Když kapra, tak jedině toho omegového!

Tušíte správně, že to určitě nebude ten, co plave hore bruchom, ale kapr ten nejzdravější z nejzdravějších, atlet obohacený o zdraví prospěšné omega 3 mastné kyseliny. Letos ho koupíte na čtyřech místech v republice, povídali v rádiu.

Tak co? Chcete mě?

Určitě někde v Praze, v Českých Budějovicích, Vodňanech a na to poslední město si už bohužel nevzpomenu. A proto nasedejme do aut a hurá na kapry! Ať budou stát co budou stát, ať jsou daleko, jak jsou daleko, nejnovější výkřik české vědy musíme mít, vždyť snižování cholesterolu a triacylglycerolů je srdci tolik prospěšné, tak žádoucí a módní! Nejenom to totiž tyto nenasycené mastné kyseliny údajně dovedou. Kupujte lidičky, kupujte! Půjdou-li tito zdraví superkapři, vykrmení speciální směsí nadmíru na odbyt, ani ti zdáli truchlit nemusí, neboť český prodejní človíček si zajisté hnedle poradí. Krk bych za to dal, že jako mávnutím čarovného proutku budou už přes noc zaručeně omegoví kapři na každém rohu, v každičké kádi, na každé cenovce!

Co na tom, že i tak budou Vánoce jako tradičně ve znamení cukroví, obžerství a chlastu, rovněž i Silvestr bude obtěžkán tabulemi s bohatým občerstvením, mnohde zakončený oblíbeným vepřovým kolenem, ačkoli to žádné omega 3 nenasycené mastné kyseliny neobsahuje. Říkáte si, chudák taky prasátko? Co těch taky musí padnout za Vánoce, za vlast? A když i je v budoucnu postihne omegová chiméra, bude jim ještě hůř.

Zkuste se vžít do situace, kdyby vám někdo nuceně servíroval něco, co nechcete a dost možná, že i nechutná. A to ještě nevíte, jak s vámi změněná strava zamává, jaké konečné důsledky bude na vaše zdraví mít. Skutečně – co kaprům závaží omega 3 mastných kyselin přináší? Troufám si tvrdit, že jedině nechtěnou přítěž. Vždyť až do osudného pokusu si šťastně a spokojeně proplouvali svým vyvoleným rybníkem.

Když zapojím fantazii, co kdyby si o nás, o lidech nějaký óbr nadčlověk usmyslel, že jim k obědu třeba málo křupeme? Brzy by vymysleli jak na to a jejich-naše vykrmovací kůra by spočívala třeba v polykání slepičích skořápek. Jedině tak by naše kosti sílily a na těle by nám zvápenávatělo snad úplně všechno. Za největší delikatesu by se pravděpodobně považovalo pancéřové srdce křupy křup a stehenní křupky alá bažant.   

Nejinak je tomu u vyvolených omega kaprů a co je na tom nehorší je to, že se to opravdu děje. Z rybníku není úniku a možnost výběru potravy taky ne. Nechceš-li nové krmení polykat, nemusíš, pak ale smrti neuplaveš. Pokud se tedy chtějí dožít vánočního stolu, musí se ládovat tím, co je a bez ohledu na to, jestli jim krmivo s vědecky přidanou řepkou a lněným semínkem chutná a neškodí zdraví. Dosti bezohledné, nemyslíte? Pamatují na to naše zákony vůbec? A co na to ochranáři naší fauny? Nebo si k našim rybníkům od velryb odskočí i samotní Greenpeaceáci? Já jenom, že možné je všechno.

Proto rozčíleného kapra, až doposud zvyklého na stravu bez novinek, nervózního super kapra, kterému přibývající 3 omega mastné kyseliny dennodenně hýbají žlučí, jednoznačně nechci. Nejenom proto, že bych ji mohl na neobvyklém místě při kuchání přeříznout, ale umírání v mukách na chuti nepřidá jakémukoli masu.

Proč to tolik řeším, když omega kapry kupovat nemusím a navíc tu máme zavedené a bez remcání konzumované i jiné funkční potraviny? Ano, to sice máme, ale co mají Lactobacillem nebo antiureázou obohacené jogurty, chleba s kyselinou listovou, pojódovaná sůl, océčkované sladkosti, omegové margaríny nebo vajíčka s chudákem živým bezbranným tvorem společného? 

A protože je časem možné opravdu už úplně všechno, navrhuji, aby se vědecké úsilí soustředilo spíše na vylepšení následků požívání stravy, protože když někdo chce vitamíny, vlákninu nebo koenzym Q 10, ať si potravinu s nimi vyhledá anebo si pro tyto doplňky zkoagulované do tabletek zajde do lékárny. Já bych totiž daleko více ocenil, kdyby se po zelí a fazolích nenadýmalo a neprdělo a hovno tudíž nesmrdělo, po česneku a kafi nepáchlo z huby, po koláčích nepálila žáha a o Štědrovečerní večeři nevznikala závislost na dárcích a Vánocích tak nějak všeobecně.  

Autor: Martin Hatala | čtvrtek 20.12.2012 13:04 | karma článku: 13,54 | přečteno: 983x
  • Další články autora

Martin Hatala

Odkaz lesního muže

23.2.2024 v 11:52 | Karma: 16,56

Martin Hatala

Je potřeba nakrmit koně

3.2.2024 v 14:05 | Karma: 12,25

Martin Hatala

Až přijde Klárka

27.1.2024 v 14:09 | Karma: 20,55