Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Hodná a zlá příroda

Historicky v sobě máme zafixováno, že příroda je dvojí. Ta, kterou máme pod kontrolou, je hodná: zahrady, pole, hospodářská zvířata, uklizené lesy oplývající zvěří, kterou rádi jíme. Ta příroda, kterou pod kontrolou nemáme, je špatná a zlá: pralesy, bažiny, nevyzpytatelní škůdci a nebezpečná zvířata, která nám vyfouknou pod nosem naši chutnou kořist.

O prázdninách jsem strávila rozšířený víkend na Šumavě. Nebyla jsem tam už opravdu dlouho, snad několik desetiletí, a  tak jsem si osvěžila představy, jak to ve světě lesních samot v ráji šumavském vlastně vypadá.

Nejsilnější dojem člověk má z tamních obrovských rozloh smrkových lesů. Na nezasvěcence to možná působí jako hotové království divočiny, nedotčené civilizací, ovšem ve skutečnosti byly všechny ty smrky uměle vysázené a jsou to vlastně plantáže. Čili ta „hodná“ příroda, nad kterou máme mít kontrolu. Moje stařičká matka komentovala pochvalně, kdykoli byl les kolem cesty úhledný a pěkně vyčištěný, a naopak s nevolí, kdykoli se jí zdálo, že je zanedbaný a nepořádně se tam válejí padlé kmeny a větve, i když šlo o první – nejchráněnější - zónu národního parku. Já od časů svých studií biologie samozřejmě vím, že les, kde se ponechává rozkládající se biomasa, je přirozenější a po všech stránkách bohatší – týká se to mikroklimatu i druhové pestrosti živočichů i rostlin. Ale vzpomínám si, že kdysi dávno, zřejmě na základní škole, jsem taky nasála onu prvotní archetypální představu, že neobhospodařovaný a člověkem neudržovaný les je nebezpečný, plný záludných škůdců, možná i nadpřirozených bytostí typu bludiček a hejkalů... mokřady, tlející pařezy, padlé stromy, to všechno patřilo do pohádkové, téměř jakoby tolkienovské říše zla.

No a my žijeme v době, kdy se na tu původní „hodnou“, zkrocenou plantáž najednou snažíme aplikovat kvalitativně nové postoje – nerozlišující přírodu „hodnou“ a „zlou“.

Když sleduji dnešní diskuse o tom, zda na Šumavě kácet smrky kvůli kůrovci či ne, napadá mě, jak jsou na tom asi dnešní školy: zdalipak ještě vyvolávají v žáčcích tuto dávnověkou hrůzu z něčeho, co nemáme pod kontrolou, co si samo, mimo náš dozor, bují, transformuje se, proměňuje, možná plodí nové a nevyzpytatelné formy života... zdalipak se předávají dalším generacím tyto představy vzniklé v dobách, kdy se lidé bázlivě krčili kolem ohně v chýších obklopených zuřícími živly a nepřátelským, nebo přinejmenším nevyzpytatelným pralesem?

Je to docela možné. Když jsme před pár měsíci navštívili výstavu o historii Šumavy v pražském Zemědělském muzeu, obdrželi jsme s přítelem každý jednu fazoli a instrukci, že jejich pomocí máme hlasovat:  do jedné průhledné nádoby házeli své fazole návštěvníci, kteří byli pro „Kácet!“, do druhé ti, kteří zastávali názor „Nekácet!“. Hladiny fazolí v obou nádobách byly vyrovnané.

Ráda bych věřila, že současná reforma školství pomůže rychleji odbourávat staré přežilé stereotypy: představuji si, že žáci budou sami hledat informace v knihovnách a na internetu, objeví, že na určitý problém existuje víc názorů, a to se jim modelově vtiskne do mozku – nebudou už neochvějně věřit jediné možné pravdě. To by bylo skvělé.


Ostatně ochránci přírody se snaží. Teď nemám na mysli otázku kůrovce a kácení, ale širší osvětu týkající se poměru člověka k přírodě a také toho, jak je příroda úžasná, ohromující, křehká, zranitelná, a jak o ní stále víme nesmírně málo. Všude v šumavských lesích a blatech jsem viděla krásné informační tabule, vyvedené s velkým nadšením, možná až malinko naivistickým, ale líbily se mi. Největší úspěch u veřejnosti ovšem měl sameček vydry zvaný Vydrýsek, chovaný v ohrádce u Turnerovy chaty na břehu řeky Vydry. Sledovali jsme jeho dovádění a mně ho přece jen přišlo trochu líto, jak tady žije uvězněný na pár metrech v prostoru, kde jsou stále trochu cítit jeho výkaly (i když nepochybuju o tom, že mu ohrádku pečlivě čistí), tak blízko svých divoce žijících vydřích kolegů. Kolem jeho ohrádky jsou ovšem vyvěšeny popularizující informace o vydrách, a tak tu veřejnost ochotně nasaje poučení, že tyto velké vodní šelmy jsou krásné, zajímavé a hodné ochrany. Pokud tedy Vydrýsek ve svém vězení strádá, je to smysluplná oběť pro všechny ostatní vydry, které u nás žijí na svobodě. Přičiňuje se o to, aby byly škatulky „zlé přírody“ a „hodné přírody“ v lidské mysli zrušeny, nebo aby se vydry alespoň přestěhovaly ze škatulky „zlých“ do škatulky „hodných“. Což se bohužel stále nedaří šumavským rysům, jejichž život pořád často končí výstřelem z pušky...

Změna lidské mentality prostě nějakou dobu potrvá.

 

Autor: Eva Hauserová | pondělí 10.9.2007 18:19 | karma článku: 16,44 | přečteno: 2126x
  • Další články autora

Eva Hauserová

Nebojme se mrtvých

Jak se lidé loučí se svými zemřelými blízkými? Způsoby, jakými to děláme – nebo neděláme – právě my v naší kultuře, nemusí vůbec být samozřejmé. Podrobněji se o tom dočteme v knize americké „mileniální Morticie“ Caitlin Doughtyové

4.10.2023 v 8:47 | Karma: 12,85 | Přečteno: 485x | Diskuse| Kultura

Eva Hauserová

Nerůst: jak by to šlo udělat?

Neustálý hospodářský růst nás žene do slepé uličky a do vyčerpávání planetárních zdrojů, přesto pořád nějak neumíme uvažovat jinak. Jak by mohla v praxi vypadat radikální proměna k nerůstu?

2.10.2023 v 8:48 | Karma: 10,79 | Přečteno: 579x | Diskuse| Ekonomika

Eva Hauserová

Vítejte v roce 2038

Chcete-li se ponořit do nočních můr týkajících se poměrně brzké budoucnosti a potvrdit si své nejhorší obavy z toho, kam spěje EU, přečtěte si právě vyšlou knížku Deník 3038.

11.9.2023 v 8:39 | Karma: 12,22 | Přečteno: 575x | Diskuse| Kultura

Eva Hauserová

Může za všechno kapitalismus?

Vývoj naší civilizace vyvolává obavy: takhle to přece nemůže pokračovat dál! Mezi ekologicky smýšlejícími lidmi se objevuje názor, že za veškerý neblahý vývoj může kapitalismus. Opravdu?

14.8.2023 v 10:26 | Karma: 16,04 | Přečteno: 699x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Eva Hauserová

Dvě babičky na dovolené v Egyptě

Už delší dobu jsem opravdu silně toužila jet někam šnorchlovat a kochat se pozorováním podmořského života. K tomu jsou nejlepší korálové útesy, a ty máme relativně nejblíž v Egyptě.

12.6.2023 v 9:44 | Karma: 21,51 | Přečteno: 914x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Ukrajinec na Plzeňsku odpálil manželce ve vagině petardu, dostal 18 let vězení

27. června 2024  6:50,  aktualizováno  9:47

Krajský soud v Plzni poslal na 18 let do vězení Ukrajince, který podle obžaloby loni v září na...

Pozabíjejme rodiny útočníků z Dagestánu, ostatní to odradí, vyzývá Kadyrov

27. června 2024  8:54

Čečenský vůdce Ramzan Kadyrov na setkání s bezpečnostními složkami navrhl, aby byl zabiti rodinní...

Poslanci budou schvalovat kandidáty na letošní státní vyznamenání

27. června 2024  5:53,  aktualizováno  8:46

Přímý přenos Kandidáty Sněmovny na státní vyznamenání budou schvalovat poslanci. Předběžný seznam kandidátů...

Třicítky vydrží až do prázdnin. Místy je doprovodí bouřky s přívalovými srážkami

27. června 2024  8:03

Konec června bude v Česku dále teplý, do konce týdne se však budou vyskytovat bouřky a přeháňky,...

  • Počet článků 380
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2106x
Spisovatelka, publicistka, překladatelka na volné noze, původně bioložka, v současnosti přírodní zahradnice a ekoložka, www.hauserova.cz. Jako editorka jsem vymyslela a dala dohromady Encyklopedii soběstačnosti 1-3 a totéž jsem v letech 2014-2021 dělala s edicí brožurek Klíč k soběstačnosti, viz e-shop na www.permakulturacs.cz. Radím s plánováním a osazováním nízkoúdržbových přírodních zahrádek, viz www.prirodni-zahradky.cz. Mé minikurzy přírodního zahradničení najdete na www.naucmese.cz.

Pokud byste chtěli dostávat můj měsíční permakulturně-ekologický zpravodaj Permatruhlík, nebo pokud byste mi chtěli cokoli sdělit, pište na evahauserova@gmail.com.