Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak překonávat nechuť k penězům

Zase přemýšlím nad tou naší neziskovkou. A vychází mi, že by věcem hodně pomohlo, kdybych přestala pokládat finanční záležitosti za tu neotravnější věc na světě.  

Rozumově si uvědomuju, že ačkoli neziskovce samozřejmě primárně o zisky nejde, peníze přece jenom představují jakousi „krev“ nebo přinejmenším „žaludek“ jejího organismu. A že v dlouhodobě vyhladovělém a hypoglykemickém stavu fungovat a pracovat nelze. Jenomže v mém nitru se cosi vzpírá představě, že bych navrch k těm všem aktivitám, které řeším, měla ještě řešit ty otravné a obtížné peníze! A podvědomě jsem se po celá léta „zlobila“ na ostatní (tedy na nikoho adresně, spíš na ty lidi, co nám zoufale chybějí a máme pro ně v organizaci prázdná „okna“), že peníze neřeší a nejeví k tomu žádné sklony, ačkoli je to tolik potřeba.

Sama se samozřejmě zaměřuju na to, co mě baví, což bývá totožné s tím, co mi taky nejlíp jde. Pořád intenzivně pracuju na edici našich praktických brožurek, přestože se mi jejich šéfredaktorování podařilo předat nástupci, píšu zprávy na web a facebook, jednou měsíčně rozesílám členům a příznivcům novinky o permakulturních kurzech, se spolupracovníky jsem rozběhla síť ukázkových projektů v ČR, i když její koordinaci se mi už taky podařilo předat, ale pořád tím trávím hodně času. Hodně času a energie věnuju taky našim kurzům, a opravdu se nám teď na jaře v Praze hodně vydařil velký kurz na pět víkendů… pořád jsem zavalená různými úkoly a víceméně pořád někoho pošťuchuju a pobízím, aby věci běžely hladce a nevázly.

Přitom by možná věci běžely hladčeji a nabraly by vlastní energii a hybnost, kdyby se podařilo rozpohybovat naše finance a kdyby lidé dostávali za svoji práci aspoň nějaké odměny. Měla bych si rozvrhnout své síly jinak a soustředit je na to podstatné.

Uch. Jenomže se mi do toho nechce. V mozku mám příslušné dráhy zablokované. Nemůžu se přimět kontrolovat, jestli peníze přicházejí a odcházejí, udržovat v tom nějaký systém a pořádek, snažit se plánovat a kalkulovat, zda se naše aktivity vůbec vyplatí a jak a kam peníze protékají. Jenomže je to fakt důležité! Nakonec i pro mě samotnou, protože svůj finanční deficit vzniklý množstvím odváděné dobrovolné práce pak doháním překládáním, které bych nemusela dělat, kdyby se mi v té „neziskovkové“ oblasti dařilo mít přiměřené odměny řekněme na úrovni podprůměrného platu. Jenomže takhle mám nastavený mozek – hrrrr na překlady (i když, jak mi překladatelé potvrdí, to rozhodně není žádný zlatý důl a práce v nějaké rozumně vedené neziskovce by mi přinášela asi podobné finanční odměny), a pak zase hrrr do dobrovolné práce zadarmo. Mysl mám zaběhanou v tomhle stereotypu, asi jako když křeček donekonečna běhá v kolečku.

Člověk může uvažovat i v širších souvislostech: právě jsme vydali brožurku edice Klíč k soběstačnosti na téma Lokální a alternativní ekonomické systémy – a v příspěvcích je krásně vidět, že člověk je i po té hmotné stránce živ jinými věcmi než penězi, že mezi lidmi mohou proudit věci, služby, různé výměny a dary, a že sdružování, spolčování a vzájemná „kontaktáž“ přitom vznikající má také svou značnou hodnotu. Krásným příkladem je iniciativa, do které jsem se v rámci příprav této brožurky zapojila: PRALETS, pražský systém LETS – Local Exchange Trade system. Jednotkou alternativní měny jsou pražce, nabídka a poptávka je zábavná, pestrá a tvořivá a zažila jsem už i jedno nesmírně pohodové setkání členů Praletsu s výměnnou burzičkou různých produktů a s možností poznat osobně ostatní členy. Dodává to městskému životu úplně novou kvalitu – získáváte „sousedy“, kteří sice nebydlí hned vedle, ale jsou to spřízněné duše, a obohacuje vás to o činnosti a zábavy, které (doslova) za peníze nekoupíte.

Abych se vrátila k původnímu tématu – to, co tu probírám, jsou vlastně dvě stránky jedné mince, dvojí „palivo“, které neziskovka potřebuje. Jednak finanční toky a jejich sledování, a jednak toky řekla bych společenské, které je potřeba nastartovat tak, aby pak už fungovaly samospádem. Je to jasné: nezbývá mi než se do toho ponořit ještě hlouběji a aspoň chvíli se tomu všemu věnovat naplno. Ukazuje se, že dělat to (jako ostatně cokoli jiného v životě) jen napůl, s pocitem, že bych své úkoly nejradši přehodila na někoho jiného, není vůbec efektivní.

 

Autor: Eva Hauserová | sobota 16.7.2016 7:26 | karma článku: 35,10 | přečteno: 776x
  • Další články autora

Eva Hauserová

Exkurze do království soběstačného farmáře

Hospodaření v souladu s přírodou, obnova zničené půdy a vodního režimu, potraviny i další potřebné věci vyprodukované vlastníma rukama.

30.9.2021 v 7:24 | Karma: 12,34 | Přečteno: 543x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Eva Hauserová

Štěstí je v jednoduchosti

Indicko-britský aktivista, autor a myslitel Satiš Kumár předkládá čtenářům své náhledy na to, jak uzdravit naše nespokojené duše, jak reformovat lidskou společnost a jak zajistit její zdravé a přirozené fungování.

15.9.2021 v 8:27 | Karma: 11,10 | Přečteno: 362x | Diskuse| Kultura

Eva Hauserová

Na Karlovarsku vzniká ekovesnice

V Doupovských vrších, v místě zaniklé osady Pěčkovice, začíná vznikat ekovesnice se vším všudy. Má několik desítek členů, odhodlaných žít ekologicky a společně budovat zdejší komunitu.

2.8.2021 v 9:11 | Karma: 11,76 | Přečteno: 587x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Eva Hauserová

Co když přijde blackout?

Blackout – tedy několikadenní výpadek elektřiny – může nastat celkem snadno a skepticky uvažující jedinci tvrdí, že k němu dříve či později dojde zcela jistě. Co s tím?

29.7.2021 v 9:30 | Karma: 24,13 | Přečteno: 1012x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Eva Hauserová

Pohnutý výlet na Červenou Lhotu

Před pár dny jsem cestou domů z jižních Čech navštívila Červenou Lhotu – o prázdninách jsem tam dělávala průvodkyni zhruba před (pro mě neuvěřitelnými) pětačtyřiceti lety!

23.7.2021 v 8:02 | Karma: 14,13 | Přečteno: 596x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Práce k lidem patří, hodnotí účastníci první máj. Oslavy zdůrazňují i politici

1. května 2024,  aktualizováno  15:56

Politické strany, hnutí a spolky a jejich příznivci se sešli k oslavám prvního máje. V Praze se...

Hrál na počítači a nechodil ven. Policisté u něj doma našli varnu pervitinu

1. května 2024  15:51

V bytě na okraji Brna našla policie varnu pervitinu, podezřelý muž skončil ve vazbě. Stíhaná je i...

Na synagogu ve Varšavě kdosi hodil Molotov, čin odsoudil Duda i ambasáda USA

1. května 2024  14:10,  aktualizováno  15:48

Neznámý útočník v noci na středu hodil tři zápalné lahve na synagogu v centru Varšavy. Případ...

Zatýkáme migranty pro první vlnu deportací do Rwandy, oznámil Londýn

1. května 2024  15:45

Britská policie ve středu začala se zadržováním migrantů, kteří do Británie přišli nelegálně a byli...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 380
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2104x
Spisovatelka, publicistka, překladatelka na volné noze, původně bioložka, v současnosti přírodní zahradnice a ekoložka, www.hauserova.cz. Jako editorka jsem vymyslela a dala dohromady Encyklopedii soběstačnosti 1-3 a totéž jsem v letech 2014-2021 dělala s edicí brožurek Klíč k soběstačnosti, viz e-shop na www.permakulturacs.cz. Radím s plánováním a osazováním nízkoúdržbových přírodních zahrádek, viz www.prirodni-zahradky.cz. Mé minikurzy přírodního zahradničení najdete na www.naucmese.cz.

Pokud byste chtěli dostávat můj měsíční permakulturně-ekologický zpravodaj Permatruhlík, nebo pokud byste mi chtěli cokoli sdělit, pište na evahauserova@gmail.com.