Noční můra

Že dnes zase nejde elektřina! Zkusím vypínač lampičky na nočním stolku… nic. Stejně jsem to věděla předem podle toho tísnivýho, dotírajícího ticha. Protože když elektřina jde, dokážu nějak vnímat to podprahový hučení a neznatelný vibrace v drátech ve stěnách domu… Přece jen cítím zklamání, jako vždycky. A svírá mě čím dál silnější strach.

Musím se vzpamatovat. Co člověk může dělat jinýho, než se nějak snažit vegetovat, ne? Takže dnes zase nemůžu pracovat z domova, a možná to nepůjde už nikdy. Když si chci vydělat aspoň jednu petku s pitnou vodou, musím zajít do centra Prahy a mrknout se, jestli mi pro dnešek dají nějakou práci. Do vyprahlý prašný Prahy prahově praskající suchem prskající žárem pískově přesejpavý Prahy… no tak. Musím se vzpamatovat. Přece z toho nemám halušky, to by mi ještě chybělo!

Zase se vláčet tím úmorným, vysušujícím horkým větrem, pod pálícím a nemilosrdně popichujícím sluncem. Tak jako ostatní jsem si zvykla nosit proti dotírajícím paprskům deštník, trochu to pomáhá. Ha, deštník! Deštík deštíček slejvák lijavec vlnky hladina řeka napuštěná vana… Už jsem zapomněla, co je to déšť, přijde mi absurdní, že by voda padala jen tak shora, ačkoli od posledního deště neuplynul ani rok. Zajímavý, jak lehce jsem si zvykla, že se prostě nemeju. V tom horku jako by se všechny pachy a všechen pot hned vypařily a slunce je vydezinfikovalo. Taky mi věčně vysychaj sliznice a tím pádem už vlastně nemám žádnej čich. Což je milosrdný.

Takže sejít k Vltavě bývalým parkem, prašnou udupanou zemí se zbytkama zežloutlýho trávníku, prostranstvím, ze kterýho už zmizely všechny – beztak uschlý – stromy, protože lidi si z toho buď dělaj dřevoplyn na pohon vehiklů, nebo zkoušejí na ohníčkách kuchtit různý lahůdky, třeba kaši z mouky, nebo se snažej vařením přivýst k poživatelnýmu stavu suchý, léta skladovaný luštěniny, a podobně. Výhoda je, že člověk nemá moc hlad, nebo aspoň já moc ne. Ještě mám trochu sucharů a džemu, tak jsem po týhle stránce v pohodě. Park je skoro liduprázdnej, s ironií si vzpomenu, že tady lidi ještě tak předloni venčili svoje rozmazlený, přežraný pejsky… který vyplazovali jazyky a hlasitě dejchali, jak teploty pozvolna stoupaly… jo, kde je jim konec. Dneska zmizeli beze stopy. Určitě je někdo sněd, neříkám teda, že zrovna jejich páníčci. Pokud zahlídnu nějaký lidi – který poslední dobou vycházej z domů jenom za tím nejnutnějším – vypadaj jako typický dehydrouši. Vychrtle, schlíple, umazaně, umolousaně, s hnusnou pletí a vlasama přilepenejma k hlavě. Já určitě taky, ale co naděláš.

Vltava. Bahnitý koryto, ze kterýho se line příšernej puch, teda asi musí bejt příšernej, když ho registrujou i moje otupělý a spálený čichový buňky. Pár dětiček v umatlanejch barevnejch tričkách se hrabe v kamení pokrytým slizem, hledaj nejspíš nějaký ryby nebo šneky, který by nebyly chcíplý. Nebo snad zkoušej něco sázet? Zastrkávat do kamenitýho bahna fazolky v naději, že z nich něco vyroste? Jo, vypadá to tak. Jenže i kdyby se jim to náhodou podařilo a něco zelenýho jim fakt vyrašilo, někdo jim to okamžitě šlohne… Odtrhnu od nich pohled, není dobrý na někoho moc čumět, lidi jsou dnes podezíravý a hnedka na vás útočej.

Přecházím přes most na druhej břeh – most je liduprázdnej i dopravoprázdnej, žádný auta ani tramvaje, není prostě šťáva. Jedině výjimečně potkáte vehikly na biplyn nebo dřevoplyn, který jsou vesměs v soukromejch rukou a majitelé je nikomu nevydaj. Napadá mě, co když sebou teď seknu? Nejezděj ani sanitky a proud nejspíš není ani ve špitálech, fungujou vůbec? O kolik lidí víc teď asi denně zaklepe bačkorama, protože doktoři nefungujou? A kolik zkape ze stresu a z dehydratace? Ví to někdo? Těžko.

Ještě že naše redakce sídlí v masivním domě, kde je trochu chládek. Už to vidím, jak mě dneska klioši zase vytočej. A to jsme prosím byli nezávislá mediální firma! Ale vzpomínání nemá žádnou cenu, ničemu to nepomůže, lepší se soustředit na to, co je teď. Už nemá vůbec cenu pokoušet se vydávat internetový noviny, protože prakticky nikdy a nikde nejde elektřina. Ale přesto máme klioše, který stojej o šíření zpráv, to můžeme mluvit o klice. Koncerny jako Čezprominvest, co maj prachy a zdroje a snažej se ze setrvačnosti udávat svý zboží, trosky státní administrativy, co vyvíjej nějaký fungování nejspíš ze strachu, aby si lidi nevylili vztek na nich… a všichni chtěj podle mě hlavně odvýst pozornost od toho, že ještě seděj na nějakejch zdrojích, na svejch železnejch zásobách, a místo toho toužej navopak strhat lidem pod nos ty svý předražený produkty, jen aby za ně ještě něco urvali. Litr pitný vody za litr, například. Nekecám! A já za ten litr musim celej den makat. Na uklidňování lidí. Když není elektřina, děláme to všelijak. Jak říká šéf, využíváme tradiční metody komunikace. Nejčastějc vyrážíme do města a rozdáváme a vylepujeme primitivně vyrobený letáky. Lidi už si zvykli chodit na náměstíčka a křižovatky a načerpat tam každej den zprávy a novinky. Maj to zadarmo, a stejně většinou nemaj co na práci. Shluknou se kolem letáků, jakmile je vyvěsíme, a do druhýho dne je obyčejně někdo strhne a asi použije na rozdělání ohníčku. Určitý výrazný a stručný slogany taky píšeme na zdi, ty vydržej dýl: „Lidi, to chce klídek! - Nejlevnější nápoje seženeš v Interglobu!“

Jo, ochranka našich kliošů, ta se má taky relativně dobře. Jelikož bez ochranky se do města vůbec nevodvážej. Já se na ulici klidně můžu promenovat, protože jsem už napohled dehydrouš, ale když je někdo umytej a hezky napapanej, tak si koleduje. Lidi jsou nasraný. Zažila jsem lynč a rabování nějakejch žluťošskejch krámků a lidi vyřvávali: „Schovávaj před náma zásoby! Rejžujou na nás! Ať chcípnou! Parchanti rákosnický!“ – Radši jsem se klidila. Nebo taky lynč nějakýho klimatologa. Absurdní. Před tejdnem nás k tomu klioši z Čezprominvestu dovezli vozítkem na dřevoplyn, už bylo ale po všem, viděli jsme jen zkrvavený rozsápaný tělo. Ubodali ho a pak eště ze vzteku rozporcovali. Lidi si prostě na otázku „kdo za to může?“ odpovídaj „klimatologové“. Jako že neodhadli situaci, nebo snad schválně mlžili – trestuhodně zanedbali nutnost informovat včas nejširší veřejnost a tak dále. Což je, myslím si, asi kravina, protože to oteplování šlo pomaloučku a celkem nikomu nevadilo, ale pak se najednou něco podělalo. Někdo možná věří vědcům tak slepě, že je přesvědčenej, že to mohli předvídat, ale to já teda ne. No nic. Tak po tomhle lynči jsme měli napsat uklidňující zprávu, jako že tohle byl ten zlej klimatolog, ale že existujou i hodný. Ty říkaj třeba – a my to ručně opisujem a šíříme: „Globální oteplování má i příznivé aspekty… situace je vážná, ale ne zoufalá… ano, nastal zlom a planetární rovnováha se přehoupla, ale jde jen o to vyrovnat vzniklé extrémy. Na jiných místech zeměkoule naopak zas prší pořád, nebo mají neustálé sněhové vánice…“ jo, psát vo sněhovejch vánicích nebo přívalech a povodních, to mám nejradši. Je to úplně surrealistický.

Redakce. Všichni už opisujou, až se z nich kouří. Dostali jsme vládní zakázku, message zní: „Nečekej, až se o tebe postará stát, a postarej se o sebe sám.“ A dál, jakože buďte podobný prvním průkopníkům a dobyvatelům. Kolegové remcaj, ale jen pro sebe. Hajzlové, chtěj zabránit tomu, aby lidi brali vládní budovy útokem, maj svý dobře zásobený kryty, možná někam zdrhli, i když, je vlastně kam? Probíráme různý fámy, co kdo slyšel. Kryty? Proč by se schovávali do krytů, když je tak krásně? V redakci máme obrovský zásoby opalovacích krémů s vysokejma faktorama, slunečních brejlí... ještě tak předloni, dokonce ještě před rokem to dávalo smysl... ale pak začal vát ten suchej, horkej, všechno spalující, vysušující vítr, a nikdy už vanout nepřestal. A všechna voda se před ním stáhla hluboko pod zem, vypařila se, zmizela. Hele, a prej se k nám blížej polomrtvý migranti ze severu? Ne, já myslel, že vod jihu? - Takhle se kolegové dohadujou, ale nikdo nic neví.

A ta mučivá, škrtící žízeň… dávno vyschlý vodovody, do kterejch se nastěhovali pavouci, prázdný petky, v kuchyňce šiky neužitečnejch skleniček… Pila bych, až bych brečela. Úplně mi žízní zvoní v uších... zvoní tak protivně, k zešílení… ne. To je budík.

Budík!

 

Týjo. Byl to jen zlej sen. Všechno je v pořádku.

Honem do koupelny, z kohoutku teče báječně studená voda, našplíchat si ji na obličej… pak do kuchyňky, rozsvítit, všude jde elektřina, to je nádhera. Piju a piju studenu vodu. Skleničku, pak druhou. Mám z toho snu fakt žízeň!

Z pokoje slyším rádio. Letošní teploty jsou rekordní... hladina spodní vody klesá... v některých krajích zmizela voda ze studní... zákaz zalévání zahrádek… uvažuje se o limitech dodávek pitné vody.

Pořád mám v puse nějak vyprahlo. Musím se ještě napít.

Autor: Eva Hauserová | pondělí 13.2.2012 10:25 | karma článku: 12,18 | přečteno: 1482x
  • Další články autora

Eva Hauserová

Nebojme se mrtvých

Jak se lidé loučí se svými zemřelými blízkými? Způsoby, jakými to děláme – nebo neděláme – právě my v naší kultuře, nemusí vůbec být samozřejmé. Podrobněji se o tom dočteme v knize americké „mileniální Morticie“ Caitlin Doughtyové

4.10.2023 v 8:47 | Karma: 12,85 | Přečteno: 483x | Diskuse| Kultura

Eva Hauserová

Nerůst: jak by to šlo udělat?

Neustálý hospodářský růst nás žene do slepé uličky a do vyčerpávání planetárních zdrojů, přesto pořád nějak neumíme uvažovat jinak. Jak by mohla v praxi vypadat radikální proměna k nerůstu?

2.10.2023 v 8:48 | Karma: 10,79 | Přečteno: 579x | Diskuse| Ekonomika

Eva Hauserová

Vítejte v roce 2038

Chcete-li se ponořit do nočních můr týkajících se poměrně brzké budoucnosti a potvrdit si své nejhorší obavy z toho, kam spěje EU, přečtěte si právě vyšlou knížku Deník 3038.

11.9.2023 v 8:39 | Karma: 12,22 | Přečteno: 574x | Diskuse| Kultura

Eva Hauserová

Může za všechno kapitalismus?

Vývoj naší civilizace vyvolává obavy: takhle to přece nemůže pokračovat dál! Mezi ekologicky smýšlejícími lidmi se objevuje názor, že za veškerý neblahý vývoj může kapitalismus. Opravdu?

14.8.2023 v 10:26 | Karma: 16,04 | Přečteno: 698x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Eva Hauserová

Dvě babičky na dovolené v Egyptě

Už delší dobu jsem opravdu silně toužila jet někam šnorchlovat a kochat se pozorováním podmořského života. K tomu jsou nejlepší korálové útesy, a ty máme relativně nejblíž v Egyptě.

12.6.2023 v 9:44 | Karma: 21,51 | Přečteno: 913x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Francouzi demonstrují proti krajní pravici, která může vyhrát předčasné volby

15. června 2024  18:17

Desetitisíce Francouzů dnes vyšly do ulic, aby vyjádřily odpor vůči krajní pravici, která by se po...

Dny v týdnu vidí barevně. Obrazy nelze číst logicky, říká malířka Klára Sedlo

15. června 2024  18:01

Už na vysoké škole se seznámila se svou současnou kurátorkou a začala se uměním naplno živit....

KOMENTÁŘ: Zase školné? Opravdu chceme bariéru bránící ve vzdělání?

15. června 2024

Premium Už je to tu zas. Eurovolby jsou za námi, voliče zase nějaký ten měsíc nepotřebujeme, tak proč po...

Než do jídelny jdou raději do mekáče. Děti jedí hůře, pětina má nadváhu

15. června 2024  16:19

Nevyvážená strava představuje v Česku nejvýznamnější rizikový faktor zodpovědný za mnoho...

Agáta Hanychová: Nikdy jsem na nikoho nespoléhala. Sebe i svoje děti uživím sama
Agáta Hanychová: Nikdy jsem na nikoho nespoléhala. Sebe i svoje děti uživím sama

Zdá se, že se Agáta s ničím nemaže. Na první pohled ji nerozhodí žádný hejt, ani bývalí partneři, se kterými se dlouho soudila o rozložení péče o...

  • Počet článků 380
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2106x
Spisovatelka, publicistka, překladatelka na volné noze, původně bioložka, v současnosti přírodní zahradnice a ekoložka, www.hauserova.cz. Jako editorka jsem vymyslela a dala dohromady Encyklopedii soběstačnosti 1-3 a totéž jsem v letech 2014-2021 dělala s edicí brožurek Klíč k soběstačnosti, viz e-shop na www.permakulturacs.cz. Radím s plánováním a osazováním nízkoúdržbových přírodních zahrádek, viz www.prirodni-zahradky.cz. Mé minikurzy přírodního zahradničení najdete na www.naucmese.cz.

Pokud byste chtěli dostávat můj měsíční permakulturně-ekologický zpravodaj Permatruhlík, nebo pokud byste mi chtěli cokoli sdělit, pište na evahauserova@gmail.com.