Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Co mám vryté v paměti

A to tak, že natrvalo. Snad každý má v sobě zatlučené něco, na co by si vzpomněl v noci po probuzení, během nejtvrdší kocoviny, na pokraji smrti, prostě kdykoli. Jedná se o pravdy i nesmysly, vzpomínky milé i nemilé, a překvapivě i naprosté zbytečnosti. S čím vyrukuju, se sotva někdo ztotožní, to spíš přidá něco podobného, nebo se v diskuzi svěří s něčím úplně jiným.

Začínám Sovětským svazem, 70. - 80. léta: Řeči o tom, že tam žijí jenom hodní lidé, proto tam nejsou nehody ani vraždy, nekrade se a brzy tam nastane doba, kdy budou lidé natolik uvědomělí, že v obchodech se nebude muset platit, protože každý si bude brát jenom to, co potřebuje, mě stíhá dodneška. Reagan a červené tlačítko – no, tak to je kapitola sama o sobě. Stačí aby se naštval a zmáčkl ho a už na nás letí rakety, za šest minut přiletí a bude po nás. Samozřejmě, že chvíli poté mačká rudé tlačítko Brežněv a s celým světem bude hotovo. Proč tomu nevěřit, když jsme se v novinách mohli dočíst, jak na východoněmecká pole bezcitní Američani záškodnicky shazují, zřejmě z neviditelných i jinak nedetekovatelných „práškovacích“ letadel, jejich lačné mandelinky bramborové.

Ze školy trochu jinak: Když jsou podmětem děti, píšeme v příčestí minulém ypsilon, protože děti jsou natvrdlé. Karakum a Kyzylkum – dvě vedle sebe ležící středoasijské pouště. Čína se rusky, (zajímavé, že se neříkalo sovětsky,) řekne Kitaj. Kiruna a Jeliváre ve Švédsku – těžba železné rudy. pH „vynalezl“ a definoval tamější pan Sorenssen s přehlasovacím „o,“ které doteď neumím klávesnicky napsat. Když vás během přecházení na zelený semafor zastihne červená ještě v první půlce přechodu, musíte se vrátit. A to okamžitě, protože paní učitelka má vždycky pravdu.

Košile se tři dny nenosí: Tak právě takováto věta posloužila jako usvědčují důkaz pro vyšetřovatele jednoho pionýrském časopisu, respektive v detektivním komiksu na zadní straně. Že by Ohníček? Toto neoddiskutovatelné tvrzení tak odhalilo pachatele, ale jak přesně, to si už nevzpomínám. No potěž pánbů, jestli stejné důkazy byly i skutečné. Nevím jak kdysi, ale přiznávám se, že já tři dny košili nosím. Z práce a do práce, takže to máme deset minut doma, patnáct v autě a pět minut v práci + zpět. To všechno krát tři, takže to vychází na tři hodiny – jsem to ale špindíra, co?

Líbila se mi Markéta, ale taťka o ní řekl, že má křivé nohy. Ta představa, že bych s ní chodil, přivedl ji domů a nedejbože si ji vzal a otci by se pořád nelíbily její nohy, pro mě byla nepředstavitelná. A proto: Rodiče, něco takového svým dětem už nikdy neříkejte! Současná Markéta je moc fajn a já se nikdy nezbavím pocitu, že jsem o hodně přišel. A nohy má křivé jenom malinko! Ale kdo by to teď už řešil, že jo?

Závěrečné titulky po filmu nebo po jakémkoli televizním pořadu: já je trpělivě četl a říkal si: To teda, ti jsou, to jsou borci, to já nikdy nedokážu. Byl jsem totiž přesvědčený, že kdokoli v novinách či v televizi viděný nebo napsaný, musí být chytrý člověk, samotný skvost socialismu! Teď už vím, že pod filmem je zvěčněný i ten poslední podržtaška a nejnemehlovatější přicmrnda, který sladil a přinášel televiznímu štábu kafe. Dost možná, že ještě špatně a rozlíval. 

Tak co, viděli jste se někde? Jsem hodně socialisticky i divně poznamenaný, myslíte si? Kdepak, snad jenom na první zdání, ikdyž  i mně bylo komunistické členství přislíbeno, když ve zlepšených studijních výsledcích ještě chvíli vytrvám. A jak to dopadlo? Jak nejlíp mohlo! Ten druhý ročník vysoké školy jsem opakoval – pro jistotu. :-)

Autor: Martin Hatala | neděle 1.3.2015 16:51 | karma článku: 4,21 | přečteno: 98x
  • Další články autora

Martin Hatala

Kdyby se pořádala soutěž v usínání…

rval bych se o první místo s manželkou, protože zrovna v tom jsme oba fakt dost dobří. Bylo by jedno, kdo z nás by vyhrál, pořád by to bylo v rodině, ohrozit by nás mohl snad jenom nějaký vtipálek se spavou nemocí.

13.9.2022 v 12:05 | Karma: 13,87 | Přečteno: 337x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Hatala

Zdálo se, že ztrátou padesátikoruny ušetřím deset korun

Jak tomu máte rozumět? V tomto okamžiku složitě, po přečtení jednoduše. Důležité je také to, že šťastně tak jako v nadpise to mohlo dopadnout, ale bohužel nedopadlo, a že příběh se nestal mně. Přesto ho převyprávím v „ich“ formě.

28.8.2022 v 15:41 | Karma: 22,79 | Přečteno: 782x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Hatala

Měšťáci z městečka "S" konají akčně

Je teplý letní den, vracím se z koupačky k autu, když v tom mě náhle postihne nutkání. K autu to mám už jenom pár metrů, nebylo co řešit. Pro tyto případy, a že jich už bylo, vozím v autě toaleťák.

17.8.2022 v 15:35 | Karma: 19,77 | Přečteno: 539x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Hatala

Taky míváte před barákem loužičky?

To si tak jednoho krásného podvečera s přáteli libujeme v naší zahrádce, když v tom od silnice vyběhne z auta žena s malým dítětem způsobem, z kterého se dalo vyvodit jen jedno jediné. Dítě si vynucuje čůrání!

26.7.2022 v 14:38 | Karma: 22,55 | Přečteno: 885x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Hatala

Láska na první pohled - třešně!

Vejdu do Elka, míjím květiny, ale hned u pultu s ovocem vidím třešně, nabírám třešně, třesu se na třešně! Tím víc, když se pyšní slevou z 24,90 na 19,90! A když se k tomu přidá chlapské když musíš, tak musíš, není co řešit.

6.6.2022 v 12:58 | Karma: 20,26 | Přečteno: 461x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Poslanci zvýšili ochranu zemědělské půdy. Nechtějí už další logistická centra

3. května 2024  5:16,  aktualizováno  12:05

Vyšší ochranu nejkvalitnější zemědělské půdy schválila Sněmovna. Nemají na ní do budoucna vznikat...

Bazény v ulicích, výpadky elektřiny. Jihovýchodní Asii drtí rekordní teploty

3. května 2024

Premium Od spolupracovníka MF DNES v Asii Horké počasí ve filipínské Manile mění život v ulicích. Přibývají bazény nebo škopky, ke kterým je...

Požár pralesa Mionší musel založit člověk, zjistili odborníci. Sčítají škody

3. května 2024  11:46

Hasičští experti se vrátili do terénu, aby vyšetřovali příčinu požáru v pralese Mionší v Dolní...

Zdravotnictví čeká kolaps, věští analýza. Chybí 3000 lůžek, péče se nadužívá

3. května 2024  11:36

V českém zdravotnictví hrozí bez přijetí potřebných opatření vyčerpání zdrojů. Systém není podle...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 625
  • Celková karma 14,54
  • Průměrná čtenost 1553x
Myslete si o mně co chcete, stejně mě pravdivě nepoznáte. Ani z mých knížek - Martin Hattala: http://www.palmknihy.cz/web/   hatala.m@seznam.cz

Elektronické knihy k recenzím mi na požádání laskavě poskytují www. palmknihy.cz, za což jim děkuji.

Moje čtvrtá knížka "Čekání na gól" je k mání na: www.kniznieshop.cz.

 

neviditelny text

Seznam rubrik

Oblíbené blogy