Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Sto a jeden způsob, jak provádět podivný sex

Kniha Libidárium, nesoucí podtitul Pronikavě lascivní román, od amerického autora Nicholsona Bakera nabízí ohňostroje erotických fantazií, vesměs naprosto šílených a ohromujících novými a novými groteskními variacemi. V češtině nedávno vydalo nakladatelství Argo.

Vlastně to vůbec není román v běžném smyslu, spíše řetězení historek, kdy se noví a noví protagonisté vydávají bizarními vstupními portály do Libidária a zažívají v něm nejfantastičtější sexuální dobrodružství. Ostatně Nicholson Baker prý ve všech svých dílech na konvenční zápletky kašle a v tomto případě to opravdu není podstatné. Postavy obvykle ztratíte z očí ve chvíli, kdy dosáhnou nějakým velmi bizarním způsobem orgasmu, a některé později potkáte znovu.

Čtení o sexu, nebo třeba erotické scény ve filmech, mě obvykle spíš nudí, takže jsem neočekávala, že mě tahle knížka bude zvlášť bavit. Tím příjemněji jsem byla překvapená, protože autorovy extravagantní nápady dosahují prostě neuvěřitelného rozpětí a dost často jsem se nad knížkou chechtala nahlas. Ocitnete se na jakési horské dráze šíleností. Všechno začíná tím, že Shandee najde oddělenou, nicméně živou a eroticky velmi aktivní ruku, které se vzdal muž jménem David výměnou za obří penis. Dál v textu potkáte například svůdnou ženu, která sedí u baru a mezi řečí snese stříbrné vejce, nebo extrémně zmenšenou ženu, která se klube muži z penisu. Negativní hrdinka se jmenuje podle svého hobby Klitořízka. Různé části těl a třeba i tetování se mohou předávat z jednoho člověka na druhého, často mezi mužem a ženou, což je zdrojem zajímavých a zvlášť pikantních zážitků.

Po genderové stránce je kniha myslím velmi v pohodě, ženy si užívají úplně stejně jako muži, a pokud by jim mužská psýcha vadila, klidně i s mužským tělem zbaveným hlavy. S podobnými zásahy musí muži na omezenou dobu souhlasit, pokud se v Libidáriu příliš zadlužili. Cituji, jak jednomu takovému muži vysvětlují, co s ním provedou: „Na konec páteře vám nasadíme takový uzávěr a s jeho pomocí přenastavíme nervovou soustavu. Vaše tělo bude moci do omezené míry myslet, a to páteří, penisem a varlaty. Vlastně i na zadku budete mít mentálně aktivní nervová zapojení.“ Další citát - Daggett se nesmí podívat žádné ženě na prsa, nebo by se mu stalo tohle: „Přišli by sem dva bezhlaví pochopové a odvedli by mě s sebou na dočasnou kastraci. Varlata by pak dali do takové síťované taštičky do speciální nádrže na kraby napuštěné výživným ionizovaným roztokem.“ Úžasná je scéna, kdy jedna ze sexuálně nadržených protagonistek provozuje se svým partnerem oboustranné masturbační hrátky a neustále volá manželovi a popisuje mu, že mu není nevěrná, ale že si nemohou pomoci a neubrání se například hrátkám se šroubovákem navlečeným v prezervativu… a tak dále.

Na působivosti a šťávě knihy má lví podíl i kongeniální překlad Boba Hýska – pociťovala jsem čirou lingvistickou radost z toho, kolik barvitých synonym pro různé sexuální orgány, činnosti a další související věci dokázal vymyslet! Určitě nad tím budete žasnout i vy.

Tím vším rozhodně nechci říct, že by výsledek byl nakonec asexuální, čistě groteskní a parodický – to vůbec ne. Z textu je patrná radost a verva, s jakou byl zplozen, příjemně vám pošimrá nervová zakončení v těle a probere k životu vaše libido, i když jistě ne tolik jako afrodisiakum z vousu krále Bohuslava. Co to je? No to se dočtete jedině v Libidáriu…

 

Autor: Eva Hauserová | čtvrtek 7.11.2013 10:04 | karma článku: 12,88 | přečteno: 2011x
  • Další články autora

Eva Hauserová

Exkurze do království soběstačného farmáře

Hospodaření v souladu s přírodou, obnova zničené půdy a vodního režimu, potraviny i další potřebné věci vyprodukované vlastníma rukama.

30.9.2021 v 7:24 | Karma: 12,34 | Přečteno: 543x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Eva Hauserová

Štěstí je v jednoduchosti

Indicko-britský aktivista, autor a myslitel Satiš Kumár předkládá čtenářům své náhledy na to, jak uzdravit naše nespokojené duše, jak reformovat lidskou společnost a jak zajistit její zdravé a přirozené fungování.

15.9.2021 v 8:27 | Karma: 11,10 | Přečteno: 362x | Diskuse| Kultura

Eva Hauserová

Na Karlovarsku vzniká ekovesnice

V Doupovských vrších, v místě zaniklé osady Pěčkovice, začíná vznikat ekovesnice se vším všudy. Má několik desítek členů, odhodlaných žít ekologicky a společně budovat zdejší komunitu.

2.8.2021 v 9:11 | Karma: 11,76 | Přečteno: 587x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Eva Hauserová

Co když přijde blackout?

Blackout – tedy několikadenní výpadek elektřiny – může nastat celkem snadno a skepticky uvažující jedinci tvrdí, že k němu dříve či později dojde zcela jistě. Co s tím?

29.7.2021 v 9:30 | Karma: 24,13 | Přečteno: 1012x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Eva Hauserová

Pohnutý výlet na Červenou Lhotu

Před pár dny jsem cestou domů z jižních Čech navštívila Červenou Lhotu – o prázdninách jsem tam dělávala průvodkyni zhruba před (pro mě neuvěřitelnými) pětačtyřiceti lety!

23.7.2021 v 8:02 | Karma: 14,13 | Přečteno: 596x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...

  • Počet článků 380
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2104x
Spisovatelka, publicistka, překladatelka na volné noze, původně bioložka, v současnosti přírodní zahradnice a ekoložka, www.hauserova.cz. Jako editorka jsem vymyslela a dala dohromady Encyklopedii soběstačnosti 1-3 a totéž jsem v letech 2014-2021 dělala s edicí brožurek Klíč k soběstačnosti, viz e-shop na www.permakulturacs.cz. Radím s plánováním a osazováním nízkoúdržbových přírodních zahrádek, viz www.prirodni-zahradky.cz. Mé minikurzy přírodního zahradničení najdete na www.naucmese.cz.

Pokud byste chtěli dostávat můj měsíční permakulturně-ekologický zpravodaj Permatruhlík, nebo pokud byste mi chtěli cokoli sdělit, pište na evahauserova@gmail.com.