Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč se vždycky těším do Brna

Mezi Pražáky a Brňáky údajně existuje jakási rivalita nebo nevraživost, byť spíše humorně laděná. Mě to nějak míjí a v Brně vždycky cítím až hmatatelnou atmosféru pohody.

Samotným Brňákům asi jejich mluva připadá normální a neutrální, ale mně už jejich intonace evokuje milé lidi: je jakoby zpěvavější a brněnský akcent je celkově měkčí, hlavně měkká i znějí skutečně tence. Spisovné tvary slov navíc evokují jakousi vzornou mirkodušínovitost a dříve či později dojde v řeči i na tu pověstnou folklórní šalinu, na což vyloženě čekám. – Hrůza mě ovšem obchází, když si představím, jak asi na Moraváky působí naše pražština: dohaduji se, že opravdu hnusně („hnusňá“), jako póvl mezi všemi akcenty a dialekty („mezy fšema akcentamá a dyjalektamá“).

Nejlepší je na Brně ovšem místní komunita, tedy společenství, které je určitě sevřenější a propojenější v obou oblastech, kde se pohybuji, to znamená mezi literáty a mezi ekology. Jednak je to dáno velikostí města, kde se lidé z určitého okruhu většinou znají osobně, a jednak a především tou úžasnou místní atmosférou, která lidi tolik nepohání směrem k výkonu, zisku, soutěživosti, dominanci či konzumním metám a která dovede ocenit jako velice výraznou a významnou hodnotu samo setkávání, sdílení a společnou zábavu a legraci. V Praze určitě také najdete spoustu zajímavých akcí, lidé se tu setkávají a cosi společně tvoří a sdílejí, ale je to roztroušenější, jedna skupinka neví o druhé, lidé jako by pořád někam spěchali a nestíhali a pro většinu z nich jako by příjemné setkávání nepatřilo k životním prioritám.

To Brno je jiné. Opakovaně jsem byla unešená tím, jak vděčné publikum se schází třeba na Měsíci autorského čtení a jak pozorně hltá i těžce stravitelné filozofické či lyrické pasáže textů. Pánové od literatury se zdrobnělými jmény – Minařík, Řehořík, Balaštík – působí dojmem naprosto čistokrevných a upřímných nadšenců, kteří možná mají v Praze nějaké protějšky, ale nevybavuji si je. Zdá se mi, že pokud si chcete v nějaké kavárně či vinárně pořádně a neuspěchaně podiskutovat o literatuře, spíš se vám to povede v Brně než v Praze.

Relaxovaná a pohodyplná atmosféra panuje i v brněnských ekologických organizacích, které daleko víc než ty pražské fungují na základě spontánního shlukování lidí, kteří nejenže chtějí něco dokázat, ale rozhodně u toho zažít i zábavu. Právě v Brně udílejí Děti Země Ropáka, a v Brně existuje Verdis, amatérský divadelní spolek ochránců přírody z Veroniky, který uvádí kusy jako Jeňýček, Mařekla a ekostařenka, Liška Tupouška a podobně. Pak jsou tu Nesehnutí, kteří kombinují agendu ekologickou a sociální a provozují velice živou, řekla bych „terénní“ formu feminismu, zatímco pražský feminismus mi přece jen připadá jaksi akademičtější a úředničtější.

Brno je kromě toho i hezké, nebo má aspoň četná hezká místa. Má se k Praze podobně jako Glasgow k Edinburghu – industriální drsnější město oproti cukrátkové atrakci pro turisty. Velmi příjemné jsou třeba Pisárky na kopci nad výstavištěm, nebo vila Tugendhat a okolí, a vůbec v Brně najdete spoustu zeleně a kopců s kouzelnými vyhlídkami. Co se týče památek, před lety jsem vzala do Brna své tehdy malé děti, které právě procházely morbidním obdobím, takže si skvěle užily temné zážitky typu Špilberku s kasematy a kapucínské hrobky s mumiemi.

Tedy nechtěla bych vyvolat dojem, že my Pražáci jezdíme pozorovat Brňáky jako folklorní objekty, nebo dokonce jako nějaký exotický přírodní kmen; ačkoli kdoví... Za sebe bych spíš brněnskou atmosféru přirovnala ke svérázným lázním, kde vás odnaučí spěchat a převedou vás na modus pomalejšího a veselejšího užívání života.

Autor: Eva Hauserová | úterý 5.2.2013 14:36 | karma článku: 24,85 | přečteno: 1635x
  • Další články autora

Eva Hauserová

Nebojme se mrtvých

Jak se lidé loučí se svými zemřelými blízkými? Způsoby, jakými to děláme – nebo neděláme – právě my v naší kultuře, nemusí vůbec být samozřejmé. Podrobněji se o tom dočteme v knize americké „mileniální Morticie“ Caitlin Doughtyové

4.10.2023 v 8:47 | Karma: 12,85 | Přečteno: 485x | Diskuse| Kultura

Eva Hauserová

Nerůst: jak by to šlo udělat?

Neustálý hospodářský růst nás žene do slepé uličky a do vyčerpávání planetárních zdrojů, přesto pořád nějak neumíme uvažovat jinak. Jak by mohla v praxi vypadat radikální proměna k nerůstu?

2.10.2023 v 8:48 | Karma: 10,79 | Přečteno: 579x | Diskuse| Ekonomika

Eva Hauserová

Vítejte v roce 2038

Chcete-li se ponořit do nočních můr týkajících se poměrně brzké budoucnosti a potvrdit si své nejhorší obavy z toho, kam spěje EU, přečtěte si právě vyšlou knížku Deník 3038.

11.9.2023 v 8:39 | Karma: 12,22 | Přečteno: 575x | Diskuse| Kultura

Eva Hauserová

Může za všechno kapitalismus?

Vývoj naší civilizace vyvolává obavy: takhle to přece nemůže pokračovat dál! Mezi ekologicky smýšlejícími lidmi se objevuje názor, že za veškerý neblahý vývoj může kapitalismus. Opravdu?

14.8.2023 v 10:26 | Karma: 16,04 | Přečteno: 699x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Eva Hauserová

Dvě babičky na dovolené v Egyptě

Už delší dobu jsem opravdu silně toužila jet někam šnorchlovat a kochat se pozorováním podmořského života. K tomu jsou nejlepší korálové útesy, a ty máme relativně nejblíž v Egyptě.

12.6.2023 v 9:44 | Karma: 21,51 | Přečteno: 914x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Mašínové, Graubner, Kryl... Poslanci budou schvalovat kandidáty na vyznamenání

27. června 2024  5:53,  aktualizováno  10:05

Přímý přenos Kandidáty Sněmovny na státní vyznamenání budou ve čtvrtek schvalovat poslanci. Předběžný seznam...

V Rusku kvůli podmáčené trati vykolejil osobní vlak. Na místě našli dva mrtvé

27. června 2024  7:15,  aktualizováno  10:02

Těla dvou lidí našli záchranáři na místě, kde v autonomní Komijské republice na severovýchodě...

Kamikaze Sunak. V debatě nedbal na následky, věštil labouristickou zkázu

27. června 2024  9:55

Poslední debata před parlamentními volbami ve Velké Británii se změnila v sólo Rishiho Sunaka....

Ukrajinec na Plzeňsku odpálil manželce ve vagině petardu, dostal 18 let vězení

27. června 2024  6:50,  aktualizováno  9:47

Krajský soud v Plzni poslal na 18 let do vězení Ukrajince, který podle obžaloby loni v září na...

Získejte spousty produktů ZDARMA, sledujte instagram @emimino.cz
Získejte spousty produktů ZDARMA, sledujte instagram @emimino.cz

Pravidelné soutěže najdete také na našich sociálních sítích, především instagramu a facebooku.

  • Počet článků 380
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2106x
Spisovatelka, publicistka, překladatelka na volné noze, původně bioložka, v současnosti přírodní zahradnice a ekoložka, www.hauserova.cz. Jako editorka jsem vymyslela a dala dohromady Encyklopedii soběstačnosti 1-3 a totéž jsem v letech 2014-2021 dělala s edicí brožurek Klíč k soběstačnosti, viz e-shop na www.permakulturacs.cz. Radím s plánováním a osazováním nízkoúdržbových přírodních zahrádek, viz www.prirodni-zahradky.cz. Mé minikurzy přírodního zahradničení najdete na www.naucmese.cz.

Pokud byste chtěli dostávat můj měsíční permakulturně-ekologický zpravodaj Permatruhlík, nebo pokud byste mi chtěli cokoli sdělit, pište na evahauserova@gmail.com.