Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Michal Viewegh - Andělé všedního dne

Předností této útlé knihy populárního autora je právě její štíhlost. Ale abych nezačínal hned tak zhurta a jednoznačně, své klady jistěže má a nedodávám to jenom proto, že k autorovi chovám jisté sympatie.     

Příběh je založen na povídání čtyř andělů, kteří bilancují životy lidí, které v blízké době zastihne smrt, a v závěru se mezi sebou překvapivě prolnuly. Jako obyčejní smrtelníci se sympatičtí andělé baví, rozumují a dohadují se, z místa na místo se přemísťují, dokonce je v jejich kompetenci se zjevovat a do života pozemšťanů mírně zasahovat. Zdlouhavá rakovina, infarkt a sebevražda – tato tři pojítka andělského předsmrtného bilancování udávají knize zásadní směr. Co se mělo, mohlo a ještě se dá u brzkých smrtelníků změnit? Zaslouží si vůbec takovou smrt a co život? Byl k nim spravedlivý? Jak si ho vážili, jak s ním zacházeli, nepromarnili ho?

Meziandělské rozhovory nejsou planým povídání o ničem, mnohdy jsou zábavné a výstižné: „Víš o čem celej život sním? O tom, že si zašukáš počtvrtý! Ba ne, sním o ženský, která by nás doopravdy chápala!“, ale i myšlenkově hlubší: „To se fakt narodil jenom proto, aby se chvíli vrtal lidem v zubech a pak umřel? A proč ho ten váš Bůh nechal vyrůst do velikosti XXL? Aby z něj ve čtyřiceti zbyla hromádka popela?“

Jak to autor už dovede, umí vystihnout smysl pro detail: „Jako většina dvacetiletých nevěřila, že bude mít někdy problémy s usínáním nebo že jí bude praskat kůže na patách.“ „Cestou mě upozorňoval na nepřesná dopravní značení,“  vkusně vyzdvihnout člověčenství: „Promiňte, netušil jsem, že jste - . Zaraženě zmlkl. Na slovo vdova si buďto nevzpomněl, nebo si je v souvislosti s hezkou pětatřicátnicí netroufl použít,“ ale i vytasit se pevným názorem, třeba na baby-boxy: „Dáváme - li mladým matkám tuto až příliš snadnou možnost, příliš je tím zbavujeme odpovědnosti,“ a upozornit na sebe trefnými mikroglosy: „Lidský život je jako špatně organizovaný zájezd.“ „Dobročinnost je jedním z hlavních symptomů klimaktéria.“

I přes tento výčet vesměs kladných postřehů si neodpustím názor na zfilmování, respektive na porovnání s jinými vydařenějšími tituly, k filmovému ztvárnění daleko vhodnějšími, ikdyž vím, že jenom o kvalitě to není. Viewegha obdivuji v tom, jak si svou pílí a vytrvalostí umělecké výsluní vydobyl, to vše pevnými svazky a přátelstvími výhodně zpečetil, ale i tak by mohl mít dostatek soudnosti na „vlastní zfilmovatelnost.“ Možný scénář budoucnosti co jeho kniha, to film, mě opravdu hodně děsí. Tím spíš, když právě tento románek na mě i přes vydařené pasáže, působí dost nudně.

124 elektronických stránek jsem přelouskal nadvakrát během jízdy na rotopedu a že jsem jel hodně pomalu:-) Navíc je v této formě čtete tučně, čímž se o několik stránek prodlouží. Stane se tak, že když čtete tlusté „i“, splyne vám v „l“, takže z opiových náplastí se rázem stávají oplové náplasti a chvíli tápete. Směšné na tom je, že v případě zviditelnění textu, (důvody jsou pro mě záhadou,) se dané slovo odtuční do normální tloušťky. Aby byla čtecí komika dokonána, zřejmě z technických důvodů jsou písmena „ ť, ď, ň, ó“ vždy ponechána v běžné písmenné tloušťce.

Poměrně často mi v knize neladil slovosled: „ Zdeňkovi matka říká Scotte.“ „Tomáš už to vzdal.“ „Větu miluji tě bohužel v životě nevyslovila.“ „Sestra už jí podává připravenou injekci.“  I větná krkolomnost a smysluplnost je mnohdy na pováženou: „Dispečerka nicméně vypadá spokojeně.“ „Marie zamyšleně míchá kávu.“ „Ester doslova fyzicky cítí prázdno, které…“ Než to všechno, autorovi se dá spíš odpustit ypsilonová hrubka ve slově hibernace a příšernost „vypodložit.“

Avšak vlastními názorovými stylistickými výtkami bych povídání o knize ukončit nechtěl, protože jiný to může vidět jinak. Přesto si myslím, že nic pozoruhodnějšího než to, co jsem vyzdvihnul, v ní nenajdete.

Kniha se tak nejspíš zařadí mezi tituly, které se prodávají pouze kvůli jménu, byť spravedlivě získanému, jak už jsem v úvodu zmínil. Nebýt této vymoženosti, nejspíš by upadl v zapomnění jako na trhu 99 procent knih jiných. Nebo tak skončí i přesto. Ještě předtím si ji však můžete přečíst na: http://knihy.idnes.cz/andele-vsedniho-dne-1-1-1-1.htmlhttp://knihy.idnes.cz/catalogsearch/result

 

 

Autor: Martin Hatala | úterý 27.1.2015 15:05 | karma článku: 11,68 | přečteno: 903x
  • Další články autora

Martin Hatala

Kdyby se pořádala soutěž v usínání…

rval bych se o první místo s manželkou, protože zrovna v tom jsme oba fakt dost dobří. Bylo by jedno, kdo z nás by vyhrál, pořád by to bylo v rodině, ohrozit by nás mohl snad jenom nějaký vtipálek se spavou nemocí.

13.9.2022 v 12:05 | Karma: 13,87 | Přečteno: 337x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Hatala

Zdálo se, že ztrátou padesátikoruny ušetřím deset korun

Jak tomu máte rozumět? V tomto okamžiku složitě, po přečtení jednoduše. Důležité je také to, že šťastně tak jako v nadpise to mohlo dopadnout, ale bohužel nedopadlo, a že příběh se nestal mně. Přesto ho převyprávím v „ich“ formě.

28.8.2022 v 15:41 | Karma: 22,79 | Přečteno: 782x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Hatala

Měšťáci z městečka "S" konají akčně

Je teplý letní den, vracím se z koupačky k autu, když v tom mě náhle postihne nutkání. K autu to mám už jenom pár metrů, nebylo co řešit. Pro tyto případy, a že jich už bylo, vozím v autě toaleťák.

17.8.2022 v 15:35 | Karma: 19,77 | Přečteno: 539x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Hatala

Taky míváte před barákem loužičky?

To si tak jednoho krásného podvečera s přáteli libujeme v naší zahrádce, když v tom od silnice vyběhne z auta žena s malým dítětem způsobem, z kterého se dalo vyvodit jen jedno jediné. Dítě si vynucuje čůrání!

26.7.2022 v 14:38 | Karma: 22,55 | Přečteno: 885x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Hatala

Láska na první pohled - třešně!

Vejdu do Elka, míjím květiny, ale hned u pultu s ovocem vidím třešně, nabírám třešně, třesu se na třešně! Tím víc, když se pyšní slevou z 24,90 na 19,90! A když se k tomu přidá chlapské když musíš, tak musíš, není co řešit.

6.6.2022 v 12:58 | Karma: 20,26 | Přečteno: 461x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Nevítají přistěhovalce, jsou xenofobní, řekl Biden o Japonsku a Indii

2. května 2024  20:57

Americký prezident Joe Biden označil Japonsko a Indii za „xenofobní“ státy, které nevítají...

„Můžete nás grilovat.“ Koalice SPOLU zahájila kampaň u piva a klobás

2. května 2024  20:41

„Ááá, náčelník přijíždí,“ zahlásil europoslanec ODS Alexandr Vondra. K poděbradské kolonádě, kterou...

Na Plzeňsku hořela hala sklárny, oheň zasáhl třetinu střechy

2. května 2024  18:22,  aktualizováno  20:15

V Heřmanově Huti na severním Plzeňsku hořelo v areálu sklárny. Podle informací iDNES.cz od hasičů,...

  • Počet článků 625
  • Celková karma 14,54
  • Průměrná čtenost 1553x
Myslete si o mně co chcete, stejně mě pravdivě nepoznáte. Ani z mých knížek - Martin Hattala: http://www.palmknihy.cz/web/   hatala.m@seznam.cz

Elektronické knihy k recenzím mi na požádání laskavě poskytují www. palmknihy.cz, za což jim děkuji.

Moje čtvrtá knížka "Čekání na gól" je k mání na: www.kniznieshop.cz.

 

neviditelny text

Seznam rubrik

Oblíbené blogy