Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Peak Car neboli Vrchol auťáků

Auta jsou naši miláčci. Sama se snažím v sobě zálibu v řízení auta tepat a zošklivovat si ji, ale daří se mi to jen částečně. Ale snad je to generační záležitost – právě jsem se dočetla, že v těch nejvyspělejších zemích začíná obliba automobilů klesat!

Vyrůstala jsem ve světě, kde auto fungovalo jako symbol statutu, za totáče snad ještě víc než dnes. Auta se nedala jen tak normálně koupit, byly na ně pořadníky a západní značky se daly sehnat jen přes Tuzex. Jako ve všem ostatním, i tady hrálo obrovskou roli, jestli máte ty správné známé, nebo jestli máte něco směnitelného prvobytně pospolným způsobem (řezník nebo instalatér mohl vyměňovat své služby za protekci v autosalonu). Hierarchie od nejhoršího k nejlepšímu byla zhruba trabantík – škodovka – žigulík – západní značka, anebo, pokud jste byli papaláši, tatra šestsettrojka či šestsettřináctka.

Samozřejmě že i dnes vyjadřujeme svým autem svoji sociální pozici nebo svůj životní styl, takže když jezdím šestnáct let starou corsou zděděnou po tatínkovi, je jasné, že se v tomto směru moc nesnažím. Tuhle mi zničehonic upadl výfuk – byla to strašná rána a fakt mě to vystresovalo. Měla jsem ale kliku, stalo se to pár kroků od servisu, kde mi za čtyři stovky výfuk zase přivařili. Jinak corsa jezdí velmi dobře, jen je pokrytá šrámy, které utrpěla při několika příležitostech, kdy jsem se snažila couvat do garáže.

Nicméně až tohle autíčko doslouží, budu asi využívat autopůjčovny, což mě přiměje jezdit autem ještě svátečněji než dnes. Kdybych si totiž koupila nové auto a investovala do něj, samozřejmě by mě to nutilo, abych ho využívala co nejvíc. A to nechci. Auto je totiž určitě koncentrovaným symbolem toho, jak si žijeme nad poměry a jak čerpáme planetární zdroje daleko víc, než bychom měli.

Proto mě docela potěšilo, když jsem se v časopise New Scientist dočetla, že auta už nejsou tak trendová záležitost, jak bývala. Vrchol auťáků neboli Peak Car už nastal a jejich obliba a intenzita jejich využívání začíná klesat. V Japonsku nastal Peak Car už v devadesátých letech, což patrně souvisí s vyšším stářím tamní populace. Na západě měla auta svůj vrchol v roce 2004, od té doby počet kilometrů, který průměrná osoba ujede autem, plynule klesá v USA, Velké Británii, Německu, Francii, Austrálii a Švédsku. Tedy, ne nějak strmě. Například v Británii je toto číslo dnes nižší o 5 %. Na autech jsou stále dosti závislí lidé s malými dětmi a „baby boomers“, tedy padesátníci a šedesátníci, pro které auto pořád patří k životnímu stylu. U starších a hlavně mladších už ale není tak trendy. V USA se v roce 1985 prodalo 11 milionů aut ročně, v roce 2009 už jenom 5,5 milionu. Je ale fakt, že dnešní auta vydrží déle, a pak mezitím taky nastala ekonomická krize (ovšem až čtyři roky po Peak Car). Jenže i počet lidí vlastnících auto už je za zenitem, a stejně tak počet kilometrů, které průměrný člověk ujede autem.

V USA nejvíc pokleslo využívání aut u lidí pod 35 let, podíl sedmnáctiletých Američanů vlastnících řidičák poklesl od roku 1998 ze tří čtvrtin na polovinu a zatímco dvacátníci dříve jezdili autem častěji než byl průměr, nyní jím jezdí podprůměrně.

Čím to je? Ve velkých městech je pohyb autem ztížený zácpami a problémy s parkováním, čím dál víc lidí také pracuje přes internet z domova. Lidé také tráví víc času u počítače s cílem se bavit a věnovat se společenským stykům a méně se fyzicky přesouvají kvůli návštěvám kulturních akcí nebo setkání s přáteli. No a konečně - bydlet v domku se zahrádkou na předměstí už není trendy, do módy přišlo bydlet v městském centru v bytě. A tam auto nepotřebujete.

Pochopitelně mě napadá několik “ale”: lidé zase o mnoho víc létají letadly, což také není zrovna ekologická lahůdka. A třeba v Číně a Indii teprve ten správný rozkvět automobilismu nastane, tamní obyvatelstvo se těžko dá odradit nějakým moralizováním a varováním ekologů od toho, aby si tuhle civilizační vymoženost taky nevychutnalo.

Nicméně se zdá, že i v Praze se jízdní kola šíří alespoň v některých skupinách obyvatel, třebaže cyklistům jsou kladeny všemožné překážky – cyklostezky existují skoro jen podél Vltavy, jinak se po Praze jezdí na kolem opravdu špatně a jde při tom o život. Ale ten jeden v létě, kdy stávkovala hromadná doprava a lidé se neuchýlili k autům, ale ke kolům, byl přece príma a vyústil ve všeobecně rozjařenou náladu! Mohla by tak nějak vypadat budoucnost?

 

Autor: Eva Hauserová | pátek 4.11.2011 12:25 | karma článku: 9,86 | přečteno: 1480x
  • Další články autora

Eva Hauserová

Nebojme se mrtvých

Jak se lidé loučí se svými zemřelými blízkými? Způsoby, jakými to děláme – nebo neděláme – právě my v naší kultuře, nemusí vůbec být samozřejmé. Podrobněji se o tom dočteme v knize americké „mileniální Morticie“ Caitlin Doughtyové

4.10.2023 v 8:47 | Karma: 12,53 | Přečteno: 478x | Diskuse| Kultura

Eva Hauserová

Nerůst: jak by to šlo udělat?

Neustálý hospodářský růst nás žene do slepé uličky a do vyčerpávání planetárních zdrojů, přesto pořád nějak neumíme uvažovat jinak. Jak by mohla v praxi vypadat radikální proměna k nerůstu?

2.10.2023 v 8:48 | Karma: 10,79 | Přečteno: 578x | Diskuse| Ekonomika

Eva Hauserová

Vítejte v roce 2038

Chcete-li se ponořit do nočních můr týkajících se poměrně brzké budoucnosti a potvrdit si své nejhorší obavy z toho, kam spěje EU, přečtěte si právě vyšlou knížku Deník 3038.

11.9.2023 v 8:39 | Karma: 12,22 | Přečteno: 574x | Diskuse| Kultura

Eva Hauserová

Může za všechno kapitalismus?

Vývoj naší civilizace vyvolává obavy: takhle to přece nemůže pokračovat dál! Mezi ekologicky smýšlejícími lidmi se objevuje názor, že za veškerý neblahý vývoj může kapitalismus. Opravdu?

14.8.2023 v 10:26 | Karma: 16,04 | Přečteno: 698x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Eva Hauserová

Dvě babičky na dovolené v Egyptě

Už delší dobu jsem opravdu silně toužila jet někam šnorchlovat a kochat se pozorováním podmořského života. K tomu jsou nejlepší korálové útesy, a ty máme relativně nejblíž v Egyptě.

12.6.2023 v 9:44 | Karma: 21,51 | Přečteno: 910x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Muž v Německu střelil svou těhotnou ženu do hlavy. Pátrá po něm i vrtulník

1. června 2024  15:54,  aktualizováno  16:33

Policie v Porúří na západě Německa pátrá po útočníkovi, který dnes dopoledne na dvou místech ve...

Publikace v predátorských časopisech ničí kariéru, varují vědce univerzity

1. června 2024  16:28

Univerzity varují studenty před predátorskými časopisy. Ty zveřejňují články bez ohledu na jejich...

Autobus s dvanácti dětmi vjel na Berounsku na krajnici a převrátil se

1. června 2024  16:19

U Tetína na Berounsku v sobotu odpoledne havaroval autobus s dvanácti dětmi. Při nehodě se...

Podruhé za týden. KLDR do Jižní Koreje opět poslala balóny s odpadky a výkaly

1. června 2024  16:16

Severní Korea poslala přes ostře střeženou hranici do Jižní Koreje další balóny s odpadky a výkaly,...

Rozdáváme mléčnou výživu ZDARMA
Rozdáváme mléčnou výživu ZDARMA

Už jste slyšeli o nové pokračovací mléčné výživě BEBA SUPREMEpro 2 určené dětem od ukončeného 6. měsíce? Nyní můžete tuto nejdokonalejší recepturu...

  • Počet článků 380
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2106x
Spisovatelka, publicistka, překladatelka na volné noze, původně bioložka, v současnosti přírodní zahradnice a ekoložka, www.hauserova.cz. Jako editorka jsem vymyslela a dala dohromady Encyklopedii soběstačnosti 1-3 a totéž jsem v letech 2014-2021 dělala s edicí brožurek Klíč k soběstačnosti, viz e-shop na www.permakulturacs.cz. Radím s plánováním a osazováním nízkoúdržbových přírodních zahrádek, viz www.prirodni-zahradky.cz. Mé minikurzy přírodního zahradničení najdete na www.naucmese.cz.

Pokud byste chtěli dostávat můj měsíční permakulturně-ekologický zpravodaj Permatruhlík, nebo pokud byste mi chtěli cokoli sdělit, pište na evahauserova@gmail.com.