Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dvě detektivky o detektivkách

Za účelem účinkování v televizním pořadu Knižní svět se mi dostaly do ruky dvě dosti odlišné knížky, které mají společné hlavně to, že ústřední postavou pátrající po zločinu je detektivka – tedy žena-detektiv. Jelikož na Knižní svět se nedívá každý (já taky ne), zdá se mi užitečné o nich něco napsat i sem.

Osobně detektivky nečtu, a to nikoli proto, že bych se nad nimi ofrňovala jako nad podřadným čtivem, ale jelikož nikdy nepochopím, o co tam běží, podle čeho bych měla vydedukovat vraha, pletu si jednotlivé postavy a vůbec je to se mnou hrůza. Tyhle dvě se mi ale četly dobře, takže je mohu doporučit i nečtenářům detektivek.

Hlavně tu první, které se jmenuje První dámská detektivní kancelář a napsal ji Alexander McCall Smith, britský autor, který strávil dlouhá léta v Africe. O postavě botswanské detektivky jménem Precious Ramotswe napsal deset knih a jejich úspěch je založen na nepochybném charismatu a roztomilosti, které vás potěší hned od prvních stránek vyprávění. Africká detektivka paní Ramotswe je statná a rázná žena středního věku, která řeší svým selským rozumem řadu epizod, z nichž většina se uzavře tak po třech až pěti stránkách. Tím pádem to opravdu není četba náročná na schopnosti dedukce, postřeh a paměť, a čtenář se čistě jen kochá africkými reáliemi a přirozenou moudrostí i šibalstvími paní Ramotswe. Na druhé straně je podle mě znát, že autorem je Brit a nikoli Afričan, neboť pohled na Afriku je zde hodně idylický a většina postav působí až dětinsky: nemohu se ubránit tušení, že kdyby to napsala sama paní Ramotswe, vypadaly by její příběhy poněkud jinak.

Druhá kniha se jmenuje Spirála smrti a napsala ji známá finská detektivní autorka Leena Lehtolainen. Tahle knížka má všechny atributy detektivky, na začátku je zavražděna mladičká krasobruslařka a inspektorka Maria Kalliová hned identifikuje několik podezřelých z okruhu nejbližších spolupracovníků oběti. A na posledních stránkách se skutečně ukáže, že jeden z nich je vrah. Nápadná je na této knize zjevná feministická agenda: Maria Kalliová je v sedmém měsíci těhotenství a příběh končí jejím porodem a zároveň povýšením do funkce šéfky policejního oddělení. Těhotenské břicho jí sice kapku vadí při honičkách se zločinci a v dalších nebezpečných situacích, ale rozhodně se kvůli němu nehodlá omezovat v pracovním rozletu. Na příchod „Človíčka“ se těší, ale pátrání po padouších ji pořád strašně baví, a bez ohledu na očekávaného potomka taky usiluje o získání šéfovského postu.

Když porovnáme inspektorku Kalliovou a paní Ramotswe, máme před sebou dvě silné ženy, z nichž ta finská se opírá o výdobytky současného feminismu a kloubí kariéru s rodičovstvím i přes občasné nepřátelské výpady či nedůvěru některých macho kolegů i vyšetřovaných. Z africké ženy také čiší sebevědomí, čtenář tuší, že v Africe zřejmě ženy s rostoucím věkem, zkušenostmi, váhou a asi i počtem dětí nabývají na váze morální, na důležitosti v komunitě a na požívaném respektu. Paní Ramotswe po špatných zkušenostech s manželem zanevřela vůbec na všechny muže a už žádného nechce, ale v závěru se přece jen dá přesvědčit k sňatku, zatímco finská detektivka má stálou podporu milujícího manžela. Africká žena je jakýmsi rozšafným, medvídkoidním způsobem sympatická, zatímco z finské detektivky jsem měla pocit obdobný tomu, když někoho (jak se říkává) při četbě budovatelských románů z pracovního prostředí bolí svaly: zatímco ona sama se nijak nelekala obrovské zátěže kariéry, rodičovství a šéfovství, mně to přišlo svým způsobem až zastrašující. No ale dobrá, z feministického hlediska je taková četba jistě velmi záslužná a obecně prospěšná.          

 

Autor: Eva Hauserová | pátek 8.5.2009 8:51 | karma článku: 16,94 | přečteno: 2237x
  • Další články autora

Eva Hauserová

Exkurze do království soběstačného farmáře

Hospodaření v souladu s přírodou, obnova zničené půdy a vodního režimu, potraviny i další potřebné věci vyprodukované vlastníma rukama.

30.9.2021 v 7:24 | Karma: 12,34 | Přečteno: 543x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Eva Hauserová

Štěstí je v jednoduchosti

Indicko-britský aktivista, autor a myslitel Satiš Kumár předkládá čtenářům své náhledy na to, jak uzdravit naše nespokojené duše, jak reformovat lidskou společnost a jak zajistit její zdravé a přirozené fungování.

15.9.2021 v 8:27 | Karma: 11,10 | Přečteno: 362x | Diskuse| Kultura

Eva Hauserová

Na Karlovarsku vzniká ekovesnice

V Doupovských vrších, v místě zaniklé osady Pěčkovice, začíná vznikat ekovesnice se vším všudy. Má několik desítek členů, odhodlaných žít ekologicky a společně budovat zdejší komunitu.

2.8.2021 v 9:11 | Karma: 11,76 | Přečteno: 587x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Eva Hauserová

Co když přijde blackout?

Blackout – tedy několikadenní výpadek elektřiny – může nastat celkem snadno a skepticky uvažující jedinci tvrdí, že k němu dříve či později dojde zcela jistě. Co s tím?

29.7.2021 v 9:30 | Karma: 24,13 | Přečteno: 1012x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Eva Hauserová

Pohnutý výlet na Červenou Lhotu

Před pár dny jsem cestou domů z jižních Čech navštívila Červenou Lhotu – o prázdninách jsem tam dělávala průvodkyni zhruba před (pro mě neuvěřitelnými) pětačtyřiceti lety!

23.7.2021 v 8:02 | Karma: 14,13 | Přečteno: 596x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Řidič Porsche srazil ve Vysočanech ženu s kočárkem, ta utrpěla vážná zranění

1. května 2024  20:36

V pražských Vysočanech sjel řidič automobilu ze silnice a srazil ženu s kočárkem. Podle mluvčího...

Školák měl v osmi letech dvě mrtvice. Nemocných dětí od covidu přibývá

1. května 2024

Premium Netušili jsme, že mrtvici mohou dostat i děti, říkají rodiče těch, které to zažily. Některé dokonce...

Silný vítr komplikuje dopravu. Z Havlíčkova Brodu nejezdí vlaky na dvou tratích

1. května 2024  17:13,  aktualizováno  19:46

Silný vítr potrápil hlavně řidiče na Pardubicku. Z důvodu pádu několika stromů museli policisté...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 380
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2104x
Spisovatelka, publicistka, překladatelka na volné noze, původně bioložka, v současnosti přírodní zahradnice a ekoložka, www.hauserova.cz. Jako editorka jsem vymyslela a dala dohromady Encyklopedii soběstačnosti 1-3 a totéž jsem v letech 2014-2021 dělala s edicí brožurek Klíč k soběstačnosti, viz e-shop na www.permakulturacs.cz. Radím s plánováním a osazováním nízkoúdržbových přírodních zahrádek, viz www.prirodni-zahradky.cz. Mé minikurzy přírodního zahradničení najdete na www.naucmese.cz.

Pokud byste chtěli dostávat můj měsíční permakulturně-ekologický zpravodaj Permatruhlík, nebo pokud byste mi chtěli cokoli sdělit, pište na evahauserova@gmail.com.