Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Objetí zdarma

Zase jednou jsem si připomněla, na čem možná stojí naše civilizace: co když jsme všichni tak trochu citoví deprivanti, kterým notoricky chybí lidské teplo, a tak se zahříváme a rozehříváme různými jinými způsoby, adrenalinem, kariérou, nakupováním a tak podobně?

To jsem takhle šla po Ovocném trhu, samotným epicentrem pražského turistického ruchu,  a proti mně se hrnul rozdováděný hlouček alternativně působících lidiček – dredy, pestré pletené čepice a tak. Nesli nějaké cedule, tak jsem si myslela, že budou asi chtít legalizaci marihuany. Skutečně to, co vykřikovali, znělo trochu jako „frí drag“, volné drogy nebo něco podobného. Jenomže. Lidi, co šli naproti nim tak jako já, se většinou rozesmáli a šli se s nimi obejmout. Sama jsem se tedy držela v uctivé vzdálenosti, protože mám lehké zábrany se vrhat do náruče citím lidem, a přečetla jsem si, že ty jejich cedule hlásají FREE HUGS. Objetí zadarmo, nebo Rozdáváme objetí. Ne, do toho jsem tedy nešla! Ale přitom se mi to líbilo. Dobrá myšlenka. Zdá se mi, že přesně tohle v našem běžném životě tak trochu chybí a ti lidičkové na to (doslova) demonstrativně upozorňovali.

Přiznávám, že teprve s příchodem kapitalismu jsem vůbec začala s něčím takovým jako s objímáním lidí, kteří nepatří k okruhu mých úplně nejbližších. Dokonce ani v mé původní rodině jsme se neobjímali, ačkoli přesně nevím proč. Dneska pozoruju, že moje matka se se svými vzdálenými sestřenicemi na přivítanou taky vždycky obejme. Myslím si, že v šedesátých letech to bylo tak nějak „out“ v rámci modernosti, hygieny a pedagogického přístupu nerozmazlování. No. Takže tento typ fyzického kontaktu jsem měla opravdu jen se svými partnery a dětmi, a u svých dětí jsem toho nechala někdy v době jejich puberty, jelikož jsem předpokládala, že je jim to asi trapné. Tudíž když se v různých firmách, ve kterých jsem po Listopadu pracovala, začalo se slavením narozenin a podobných příležitostí doprovázeným samozřejmě objímáním, neměla jsem dostatek tréninku a zmocňovaly se mě rozpaky a křeč. Tím pádem jsem do těch ubohých kolegů třeba vrážela nosem, dupala jim na nohy a podobně. Nakonec jsem si občasné objímání (alespoň při oslavách) zpětně prosadila i ve své rodině, ale byla to fuška – moje matka se mě snažila přesvědčit, že objímání přece nesnáším, protože jsem něco takového tvrdívala ve třinácti letech.

Ve skutečnosti si myslím, že častější objímání (nebo to, co dělají Francouzi – lehký polibek na obě tváře) život prozařuje, vnáší do něj lidské teplo a sbližuje nás s ostatními. A to dokonce i v případě, že objímání provozujeme jako formalitu, bezmyšlenkovitě, povrchně, nic tím nevyjadřujeme a je nám to vlastně jedno. Stejně. Aspoň si zblízka uvědomíme, že ta druhá osoba je skutečně živoucí člověk, že má teplou pleť, že to není nějaký robot, abstraktní bytost, figurka z nějaké hry, kterou zrovna hrajeme, jakési papírové schéma.

No a pokud se objímáním skutečně vyjadřuje, že někoho rádi vidíme, je to už úplně super. Vybavuje se mi pojem, který kdysi razila spisovatelka Saša Berková – nevymazlené děti. Jsme generace nevymazlených dětí a tohle téma pro ná asi bude citlivé až do smrti. A nepřekrývá se to náhodou s kategorií, o které zase píše František Koukolík, to jest s jevem citových deprivantů? Kteří mají v duších nezáživnou pustou plochu přesně v těch místech, kde by mohla rozkvétat empatie?

Tak, dost bylo úvah, musím se věnovat svému kocourovi, který na mě mňouká a chce se mazlit. S kočkami člověk nemusí tyhle problémy vůbec řešit, dá se s nimi mazlit úplně úžasně: nejímají vás pochybnosti, zda celé tohle počínání není tak nějak trapné a zda o to váš protějšek vůbec stojí.

Autor: Eva Hauserová | pondělí 31.10.2011 8:58 | karma článku: 30,73 | přečteno: 4078x
  • Další články autora

Eva Hauserová

Nebojme se mrtvých

Jak se lidé loučí se svými zemřelými blízkými? Způsoby, jakými to děláme – nebo neděláme – právě my v naší kultuře, nemusí vůbec být samozřejmé. Podrobněji se o tom dočteme v knize americké „mileniální Morticie“ Caitlin Doughtyové

4.10.2023 v 8:47 | Karma: 12,85 | Přečteno: 483x | Diskuse| Kultura

Eva Hauserová

Nerůst: jak by to šlo udělat?

Neustálý hospodářský růst nás žene do slepé uličky a do vyčerpávání planetárních zdrojů, přesto pořád nějak neumíme uvažovat jinak. Jak by mohla v praxi vypadat radikální proměna k nerůstu?

2.10.2023 v 8:48 | Karma: 10,79 | Přečteno: 579x | Diskuse| Ekonomika

Eva Hauserová

Vítejte v roce 2038

Chcete-li se ponořit do nočních můr týkajících se poměrně brzké budoucnosti a potvrdit si své nejhorší obavy z toho, kam spěje EU, přečtěte si právě vyšlou knížku Deník 3038.

11.9.2023 v 8:39 | Karma: 12,22 | Přečteno: 574x | Diskuse| Kultura

Eva Hauserová

Může za všechno kapitalismus?

Vývoj naší civilizace vyvolává obavy: takhle to přece nemůže pokračovat dál! Mezi ekologicky smýšlejícími lidmi se objevuje názor, že za veškerý neblahý vývoj může kapitalismus. Opravdu?

14.8.2023 v 10:26 | Karma: 16,04 | Přečteno: 698x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Eva Hauserová

Dvě babičky na dovolené v Egyptě

Už delší dobu jsem opravdu silně toužila jet někam šnorchlovat a kochat se pozorováním podmořského života. K tomu jsou nejlepší korálové útesy, a ty máme relativně nejblíž v Egyptě.

12.6.2023 v 9:44 | Karma: 21,51 | Přečteno: 913x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Krvavá párty. Afghánec v Německu nožem napadl tři lidi, předtím zabil

15. června 2024  10:45,  aktualizováno  15:27

Německá policie v pátek večer ve městě Wolmirstedt v Sasku-Anhaltsku zastřelila muže, který předtím...

Nefungují brzdy! Expolitička s matkou a psem jen o vlásek unikly z hořícího auta

15. června 2024  15:14

Velké štěstí v neštěstí zažila spolu se svou matkou bývalá místostarostka Tábora Michaela Petrová....

Začíná mírová konference o Ukrajině, Harrisová oznámila další finanční pomoc

15. června 2024  8:47,  aktualizováno  14:52

Sledujeme online Zástupci desítek zemí světa se v sobotu sešli v luxusním resortu nad Lucernským jezerem ve...

Prezident Pellegrini nastoupil do úřadu. Složil slib před národem

15. června 2024,  aktualizováno  14:44

Vítěz dubnových prezidentských voleb na Slovensku Peter Pellegrini se ujal úřadu.Krátce po...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 380
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2106x
Spisovatelka, publicistka, překladatelka na volné noze, původně bioložka, v současnosti přírodní zahradnice a ekoložka, www.hauserova.cz. Jako editorka jsem vymyslela a dala dohromady Encyklopedii soběstačnosti 1-3 a totéž jsem v letech 2014-2021 dělala s edicí brožurek Klíč k soběstačnosti, viz e-shop na www.permakulturacs.cz. Radím s plánováním a osazováním nízkoúdržbových přírodních zahrádek, viz www.prirodni-zahradky.cz. Mé minikurzy přírodního zahradničení najdete na www.naucmese.cz.

Pokud byste chtěli dostávat můj měsíční permakulturně-ekologický zpravodaj Permatruhlík, nebo pokud byste mi chtěli cokoli sdělit, pište na evahauserova@gmail.com.