z nejfrekventovanějších ulic v centru města) nebo si prostě jen uděláme hezké odpoledne a někam zajdeme." A tak jsme se dohodly, že jí pomůžu s nakupováním posledních dárků. Sama jsem se divila, jak jednoduše jsem jí na to kývla, ale nemůžu ji přece nechat po městě běhat samotnou.

Po několika hodinách ve škole jsme si šly sednout do kavárny, kde jsme si na povzbuzenou daly čokoládu a kafe, smlsly jsme si na zákusku a prodebatovaly jsme prázdniny. V hovoru jsme pokračovaly i poté, co jsme toto útulné místo opustily a vyrazily směrem k novému obchodu, který mi chtěla ukázat. Otevřely jsme dveře a pomalu sestupovaly po schodech do místnosti o pár metrů níž. Světlo bylo příjemně tlumeno šátky, které jako stínítka bránily v ostrosti zářivek. Procházely jsme kolem dokola místností a rozhlížely se. Na zdech visely obrazy Budhů, pod schody tvořil dominantu pohodlný gauč a ratanové houpací křeslo, prodavačka nám nabídla čaj a my usedly na polštáře roztroušené na perském koberci. Byl dobrý, vanilkový. Oči nám těkaly po prostoru, toto bylo místo mezi čajovnou a ethnikem. Knihy o karmě v knihovně lákaly k prolistování a čaj úžasně voněl. Nespěchaly jsme, byly jsme samotné a také dvě mladé prodavačky si přisedly. Zde jsme nakoupily většinu potřebných věcí: dárek pro maminku i babičku. Nedalo se prostě odolat.

Čas neuvěřitelně rychle utíkal a nemilosrdně tlačil, bylo na čase jet domů. Prošly jsme se mezi stánky na trhu, dokoupily jsme zbívající dárky a pak mě doprovodila na nádraží. Na rozloučenou jsem ji objala a pak mě má múza opravdu políbila a to i navzdory faktu, že je o půl hlavy menší. Postavila se na špičky a dala mi pusu na tvář. Popřály jsem si hezké prázdniny a slíbily si, že si zavoláme. Za pár minut mě již autobus odvážel domů. Dál se večer odvíjel v duchu klidu a tiché spokojenosti za občasného prozpěvování Pramínku vlasů. Tuto písničku máme obě dvě moc rády. Vánoce mi najednou přišly bližší, osobnější, více lidské než bych kdy řekla. Názory se přece s časem mění. A tak kdo ví. Třeba někdy budu na nějaké Vánoce vzpomínat tak, jako na včerejší den.

Autor: Jana Havierová | středa 23.12.2009 18:10 | karma článku: 9,45 | přečteno: 1229x
  • Další články autora

Jana Havierová

Návrat do dětských let, část 1

A je to opět tady. Jelikož jsem studentka pedagogické školy, patří do náplně osnov i čtrnáctidenní praxe. Loni to byla škola mateřská a tentokrát druhý stupeň na škole základní. Mohlo by se zdát, že tento fakt sám o sobě zacloumá mou psychikou, opak je ale pravdou. Asi se tak projevují mé sklony k masochismu, já se kupodivu těším. Tedy těšila, právě teď mám první týden za sebou a mohlo by se říct, že to byl ten jednodušší týden složený pouze z poslouchání a sledování. Ale ani ten příští týden nehodlám promarnit a rozhodně se pokusím ze sebe dostat všechno, co ve mně doteď dřímá. Nahrává mi totiž pár příjemných okolností.

5.2.2010 v 20:05 | Karma: 6,56 | Přečteno: 755x | Diskuse| Ostatní

Jana Havierová

Noc princezen

"Maturitní ples je jen jednou za život", řekls jednou a měl jsi pravdu. Já bych dodala:"nezapomenu."

31.1.2010 v 15:52 | Karma: 7,42 | Přečteno: 856x | Diskuse| Ostatní

Jana Havierová

V každém věku

Bylo šedivé ráno, ze střech se snášely chomáčky zbloudilých vloček a zaplétaly se kolemjdoucím do vlasů. Paní Zima se studenými rty tiskla k tvářím až byly narůžovělé. Každý spěchal do tepla a tak jsem zavítala po dlouhé době do cukrárny, vstříc vzpomínkám a sladkému potěšení.

27.1.2010 v 18:55 | Karma: 8,46 | Přečteno: 693x | Diskuse| Ostatní

Jana Havierová

Přátelství... co se to stalo?

Zaregistrovala jsem se na stránky. Facebook. Bylo to pro mě něco nového a většina mých přátel mi tyto stránky vřele doporučovala. A já tedy svolila a přidala se k mnoha dalším obyvatelům tohoto kybersvěta.

4.12.2009 v 12:04 | Karma: 12,79 | Přečteno: 1415x | Diskuse| Ostatní

Jana Havierová

Constantine, aneb važ si svého daru

Je šedivé čtvrteční ráno. Atmosféra v celém bytě je ospalá, vzduch mě trochu dusí, otevírám okno a vítám tak nový den, který s sebou určitě přinese něco hezkého. Dostala jsem chuť na film.

3.12.2009 v 15:34 | Karma: 6,58 | Přečteno: 795x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Další vlna míří přes Moravu

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:17

Přes Česko prochází velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Další vlna míří přes Moravu

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:17

Přes Česko prochází velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

V pouští u Las Vegas se objevil tajemný sloup. Policie řeší, kdo za tím stojí

21. června 2024  21:53

Necelé čtyři roky poté, co se úřady v americkém státě Utah potýkaly s tajemným kovovým kvádrem...

Po masové střelbě v americkém Arkansasu jsou dva lidé mrtví, osm zraněných

21. června 2024  21:37,  aktualizováno  21:50

Při páteční masové střelbě před supermarketem v Arkansasu byli zabiti dva lidé a dalších osm...

Zabíjí i druhoválečná munice. Exploze v Chorvatsku není neobvyklá, míní znalec

21. června 2024  20:52

Chorvatská policie vyšetřuje Čecha kvůli výbuchu, který zabil devítileté dítě a dvě ženy zranil....