Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ze studených Čech na Zanzibar

V první půlce ledna jsem strávila deset dní na Zanzibaru. Ze zimy, mrazu a sněhového bláta rovnou do třicetistupňového horka, k tropickému moři a pálícímu sluníčku!  

Původní nápad vypravit se právě na Zanzibar a k tomu těsně po Vánocích pocházel od mé „spolubabičky“ Kačenky a letenky jsme si koupily už v létě. Jenomže Kačenka nakonec z rodinných důvodů jet nemohla, a tak jsem na poslední chvíli naverbovala kamarádku Jitku, které se ten plán zalíbil a během týdne si dokázala všechno zařídit a připravit se na cestu. Oproti mně jen nestihla očkování a zařízení víza, kvůli kterému jsem se v prosinci extra vypravila na dva dny do Berlína, to ale nevadilo, vízum hladce získala po příletu. Obě jsme měly s sebou a užívaly jsme tabletky proti malárii. Jitka jen už nesehnala stejnou letenku jako já přes Istanbul a musela si koupit trochu dražší spoj s delším čekáním v Dubaji.

V pátek 4. ledna jsem tedy vyrazila na letiště nalehko a taxíkem, abych s sebou nemusela tahat prošívaný kabát a zimní boty. V Istanbulu jsem čekala na letišti pět hodin, což bylo samo o sobě docela zajímavé – třeba letištní mešita, kde se odděleně modlili muži a ženy, nebo pestrá přehlídka různě zahalených žen a mužů v hábitech a pitoreskních čepičkách. Také na istanbulském letišti panuje opravdu čilý ruch a provoz, na rozdíl od poloprázdných prostorů Ruzyně, a kapacita letiště je několikrát větší – je to prostě přestupní uzel mezi celou Evropou, Asií a Afrikou.

V bufetu jsem si tam koupila k večeři pivo a měla jsem pocit, že jako žena pivařka působím dosti výstředně.

Letěli jsme přes noc a na místo určení jsme dorazili kolem čtvrté hodiny, ještě za tmy. S určitými obavami jsem okýnkem letadla pozorovala světélka Zanzibaru – žádné rozzářené ulice, žádné linie obloukových lamp, jen sem tam rozptýlená světla osamělých žárovek, a to jsem si ještě připomněla, že máme zřejmě štěstí, protože se tu údajně proud dost často vypíná! - Proboha, kam to zase jedu? napadalo mě… Zajímavé bylo, že v našem letadle nebyl jako pasažér ani jeden černoch, samí světlí Evropané bažící po teplíčku a slunci.

Hned první den na Zanzibaru jsem pak pochopila, že s civilizačními vymoženostmi to není tak strašné, všechno je otázka peněz a když jste ochotní platit za služby na evropské úrovni, můžete si žít docela pohodlně. Proud za deset dní našeho pobytu vypnuli jen asi dvakrát a pokaždé jen na malou chviličku.

 

Zkoumáme terén

Letiště na Zanzibaru bylo maličké a prachjednoduché, a ihned po příletu, když jsme scházeli po schůdcích z letadla dolů, na mě dýchl horký vlhký vzduch. Prádelna! Takové to pak bylo celou dobu, člověk si připadal neustále tak trochu zavlhlý. Džíny se mi hned začaly lepit k nohám a po celou dobu pobytu jsme pak nosila co nejlehčí a nejplandavější kalhoty, sukně a hábity. V letištní hale měli několik přepážek, kde přiletěvší turisté vyplnili jednostránkový vstupní dotazník, a jelikož jsem měla vízum, hned mě pustili dál. Ty, kdo neměli víza, ale nezdrželi u přepážek o moc déle, snad jen o minuty. Kufry nám nosili místní zřízenci od ještěrky ručně, žádný dopravníkový pás tu nemají.

Domluvený taxík z hotelu mě nečekal, a tak jsem se svezla tím, který byl po ruce. Řidič našel můj hotel jménem Springbok Kilimani snadno; schválně jsem vybrala hotýlek vzdálený jen pár kilometrů od letiště, a přitom velmi blízko pláže, na předměstí hlavního města Zanzibar City. Zamluvila jsem tu dva noclehy, do 7. ledna, abychom se stačily aklimatizovat a možná si i zaplavat v moři, než budeme pokračovat dál.

Taxikář tedy před pátou ranní mocně bušil na dveře hotýlku a skutečně se dobušil – a postarší trochu zmatený recepční se mě k mému údivu ptal, kolik mám (nebo chci) za ubytování platit. Nepamatovala jsem si to a na rezervaci, kterou jsem si doma vytiskla a přivezla s sebou, to uvedeno nebylo! Navrhla jsem šedesát dolarů za dvojlůžák, a to bez této noci, která už skoro uplynula, a on souhlasil. Za chvíli jsem se tedy už zabydlovala v nepříliš útulném, omšelém pokoji, kde místo dvou oddělených postelí (které jsem objednala) byla jen jedna široká, ale neměla jsem už na další dohadování sílu. Pustila jsem vrtuli u stropu (klimatizaci nemám ráda, většinou vymrazí prostor až moc), osprchovala jsem se studenou (tedy vlažnou) vodou a na dvě hodinky jsem si přece jenom zdřímla. Pak už bylo načase, aby dorazila Jitka! - A opravdu, než jsem se začala znepokojovat, kde vězí, volali mi z recepce, že mám návštěvu. Měla jsem ohromnou radost! Připadaly jsme si skoro jako Stanley s Livingstonem, když se setkali uprostřed Afriky. A nejlepší bylo, že mě recepční přesunul do nového pokoje, kde jsme s Jitkou opravdu měly oddělené postele a který nebyl vůbec tak omšelý. Přímo luxus! Možná mi nevěřil, že kamarádka opravdu dorazí…

Jitka tvrdila, že se v letadle pěkně vyspala (má záviděníhodnou schopnost usnout kdekoli a kdykoli), a tak jsme se po chvíli vypravily ven na první průzkum.

Zjistily jsme, že v těchto končinách žádní turisté nejsou, takže nás všichni místní halasně zdraví („Jambo!“ je pozdrav určený téměř jen pro turisty), a jeden z prvních místňáků, se kterými jsme zapředly řeč, nás varoval, ať rozhodně nechodíme k moři, že se tam potloukají „zlí lidé a feťáci“. Tak jsme ho tedy poslechly, i když mě zklamalo, že z koupání v blízkosti našeho hotýlku nic nebude. Vydaly jsme se tedy po hlavní ulici směrem od středu Zanzibar City (tam jsme se totiž chtěly přesunout později a ve starém městě Stone Town se pár dní zdržet) jižně podél pobřeží k místu zvanému Mbweni Ruins.

Po rušné silnici sice jezdila spousta aut, dodávek, motorek a kol, ale nepanoval tu ani zdaleka takový mumraj, halas, tartas a taková hustota až tlačenice obyvatel jako v jižní Indii, kde jsem byla před rokem. Tudíž naše procházka nebyla moc vyčerpávající, až na pálící slunce a velké vedro. Scenérie se skládala z dosti honosných a reprezentativních vládních budov, ozdobených girlandami látek v barvách tanzanijské vlajky – zelené, žluté, černé a modré – a z drobných a na naše poměry většinou sešlých krámků a dílniček. Všechno bylo prostřídané bohatou tropickou vegetací, kterou jsme se zájmem studovaly. Například tu nádherně ostře červeně kvetly takzvané vánoční stromy – Delonix regia, česky delonix královská neboli flamboján. Problém byl ale s focením, asi dvakrát na nás z vládních budov vyběhl nějaký muž se samopalem (nebo puškou, nevím přesně, prostě s velkou palnou zbraní) a zakázal nám fotit. Na Zanzibaru mají revoluční vládu, která si zřejmě potrpí na bdělost a ostražitost.

 

Letovisko u portugalských zřícenin

Když už jsme byly docela hodně uťapané, žíznivé a hladové, konečně jsme podle šipek dorazily k Mbweni Ruins Hotelu. Byl to celý moderní areál se stylovými střechami z palmových listů, připomínajících naše došky, s restaurací, bazénem a vstupem do moře. Zjistily jsme, že tu smíme pobývat (i když tu nejsme ubytované) za poplatek asi čtyř dolarů na den. Moře bylo zrovna na ústupu a zdejší pláž nevypadala moc lákavě – na Zanzibaru je totiž velký, až čtyřmetrový rozdíl mezi přílivem a odlivem, a tak mohou pláže po velkou část dne vypadat vyschle a neatraktivně. Vymáchaly jsme se tedy v bazénu a daly si oběd – čočkový dál s plackami. Pak jsme se pídily po cestovní kanceláři, u které bychom si na další den mohly koupit nějaký výlet. Objevily jsme příslušný pultík a po chvíli čekání se vynořil mladík jménem Juma, který se nás pak už nepustil a prodal nám spoustu služeb a službiček. Především hned na neděli 6. takzvané Safari Blue, výlet za mořskými živočichy s jejich degustací a se šnorchlováním. Ale ještě ten den odpoledne nás osobně vyvezl na ony Mbweni Ruins, které daly areálu jméno – jsou to skutečně zřícené školní a společenské budovy po Portugalcích, kteří na Zanzibaru působili kolem 15. století. Projevily jsme zájem o botanickou zahradu, kterou jsem našla na mapě, a Juma nás vzal k několika místním pěstitelům a nakonec i do té zahrady. Zajímavé je, že tady menší rostliny pěstují v pytlích místo v květináčích, řadu druhů jsme opravdu znaly jako naše pokojovky, od tchyního jazyku přes citrusy až k aspidistrám a mimózám, ale bohužel nikde nebylo ani památky po jmenovkách s latinskými nebo aspoň anglickými názvy. Řidiči i jednotlivým zahradníkům jsme samozřejmě vždycky musely dát nějaký honorář či bakšiš a pochopila jsem, že tu peníze pěkně lítají – ale na které dovolené to tak není?

Naprostá většina žen tu nosí na hlavách muslimské šátky, dost často se vidí i žena, které koukají jenom oči. V hotelovém bazénu se koupala dívka v burkinách – celé tělo zahalené látkou – ale i dva kluci, co tam byli s ní, měli plavky, jaké se u nás nosívaly před sto lety, s náprsenkami na ramínka.

Večer mě příjemně překvapilo, že v hotelové jídelně šel velmi dobře internet. Tak tomu bylo i na dalších místech asi do dvou třetin našeho pobytu, pak náhle internet zkolaboval, zřejmě na celém Zanzibaru, a už jsme se nepřipojily.

 

Výlet za mořským safari

Jumův řidič nás vyzvedl v devět dopoledne v hotelu a odvezl nás k moři, kde nás přifařil ke skupině turistů nasedajících do lodí typu domorodých „dhou“ - čti „dau“ – to je plachetnice s šikmo posazeným stěžněm a kapacitou asi 12 – 15 lidí, která je opatřená i motorem. Nás dvě posadili do lodi s výpravou Rusů, jejichž výmluvnému průvodci jsme celkem rozuměly, a pak jsme s touhle skupinou už strávily celý den. Nastoupit do takové lodi a zase z ní vystoupit je docela výkon, jak jsme s Jitkou na vlastní kůži zjistily: můžete snadno sklouznout na žebříku, po kterém se šplhá, a zřítit se do vody, nebo ve vodě u lodi šlápnete do nějaké díry, zacloumají s vámi vlny a celí se vymácháte… prostě chce to opatrnost a baťůžky s mobily a foťáky vždycky radši předat někomu, kdo vám je spolehlivě přenese.

Loď nás zavezla dál od břehu v oblasti Menai Bay Conservation Area a zamířila rovnou nad korálový útes, kde se mělo šnorchlovat. To jsme nečekaly, počítaly jsme s nějakou možností převlečení a neměly jsme na sobě plavky! Když už byla většina mužského osazenstva lodi ve vodě, nějak jsem se převlékla a hup do vody. Útesy byly na mé krátkozraké oči poměrně hluboko, ale někdo začal z paluby lodi krmit ryby, a díky tomu se mi naskytla nádherná podívaná na nejrůzněji vzorované i vybarvené rybí skvosty, jak se prohánějí kolem. Po šnorchlování nás odvezli k „sand bank“ - písčité pláži, která je za přílivu pod hladinou, ale teď se právě vynořovala z moře. Vznášela jsem se ve vodě teplé třicet stupňů a vychutnávala jsem si to – tenhle zážitek miluju, v tropickém moři bych mohla trávit naprostou většinu svého času a celého života…

Konečně nás odvezli na další štaci, což byl ostrov Kwale, jehož břehy tvořily vyhlodané, „podkousané“ korálové útesy, vzdáleně připomínající scenérie z filmu Avatar. Na ostrově nás nejdřív čekala krátká procházka k obřímu posvátnému baobabu, který se vyvrátil z kořenů, ale kolmo vzhůru z něj vyrostly nové stromy. Celá ta dřevěná hmota má teď snad deset metrů v průměru – baobaby mají velmi tlusté kmeny, v nichž jsou dutiny, což jim dodává na malebnosti a tajemnosti.

Od baobabu nás vzali pod stinný přístřešek, do jakési výletní restaurace, kde se pro nás a jiné skupiny turistů (vedle seděli Poláci) chystal oběd. Byl bufetový s převahou plodů moře: rýže, pečené brambory, zelenina, grilované kuře, grilovaná ryba, dva typy chobotnice nebo sépie, a konečně langusty. K pití jsme měli bednu vychlazených nápojů, kde jsem si vybrala zase pivo – oblíbila jsem si značky Kilimanjaro nebo Safari. K tomu nám hrála skupinka tří domorodců, která se zřejmě snažila o vyluzování evropských melodií, a opravdu jim z toho vycházelo něco blízkého maďarskému čardáši.

Znovu nás naložili na loď a jeli jsme na další místo koupání – do laguny, která byla ze všech stran skoro úplně uzavřená útesy, takže voda tu byla zvlášť klidná a teplá.

A pak už jsme se vraceli domů. Zvedl se vítr a vytvářel dost velké vlny, posádka vytočila motor na vysoké obrátky a stříkající a cákající voda nás celé zlila od hlavy až k patě. Aspoň nám nebylo horko – ale aniž jsem to tušila, příšerně jsem si spálila záda. Na břehu už na turisty vystupující z lodí čekali i místňáci přestrojení za Masaje a kupa dětí - a vypadalo to, že žebrají, naštěstí nevtíravě. Můj první impulz samozřejmě byl nějakého Masaje si vyfotit, ale rozmyslela jsem si to – připadalo mi, že nejsou praví.

Na další dny jsme měly v plánu strávit asi dva dny v centru hlavního města – ve staré historické čtvrti, která se jmenuje Stone Town – a pak pokračovat někam do přírody a k moři.

 

Několik fotek z prvních dvou dnů naší cesty je na Facebooku tady:

www.facebook.com/photo.php?fbid=10218807840175002&set=pcb.10218807847455184&type=3&theater

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Eva Hauserová | středa 23.1.2019 8:43 | karma článku: 16,15 | přečteno: 560x
  • Další články autora

Eva Hauserová

Nebojme se mrtvých

Jak se lidé loučí se svými zemřelými blízkými? Způsoby, jakými to děláme – nebo neděláme – právě my v naší kultuře, nemusí vůbec být samozřejmé. Podrobněji se o tom dočteme v knize americké „mileniální Morticie“ Caitlin Doughtyové

4.10.2023 v 8:47 | Karma: 12,53 | Přečteno: 472x | Diskuse| Kultura

Eva Hauserová

Nerůst: jak by to šlo udělat?

Neustálý hospodářský růst nás žene do slepé uličky a do vyčerpávání planetárních zdrojů, přesto pořád nějak neumíme uvažovat jinak. Jak by mohla v praxi vypadat radikální proměna k nerůstu?

2.10.2023 v 8:48 | Karma: 10,79 | Přečteno: 574x | Diskuse| Ekonomika

Eva Hauserová

Vítejte v roce 2038

Chcete-li se ponořit do nočních můr týkajících se poměrně brzké budoucnosti a potvrdit si své nejhorší obavy z toho, kam spěje EU, přečtěte si právě vyšlou knížku Deník 3038.

11.9.2023 v 8:39 | Karma: 12,22 | Přečteno: 574x | Diskuse| Kultura

Eva Hauserová

Může za všechno kapitalismus?

Vývoj naší civilizace vyvolává obavy: takhle to přece nemůže pokračovat dál! Mezi ekologicky smýšlejícími lidmi se objevuje názor, že za veškerý neblahý vývoj může kapitalismus. Opravdu?

14.8.2023 v 10:26 | Karma: 16,04 | Přečteno: 698x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Eva Hauserová

Dvě babičky na dovolené v Egyptě

Už delší dobu jsem opravdu silně toužila jet někam šnorchlovat a kochat se pozorováním podmořského života. K tomu jsou nejlepší korálové útesy, a ty máme relativně nejblíž v Egyptě.

12.6.2023 v 9:44 | Karma: 21,51 | Přečteno: 908x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko jdou bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  22:48

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Vláda má jednat o pomoci ovocnářům, jimž způsobily mrazy milionové škody

7. května 2024  5:34

Vláda má v úterý jednat o pomoci ovocnářům, kterým zničily úrodu jarní mrazy. Program na řešení...

Soud rozhodne o kastracích pro změnu pohlaví, Piráti s tím v koalici neuspěli

7. května 2024

Ústavní soud oznámí, zda operace zůstane podmínkou pro úřední změnu pohlaví. Česko je jedna z...

Místo Česka Rwanda? Nejasný osud ilegálních migrantů do Evropské unie

7. května 2024

Migračním paktem jsme udělali důležitý krok k řešení ilegální migrace, ale je potřeba pokračovat....

„Žiju jen z humanitární pomoci.“ Válka vehnala do bídy miliony Ukrajinců

7. května 2024

Premium Kdo se měl před válkou špatně, ten se po dvou letech jejího trvání má ještě hůř. Důsledkem...

Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby
Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby

Přebalit, vykoupat, umýt hlavu, pořádně promazat celé tělíčko... Skvělým parťákem pro takový večerní rituál je sebamed Baby. Sháníte-li jednoho...

  • Počet článků 380
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2104x
Spisovatelka, publicistka, překladatelka na volné noze, původně bioložka, v současnosti přírodní zahradnice a ekoložka, www.hauserova.cz. Jako editorka jsem vymyslela a dala dohromady Encyklopedii soběstačnosti 1-3 a totéž jsem v letech 2014-2021 dělala s edicí brožurek Klíč k soběstačnosti, viz e-shop na www.permakulturacs.cz. Radím s plánováním a osazováním nízkoúdržbových přírodních zahrádek, viz www.prirodni-zahradky.cz. Mé minikurzy přírodního zahradničení najdete na www.naucmese.cz.

Pokud byste chtěli dostávat můj měsíční permakulturně-ekologický zpravodaj Permatruhlík, nebo pokud byste mi chtěli cokoli sdělit, pište na evahauserova@gmail.com.