Co by se mělo, se vlastně ani nemusí

Snad přesně si pamatuji vystoupení pana premiéra před konáním biatlonu v NMnM, když předčítal, že závody by se měly konat bez diváků, že by měl být odepřen vstup všem fanouškům. Touto svou odstrašující řečí ve smyslu

nerozhodnosti a opatrnosti odstartoval následující lavinu „bysemělosti“ ve všem ostatním. 

Chápu, že nový koronavirus je svině, novinka, o které toho moc nevíme, ale na jasné a neoddiskutovatelné příkazy je přece úplně jedno, jestli je virus přenášeníschopný do 1,5 metru nebo 4 metrů, jestli kapénkovou infekcí, druhotně, nebo i pouhým pohledem, když to přeženu.

Přitom pořád čtu a slyším:Lyžaři z Itálie by se měli hlásit hygieně nebo praktickému lékaři… bylo by dobré do postižených oblastí nejezdit… vyvarovat bychom se měli…pak by měli zůstat v karanténě… neměli by se konat velké akce… měli bychom používat respirátory… neměli bychom podléhat panice. 

A co to ksakru má být? Budoucí podmiňovací způsob, či něco tomu podobné? Kecy o ničem? A kvůli tomu mám zbystřit pozornost? Pro mě „mělo by se“ znamená, že bych mohl, ale také nemusím. Čirá možnost volby, jenom doporučení, takže to, jak se rozhodnu, je jenom na mně. Ale pokud je to takto laxně opravdu myšleno, tak to nepřesně chápu já, ale stejně i tak je to celé špatně. 

V současné situaci jsou nutná zcela jiná spojení - slova hlasitá, rozhodná a důrazná. Jako: Zakazuje se, přikazuje se, povinně nařizuji! Ano, tedy jako na vojně, kde se nikdy nesetkáte s odpověďmi typu: No, měli byste tam být asi tak kolem třetí, možná i dřív, pak by se měly postavit stany, no, a jestli nebudete unavení, tak po večeři byste měli dorazit na poradu. Ale když tam nepřijdete, nevadí, možná si ji uděláme zítra ráno. V kolik? No, tak asi nějak v osm, nebo i později, až se všichni vyspíte.

 A proč něco takového v armádě neuslyšíte? Protože jinak by tam nebyl pořádek, disciplína, pevný řád! Byla by tam Itálie! Jak trefné, že? Tedy přesně to, co civilnímu sektoru zrovna teď chybí, a je smůlovaté, že ve zdravotním průseru zvláště.

Utvrdilo mě v tom i jakési beznázvové sdělení ústředního ředitele ČSSZ Boháčka, který se nevyvaroval obratů jako: Lékař by v takovém případě měl… Přitom by měl použít… Ale proč se mu divit, když si neví rady s rodem a skloňováním nemocenské. (Ohledně nemocenského platí…) 

Nebo MUDr. Prymula: Školy by měly zůstat zavřené minimálně měsíc… Opatření by měla platit… Nezahálí ani předseda SPL ČR MUDr. Šonka: Respirátory mají být použity…  Toto množství by mělo pokrýt… K tomu by mělo dojít… 

Ztráta času hodnotit takové nedůrazné polozáměry, paskvily. Ale to je také infekce! Virus liknavého a nepřesného slovního projevu a písemného výkladu, který si pak každý může vysvětlit po svém, si myslím já.  

Jestli si myslíte, že jsem hnidopich, že zbytečně zveličuji jazykové vyjadřování, že v případě pouhých doporučení netřeba rázných slov, tak si ovšem uvědomte, jací jsme, jací jste!

Že puberťák vynese odpadkový koš až na čtvrté vyzvání, takže za dva a půl dne od prvního, že lenoch odloží práci nejraději až na pozítřek, že seniorovi s opotřebovaným zrakem a sluchem je už všechno jedno, že koronavirus zastavíme pouze důraznými zákazy a sankcemi za jejich nedodržování spíše, než prosbami, aby se laskavě odporoučel.

 

 

 

Autor: Martin Hatala | čtvrtek 12.3.2020 11:50 | karma článku: 18,22 | přečteno: 612x
  • Další články autora

Martin Hatala

Odkaz lesního muže

23.2.2024 v 11:52 | Karma: 16,55

Martin Hatala

Je potřeba nakrmit koně

3.2.2024 v 14:05 | Karma: 12,54

Martin Hatala

Až přijde Klárka

27.1.2024 v 14:09 | Karma: 20,55