Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Tři dny v opravdové ekovesničce II

Pokračování reportáže ze Zaježové, oficiálně uznané slovenské ecovillage. Tentokrát o tom, jak funguje zdejší pospolitost.

Mirec Kašiak bydlí v rozestavěném domě z přírodních materiálů - dřeva, hlíny a slámy. Vypráví nám o tom, jak novolazníci (noví přistěhovalci na lazy – obdoba naší české náplavy) byli v prvních letech společným životem na Sekieru zklamaní. Skromný život jim nevadil, horší bylo nějak se ve společných prostorách vzájemně porovnat, dohodnout, nezačít trpět nedostatkem soukromí, ponorkovou nemocí a alergií na ostatní (tedy doslova takhle to neříkal, ale představuju si to tak nějak). Skupina se rozpadla na jednotlivé rodiny, které si koupily domky v Zaježové. Zařídily se tu, narodily se jim děti – a nastalo období, kdy lidé začali zase víc spolupracovat, připravovat společně akce pro děti, přicházet s různými nápady na zájmové skupiny a podobně.

„Máme tu například potravinovou banku, do které je zapojeno asi třicet lidí,“ popisoval nám. Je to společný sklad potravin, například luštěnin, kuskusu, pohanky, ekologických saponátů a dalších věcí, které se nekazí. Novolazníci kupují velká balení, aby se vyhnuli zbytečným obalům a ušetřili peníze. Každý má svůj účet, sám si přijde, naváží si, co potřebuje, a odepíše si to z účtu. Když se dostane na nulu, vloží peníze do nádoby, která ve skladu je. Taky místní jednotřídku v Zaježové provozují díky nadšení a dobrovolné práci rodičů. „Nechtěli jsme děti vozit daleko,“ říká Mirec Kašiak. „Ve škole snižujeme náklady na minimum a kromě učitelky neplatíme prakticky nikoho. Všechno si děláme svépomocí – management, finance, úklid, učíme některé předměty, například já učím angličtinu, nebo různé výchovy. Práci si dělíme mezi sebe rovnoměrně.“

Krátce po roce 2000 tu zkoušeli zavést i LETS, Local Exchange Trade System, barterovou směnu po vzoru prvobytně pospolné společnosti, která ve světě k nadšeným permakulturistům a ekologům často patří. „Nějakou dobu nám LETS celkem dobře fungoval a bylo to zajímavé,“ líčí Mirec Kašiak, „ale ukázalo se, že produkce plodin není taková, aby stálo za to je tímto způsobem vyměňovat, rodiny mají ze zahrádek jen malé přebytky.“ Čili zůstali u běžné vesnické praxe, že si sousedé přebytky jednoduše rozdají a povyměňují bez nějaké evidence a účtování, co kdo komu dal. „A co se týká vzájemné pomoci třeba na stavbách, tady se ukázalo, že stále potřebujeme běžné peníze a musíme být napojení na finanční systém, zvlášť když lidé mají rodiny. Čili je pro nás jednodušší a výhodnější zaplatit místní brigádníky ze Zaježové v penězích než v LETS bodech. V LETS se také vycházelo z toho, že hodina jakékoli práce má stejnou hodnotu, ale ono to tak není a některým lidem to vadilo. Tak jsme se raději věnovali důležitějším věcem.“

Večer přišly k naší bytné Alence na besedu tři z osmi členek literárního kroužku Sněžné ženy (název jejich skupiny není jen poetický, ale jde o protějšek Sněžného muže). Povídaly jsme si o psaní a o životě a nakonec Alenka promítla na bílou stěnu pokoje z počítače Pýchu a předsudek s Keirou Knightley, v českém dabingu.

A ještě úryvek z toho, co mi Alenka řekla do diktafonu.

„Sedmnáct let jsem žila v Bratislavě, ale celou dobu ve mně dozrávalo rozhodnutí přestěhovat se na venkov. Měla jsem krásnou práci v botanické zahradě, ale přesto mě to táhlo k větší svobodě. Pak se můj přítel odstěhoval sem do Zaježové a já jsem za ním jezdila na návštěvy, ale postupně mi to přestalo stačit. Šla jsem sem s bytostnou potřebou nabrat duchovní zkušenosti, intuitivně jsem věděla, že potřebuju odejít mimo civilizaci a pak mi budou přístupnější pravidla vesmíru, budu v nich bezprostředněji včleněná, zažiju, že jsem součástí vesmíru a že to není naopak – že vesmír není jen podsoučást našeho světa. Každé zvíře ví přesně, jak má v přírodě fungovat, kdy má co dělat, co jíst... chtěla jsem hledat podstatu toho, co ve mně funguje. Můj přítel Vlado se věnoval duchovním věcem, náš život byl postavený hodně jinak než je běžné. Pro zdejší lidi naše jinakost nebyla vůbec zvláštní a nepředstavovala pro ně problém. Cítila jsem tu přijetí a spřízněnost.“

Autor: Eva Hauserová | úterý 17.8.2010 9:23 | karma článku: 10,60 | přečteno: 1745x
  • Další články autora

Eva Hauserová

Nebojme se mrtvých

Jak se lidé loučí se svými zemřelými blízkými? Způsoby, jakými to děláme – nebo neděláme – právě my v naší kultuře, nemusí vůbec být samozřejmé. Podrobněji se o tom dočteme v knize americké „mileniální Morticie“ Caitlin Doughtyové

4.10.2023 v 8:47 | Karma: 12,85 | Přečteno: 483x | Diskuse| Kultura

Eva Hauserová

Nerůst: jak by to šlo udělat?

Neustálý hospodářský růst nás žene do slepé uličky a do vyčerpávání planetárních zdrojů, přesto pořád nějak neumíme uvažovat jinak. Jak by mohla v praxi vypadat radikální proměna k nerůstu?

2.10.2023 v 8:48 | Karma: 10,79 | Přečteno: 579x | Diskuse| Ekonomika

Eva Hauserová

Vítejte v roce 2038

Chcete-li se ponořit do nočních můr týkajících se poměrně brzké budoucnosti a potvrdit si své nejhorší obavy z toho, kam spěje EU, přečtěte si právě vyšlou knížku Deník 3038.

11.9.2023 v 8:39 | Karma: 12,22 | Přečteno: 574x | Diskuse| Kultura

Eva Hauserová

Může za všechno kapitalismus?

Vývoj naší civilizace vyvolává obavy: takhle to přece nemůže pokračovat dál! Mezi ekologicky smýšlejícími lidmi se objevuje názor, že za veškerý neblahý vývoj může kapitalismus. Opravdu?

14.8.2023 v 10:26 | Karma: 16,04 | Přečteno: 698x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Eva Hauserová

Dvě babičky na dovolené v Egyptě

Už delší dobu jsem opravdu silně toužila jet někam šnorchlovat a kochat se pozorováním podmořského života. K tomu jsou nejlepší korálové útesy, a ty máme relativně nejblíž v Egyptě.

12.6.2023 v 9:44 | Karma: 21,51 | Přečteno: 914x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Turek: Nejdu rozbít Evropu, potřebuje ale rekonstrukci a velký šok

10. června 2024

Jedním z největších překvapení letošních evropských voleb se stal Filip Turek. Po vyhlášení...

Američané vyhlížejí klíčovou bitvu slov. Trump je v ráži, Biden tvrdě trénuje

17. června 2024  15:25

Premium Spojené státy čeká příští týden první debata prezidentských kandidátů. Oba ke klíčovému bodu...

Podmínka pro soudce za sexuální nátlak neplatí, je třeba doplnit důkazy

17. června 2024  15:15

Krajský soud v Ostravě zrušil osmnáctiměsíční podmíněný trest, který Okresní soud ve Frýdku-Místku...

Policisté v obleku, hlava státu v bezpečí. Ochranka ve videu předvedla svou práci

17. června 2024  14:49

Prověření terénu, koordinace policistů a především ochrana prezidenta Petra Pavla. Policie na svém...

Nerudová, Síkela, Kolaja či Mora? Poraďte politikům s výběrem eurokomisaře

17. června 2024  13:45

Emoce spjaté s letošními eurovolbami ještě nestihly doznít a vládní strany čeká další důležitá...

Realita práce s dětmi: Nikdy neuhádnete, co o svém povolání říká setra Lucia
Realita práce s dětmi: Nikdy neuhádnete, co o svém povolání říká setra Lucia

Dětská sestra a laktační poradkyně Lucia Berešová se pohybuje ve zdravotnictví již 19 let. Přestože se ke studiu střední zdravotnické školy dostala...

  • Počet článků 380
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2106x
Spisovatelka, publicistka, překladatelka na volné noze, původně bioložka, v současnosti přírodní zahradnice a ekoložka, www.hauserova.cz. Jako editorka jsem vymyslela a dala dohromady Encyklopedii soběstačnosti 1-3 a totéž jsem v letech 2014-2021 dělala s edicí brožurek Klíč k soběstačnosti, viz e-shop na www.permakulturacs.cz. Radím s plánováním a osazováním nízkoúdržbových přírodních zahrádek, viz www.prirodni-zahradky.cz. Mé minikurzy přírodního zahradničení najdete na www.naucmese.cz.

Pokud byste chtěli dostávat můj měsíční permakulturně-ekologický zpravodaj Permatruhlík, nebo pokud byste mi chtěli cokoli sdělit, pište na evahauserova@gmail.com.