Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Proč se vždycky těším do Brna

Mezi Pražáky a Brňáky údajně existuje jakási rivalita nebo nevraživost, byť spíše humorně laděná. Mě to nějak míjí a v Brně vždycky cítím až hmatatelnou atmosféru pohody.

Samotným Brňákům asi jejich mluva připadá normální a neutrální, ale mně už jejich intonace evokuje milé lidi: je jakoby zpěvavější a brněnský akcent je celkově měkčí, hlavně měkká i znějí skutečně tence. Spisovné tvary slov navíc evokují jakousi vzornou mirkodušínovitost a dříve či později dojde v řeči i na tu pověstnou folklórní šalinu, na což vyloženě čekám. – Hrůza mě ovšem obchází, když si představím, jak asi na Moraváky působí naše pražština: dohaduji se, že opravdu hnusně („hnusňá“), jako póvl mezi všemi akcenty a dialekty („mezy fšema akcentamá a dyjalektamá“).

Nejlepší je na Brně ovšem místní komunita, tedy společenství, které je určitě sevřenější a propojenější v obou oblastech, kde se pohybuji, to znamená mezi literáty a mezi ekology. Jednak je to dáno velikostí města, kde se lidé z určitého okruhu většinou znají osobně, a jednak a především tou úžasnou místní atmosférou, která lidi tolik nepohání směrem k výkonu, zisku, soutěživosti, dominanci či konzumním metám a která dovede ocenit jako velice výraznou a významnou hodnotu samo setkávání, sdílení a společnou zábavu a legraci. V Praze určitě také najdete spoustu zajímavých akcí, lidé se tu setkávají a cosi společně tvoří a sdílejí, ale je to roztroušenější, jedna skupinka neví o druhé, lidé jako by pořád někam spěchali a nestíhali a pro většinu z nich jako by příjemné setkávání nepatřilo k životním prioritám.

To Brno je jiné. Opakovaně jsem byla unešená tím, jak vděčné publikum se schází třeba na Měsíci autorského čtení a jak pozorně hltá i těžce stravitelné filozofické či lyrické pasáže textů. Pánové od literatury se zdrobnělými jmény – Minařík, Řehořík, Balaštík – působí dojmem naprosto čistokrevných a upřímných nadšenců, kteří možná mají v Praze nějaké protějšky, ale nevybavuji si je. Zdá se mi, že pokud si chcete v nějaké kavárně či vinárně pořádně a neuspěchaně podiskutovat o literatuře, spíš se vám to povede v Brně než v Praze.

Relaxovaná a pohodyplná atmosféra panuje i v brněnských ekologických organizacích, které daleko víc než ty pražské fungují na základě spontánního shlukování lidí, kteří nejenže chtějí něco dokázat, ale rozhodně u toho zažít i zábavu. Právě v Brně udílejí Děti Země Ropáka, a v Brně existuje Verdis, amatérský divadelní spolek ochránců přírody z Veroniky, který uvádí kusy jako Jeňýček, Mařekla a ekostařenka, Liška Tupouška a podobně. Pak jsou tu Nesehnutí, kteří kombinují agendu ekologickou a sociální a provozují velice živou, řekla bych „terénní“ formu feminismu, zatímco pražský feminismus mi přece jen připadá jaksi akademičtější a úředničtější.

Brno je kromě toho i hezké, nebo má aspoň četná hezká místa. Má se k Praze podobně jako Glasgow k Edinburghu – industriální drsnější město oproti cukrátkové atrakci pro turisty. Velmi příjemné jsou třeba Pisárky na kopci nad výstavištěm, nebo vila Tugendhat a okolí, a vůbec v Brně najdete spoustu zeleně a kopců s kouzelnými vyhlídkami. Co se týče památek, před lety jsem vzala do Brna své tehdy malé děti, které právě procházely morbidním obdobím, takže si skvěle užily temné zážitky typu Špilberku s kasematy a kapucínské hrobky s mumiemi.

Tedy nechtěla bych vyvolat dojem, že my Pražáci jezdíme pozorovat Brňáky jako folklorní objekty, nebo dokonce jako nějaký exotický přírodní kmen; ačkoli kdoví... Za sebe bych spíš brněnskou atmosféru přirovnala ke svérázným lázním, kde vás odnaučí spěchat a převedou vás na modus pomalejšího a veselejšího užívání života.

Autor: Eva Hauserová | úterý 5.2.2013 14:36 | karma článku: 24,85 | přečteno: 1633x
  • Další články autora

Eva Hauserová

Exkurze do království soběstačného farmáře

Hospodaření v souladu s přírodou, obnova zničené půdy a vodního režimu, potraviny i další potřebné věci vyprodukované vlastníma rukama.

30.9.2021 v 7:24 | Karma: 12,34 | Přečteno: 543x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Eva Hauserová

Štěstí je v jednoduchosti

Indicko-britský aktivista, autor a myslitel Satiš Kumár předkládá čtenářům své náhledy na to, jak uzdravit naše nespokojené duše, jak reformovat lidskou společnost a jak zajistit její zdravé a přirozené fungování.

15.9.2021 v 8:27 | Karma: 11,10 | Přečteno: 362x | Diskuse| Kultura

Eva Hauserová

Na Karlovarsku vzniká ekovesnice

V Doupovských vrších, v místě zaniklé osady Pěčkovice, začíná vznikat ekovesnice se vším všudy. Má několik desítek členů, odhodlaných žít ekologicky a společně budovat zdejší komunitu.

2.8.2021 v 9:11 | Karma: 11,76 | Přečteno: 587x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Eva Hauserová

Co když přijde blackout?

Blackout – tedy několikadenní výpadek elektřiny – může nastat celkem snadno a skepticky uvažující jedinci tvrdí, že k němu dříve či později dojde zcela jistě. Co s tím?

29.7.2021 v 9:30 | Karma: 24,13 | Přečteno: 1012x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Eva Hauserová

Pohnutý výlet na Červenou Lhotu

Před pár dny jsem cestou domů z jižních Čech navštívila Červenou Lhotu – o prázdninách jsem tam dělávala průvodkyni zhruba před (pro mě neuvěřitelnými) pětačtyřiceti lety!

23.7.2021 v 8:02 | Karma: 14,13 | Přečteno: 597x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

GLOSA: Trestání bezdětků? Má-li něco logiku, vytáhněte na to kanon

3. května 2024

Premium Na živořící lidovce se sesypala hora kritiky za jejich návrh, aby bezdětní lidé odváděli vyšší...

Poslanci se rozhodli umožnit prodej některých lehčích drog dospělým

3. května 2024  10:38,  aktualizováno  13:54

Dospělí si v Česku budou moci koupit lehké drogy jako HHC, kratom nebo konopí s nízkým obsahem THC,...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Na Česko loni útočili ruští hackeři. Nechte toho, vyzval je Černínský palác

3. května 2024  13:42

Za loňskými útoky na českou internetovou infrastrukturu stáli ruští hackeři, uvedlo ministerstvo...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 380
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2104x
Spisovatelka, publicistka, překladatelka na volné noze, původně bioložka, v současnosti přírodní zahradnice a ekoložka, www.hauserova.cz. Jako editorka jsem vymyslela a dala dohromady Encyklopedii soběstačnosti 1-3 a totéž jsem v letech 2014-2021 dělala s edicí brožurek Klíč k soběstačnosti, viz e-shop na www.permakulturacs.cz. Radím s plánováním a osazováním nízkoúdržbových přírodních zahrádek, viz www.prirodni-zahradky.cz. Mé minikurzy přírodního zahradničení najdete na www.naucmese.cz.

Pokud byste chtěli dostávat můj měsíční permakulturně-ekologický zpravodaj Permatruhlík, nebo pokud byste mi chtěli cokoli sdělit, pište na evahauserova@gmail.com.