Tuk-tukem za Buddhou

Sepnete dlaně a ukloníte se. Prsty se lehce dotknou čela. Tak začíná každý kontakt s místními. Laos je budhistická země. V okolí Thakheku je velké množství jeskyní. Mnohé z nich slouží jako budhistické svatyně. Dosáhneme osvícení?

„Tuk-tuk-tuk-tuk-tuk“, smál se a křičel Nong. Jeho tuk-tuk drkotal přes výmoly prašné cesty. Najali jsme si ho za 200 000Kipů (550Kč) a vyrazili na výlet. Cílem byly jeskyně v okolí Thakheku. Originální stroj se při cestě do kopce zadýchával a přehříval. Studený obkládek na motor to ale vždycky spravil.

 

Budhova jeskyně

Buddhovu jeskyni objevil jeden vesničan v roce 2004. Lovil netopýry, zdejší kulinářskou pochoutku. Vylezl do míst, kde mizeli ve skále. Za malou dírou nalezl jeskyni. V ní bylo ukryto 229 sošek Buddhy. Osudový nález.

Kromě sošek je tu dnes plno dalších cingrlátek. Mezi nimi množství obětin a darů. Tu kelímek džusu s brčkem, tam paklík drobných bankovek nebo pecen chleba. Co kdo dá. Na klid a pořádek dohlíží paní v tradičním oděvu. Bohužel také na dodržování zákazu fotografování.

Buddha kam se podíváš :-)

 

Do Buddhovy jeskyně míří většina návštěvníků. K nedaleké jeskyni Paseum jsme už kráčeli sami. Po vyšlapané stezce v tropické džungli. Jeskyni tvoří podzemní řeka s blankytně čistou vodou.

Jeskyně Paseum

 

Před jeskyní je jezero obklopené krasovými horami. Ze břehu vede lávka do přístřešku nad vodou. Rybář na loďce dotvářel idylu ticha. Bylo slyšet pouze ševelení vánku a bzukot hmyzu. Balzám na duši.

Oáza klidu

 

Jeskyně sezení a flirtování (Jeskyně Tham Nang Ene)

Mladý mnich se vydal hledat dceru poustevníka. Našel ji u vchodu do jeskyně. Na tom místě potom oba zamilovaní sedávali a flirtovali. Dost možná sedí a flirtují dodnes.

Jeskyně flirtování

 

Do jeskyně se vstupuje po širokém dvojschodišti. Kolem podzemní říčky vede stezka pod krápníkovou klenbou. Podél stezky jsou místa se svatými soškami. Místní se tu zastavují, pokládají dary a meditují.

Jeskyně flirtování

 

Sloní jeskyně

Za bránou mezi sochami slonů je pokladna. Vstupenky prodával čilý stařík. Zeptal se, odkud jsme. Odpověděli jsme, že z Polska a z České Republiky. „Z Československa“, dodal jsem rychle, protože tenhle název většinou funguje lépe. „Z Československa?“, podivil se děda. „Vy jste se přece před lety rozdělili na Česko a Slovensko. Je to tak?“ Vyrazilo mi to dech. Od laoského staříka, prodávajícího vstupenky do jeskyně jsem tak detailní znalost nečekal.

Vstup ke Sloní jeskyni

 

Vystoupali jsme do jeskyně ve skále. Byla opět plná různých soch a sošek. V životní velikosti i miniaturních. Také zde leželo množství darů od místních. Výhled na vesničku dotvářel panorama laoského venkova.

Sloní jeskyně
Laoská vesnička

 

Do Thakheku jsme se vrátili v pozdním odpoledni. Na kopečku tuk-tuk opět stávkoval. Nakonec se zastavil úplně. Nong doběhl do nedalekého krámku pro chladnou vodu. Studený zábal motoru prospěl. Ale proč vlastně spěchat?

Večeře u Mekongu a lahev Beer Lao ukončily další z fantastických dnů na cestě. Laos si nás začínal podmaňovat. Svým klidem a úsměvem. Úsměvem, který je nakažlivý přesto, že se za ním skrývá každodenní tvrdé živobytí. Svým způsobem jsme osvícení dosáhli.

Kompletní galerie zde:

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Vladimír Hauk | středa 14.3.2018 13:13 | karma článku: 21,45 | přečteno: 306x
  • Další články autora

Vladimír Hauk

Kanibalský mumuland

21.12.2023 v 9:10 | Karma: 23,01

Vladimír Hauk

Vzhůru do země lidojedů

1.1.2023 v 17:01 | Karma: 21,60