Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč musí z hnízda vylétat vždycky jenom děti?

Proč ne taky někdy rodiče? Já se na to teď vyloženě cítím. Mám takové kočovnické puzení, nebo pokud není kočovnické, pak je to alespoň puzení k posunu a ke změně…

Nakoplo mě to, když jsem seděla se svým synem Jakubem u oběda v libanonské restauraci poblíž svého pracoviště a on jen tak mimochodem povídá: „Asi bych si rád zkusil bydlení v nějakým sdíleným bytě, a v nějaký živý čtvrti jako je Žižkov nebo Palmovka, u nás je to takový mrtvý, pořád ticho, jen kočky a invalidní důchodkyně…“

Chápala jsem to. Ale když jsem pak doma svému příteli říkala, že by Jakub radši bydlel jinde, prohlásil: „On tě uráží!“ – Uznávám, že někdo by mohl Jakubovi jeho bydlení závidět, má k dispozici romantické podkroví malebné staré vilky na Hanspaulce, zcela oddělené od našeho bytu. Jenom nemůže dělat hlučné mejdany, protože to by mému příteli vadilo, ale jinak ho naprosto nekontrolujeme. Jenomže já stejně rozumím tomu, že chce mít kolem sebe jaksi víc života. Nemyslel to tak, jako že my dva jsme poloviční mrtvoly.

Taky jsme se s Jakubem bavili o ruském nebo vůbec východním pojetí života, kdy nic moc neplánujete, přijdete třeba k někomu na návštěvu a zůstanete tam pár měsíců, a vůbec si neodškrtáváte nějaké seznamy položek, co jako musíte každý den udělat, ale jen tak sedíte, popíjíte a klábosíte s přáteli – to je ten základní životní stav, ze kterého vás jen občas vytrhne nějaká povinnost. A ne naopak, po německu, jako to máme my u nás, že celé dny plníte nějaké povinnosti a pak si za odměnu dopřejete trochu předem naplánované relaxace. A já to tak mám obzvlášť, vůbec bych nemohla žít bez lístečků se seznamy, co mám udělat, v nichž si neustále zaškrtávám vyřízené položky. Jenže ono je to tak otravně monotónní.

Ozývá se ve mně vnitřní hlásek vykřikující asi tohle: „Vždyť ty chceš taky mít kolem sebe víc života, změn, improvizace, nečekaného a nového!“ Může to snad být absťák z nedostatku cestování? To těžko, zrovna letos se mi poštěstilo cestovat celkem dost, Lisabon, jižní Francie, Londýn, dvakrát po týdnu na Moravě a jednou turné po Čechách… a začátkem prosince bychom si ještě mohli s přítelem vyrazit na prodloužený víkend třeba do Budapešti, Krakova nebo Mnichova… tak co jako? Skoro to vypadá, že s jídlem roste apetit a čím víc cest člověk podniká, tím míň ho takové několikadenní střípky odlišných zkušeností uspokojují. A chtěl by víc a víc. Nepobývat v cizí zemi jako turista, ale déle, aby lépe poznal tamní každodenní život a kulturu. Ale je TOHLE přesně to, co chci? Nepotřebuju se spíš vytrhnout ze stereotypu neustálého pendlování mezi domovem a zaměstnáním? To snad taky ne, v každé práci obvykle vydržím dva roky, na tomhle místě jsem jen rok a je to tam docela příjemné.

Ledaže… možná se potřebuju víc pohybovat v nějakých alternativních vrstvách společnosti a životního stylu. Jako mezi permakulturisty, ekologickými nadšenci, autory z různých amatérských literárních serverů a tak. Že by to bylo ono? – Jo! Bingo!

Vážený čtenáři, jsi-li rodičem dětí vylétnuvších z hnízda, uvaž, jestli by se tahle nekonvenční cesta třeba nehodila i pro tebe. Konečně si taky můžeš dopřát trochu svobody a uvolněnosti!

Autor: Eva Hauserová | neděle 25.10.2009 11:18 | karma článku: 16,42 | přečteno: 1919x
  • Další články autora

Eva Hauserová

Nebojme se mrtvých

Jak se lidé loučí se svými zemřelými blízkými? Způsoby, jakými to děláme – nebo neděláme – právě my v naší kultuře, nemusí vůbec být samozřejmé. Podrobněji se o tom dočteme v knize americké „mileniální Morticie“ Caitlin Doughtyové

4.10.2023 v 8:47 | Karma: 12,85 | Přečteno: 483x | Diskuse| Kultura

Eva Hauserová

Nerůst: jak by to šlo udělat?

Neustálý hospodářský růst nás žene do slepé uličky a do vyčerpávání planetárních zdrojů, přesto pořád nějak neumíme uvažovat jinak. Jak by mohla v praxi vypadat radikální proměna k nerůstu?

2.10.2023 v 8:48 | Karma: 10,79 | Přečteno: 579x | Diskuse| Ekonomika

Eva Hauserová

Vítejte v roce 2038

Chcete-li se ponořit do nočních můr týkajících se poměrně brzké budoucnosti a potvrdit si své nejhorší obavy z toho, kam spěje EU, přečtěte si právě vyšlou knížku Deník 3038.

11.9.2023 v 8:39 | Karma: 12,22 | Přečteno: 574x | Diskuse| Kultura

Eva Hauserová

Může za všechno kapitalismus?

Vývoj naší civilizace vyvolává obavy: takhle to přece nemůže pokračovat dál! Mezi ekologicky smýšlejícími lidmi se objevuje názor, že za veškerý neblahý vývoj může kapitalismus. Opravdu?

14.8.2023 v 10:26 | Karma: 16,04 | Přečteno: 698x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Eva Hauserová

Dvě babičky na dovolené v Egyptě

Už delší dobu jsem opravdu silně toužila jet někam šnorchlovat a kochat se pozorováním podmořského života. K tomu jsou nejlepší korálové útesy, a ty máme relativně nejblíž v Egyptě.

12.6.2023 v 9:44 | Karma: 21,51 | Přečteno: 914x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Komentátor Schmarz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Tři dny v práci, poté domů s majákem. Ministr Bek jel záchranářskou uličkou

19. června 2024

Premium Ministerstvo školství proplácí coby přespolnímu politikovi Mikuláši Bekovi (STAN) přes 57 tisíc...

Chceme posílit vztahy, řekl vietnamský prezident Putinovi. Chválil úspěchy Ruska

20. června 2024  9:07,  aktualizováno  13:28

Vietnam a Rusko mají zájem na posílení vzájemných vztahů, uvedli prezidenti obou zemí To Lam a...

Dvacet výrostků trýznilo v německém parku 14letého chlapce, natáčeli se u toho

20. června 2024  13:18

Na sociálních sítích koluje video, na němž parta asi dvaceti nezletilých v parku v německé Geře...

Do Prahy přijede argentinský prezident Milei. Česko si slibuje větší spolupráci

20. června 2024  13:08

Česko v pondělí navštíví zhruba půl roku po svém zvolení do funkce argentinský prezident Javier...

Muž v restauraci na Národní třídě civěl na dívky a onanoval, hledá ho policie

20. června 2024

Pražští policisté pátrají po muži, který v pondělí odpoledne onanoval v centru Prahy před dvěma...

Nejlepší tip na letní grilovačku: Bez něj se neobejdete
Nejlepší tip na letní grilovačku: Bez něj se neobejdete

Ajvar skvěle dochutí všechny grilované pokrmy. V redakci jsme vyzkoušely jemný i pálivý Ajvar, který se hodí k masu i zelenině. Jaké recepty se...

  • Počet článků 380
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2106x
Spisovatelka, publicistka, překladatelka na volné noze, původně bioložka, v současnosti přírodní zahradnice a ekoložka, www.hauserova.cz. Jako editorka jsem vymyslela a dala dohromady Encyklopedii soběstačnosti 1-3 a totéž jsem v letech 2014-2021 dělala s edicí brožurek Klíč k soběstačnosti, viz e-shop na www.permakulturacs.cz. Radím s plánováním a osazováním nízkoúdržbových přírodních zahrádek, viz www.prirodni-zahradky.cz. Mé minikurzy přírodního zahradničení najdete na www.naucmese.cz.

Pokud byste chtěli dostávat můj měsíční permakulturně-ekologický zpravodaj Permatruhlík, nebo pokud byste mi chtěli cokoli sdělit, pište na evahauserova@gmail.com.