Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Přeskoky a přemístění se do Liberce

Po skoku z páté do sedmé třídy (vlivem německé národnosti se zpozdil můj příchod do školy. Počítalo se s našim odsunutím) jsem byl už v sedmé ve věku kdy se chodí do učení nebo studuje dál. Jelikož mi máma vyprávěla, že táta byl

automechanik i jezdil s náklaďáky a měl motorku s lodičkou, ve které prý máma zažila chvilky hrůzy. I já chtěl být automechanikem. Ta místa byla tenkrát hodně žádaná, většina kluků se chtěla špinavýma rukama hrabat v autech. Volno bylo jen místo v oboru autoelektrikář.

To mi nic neříkalo, jen jsem si všiml, že auta svítí a tam bude asi potřeba vyměňovat prasklé žárovky. Přijímací zkoušku jsem s odřenými zády udělal. V matice mi scházela osmá třída, tak jsem se u toho zapotil. U komise se divili, že mám jen sedmou třídu a kroutili hlavou, jestli učiliště vůbec zvládnu. „Hele, podívej, dyť je to sportovec, ten to zvládne,“ vypustil jeden z komise. A tak jsem měl nastoupit do odborného učiliště v Liberci.

Celou cestu vlakem jsem měl hlavu vystrčenou z okna, špatně se mi dělalo nejen v autobusu. A to jsem měl rád auta. Také na kolotočích mi nebylo nějak dobře, houpačky mi nevadily, ty bych strhal a točil se dokola. Ale točení do kruhu mi zvedalo žaludek. Samozřejmě jsem to skrýval, takový rváč a při tom taková bábovka.

V internátě jsem dostal pokoj s Lojzou Hlaváčkem z Chebu, Herbertem Zensem z Březové u Sokolova a Geroldem Mikešem ze Sokolova. Neznali jsme se. Ostatní z celých Čech a Moravy, byli na pokojích v hojném množství, někdy i po dvanácti. Bylo nás osmnáct autoelektrikářů a stovka automechaniků. Oni byli ŠMÍRÁCI a my DRÁTENÍCI. Bydleli jsme z části v dřevěných baráčkách a zbytek ve zděné budově.

Hodně mě potěšilo, když nás při vítání informovali, že na prvním místě budeme chodit na teorii na druhý konec města, kde je škola a na praxi na jiném konci do dílen. Ale abychom nezakrněli, tak po škole se budeme řádně hýbat, že u nich existuje fotbalové mužstvo na vysoké úrovni, hokejové se bude zakládat a volejbalové je v plném proudu.

Spokojené zabučení z řad učedníků se ozvalo po oznámení, že v učilišti jsou autoelektrikářky druhým rokem. Nespokojené bučení se naopak ozvalo po oznámení, děvčata že jsou v internátu v jiné části města, a to pro nás bude tajemstvím kde se to nalézá.

Po našem odchodu do školy nebo do dílen, chodil vychovatel a dozorčí kontrolovat úklid na pokojích a hodnotit to. Náš pokoj měl výhodu, že jsme byli jen čtyři a s Mikeše, který dostal přezdívku Miška, se vyklubal kluk s ženskými vlohy. Úklid a pořádek byl jeho koníčkem, a dokonce nám i žehlil. Pořád jsme proto vyhrávali. Miška měl nevýhodu ale v tom, že jeho tělo mělo i ženské tvary a docela hezké náznaky prsou. Později se k nám chodili po večerce ukájet někteří z jiných pokojů, vrhali se na Mišku a řádně ho prohnětávali. Udělali jsme tomu konec tím, že jsme po večerce stáli u dveří s vědry vody a chtivé puberťáky polévali už v zárodku ještě na chodbě, abychom v pokoji neměli vodu.

Jen z dozorců na střídání byl sympatický, tenkrát už pro nás děda. Pan krčmář nás při službě ráno budil rozhlasem milými slovy: „Vy holoto líná, koukejte vylézt z pelechu a nastoupit na dvůr na rozcvičku, slunce už vám svítí na zadky.“ I když slunce ještě nesvítilo, bylo to hezké buzení. Při rozcvičce na dvoře před internátní budovou, stál děda na jejím nejvyšším schodu a určoval každou chvíli jiného před cvičitele z našich řad. Jelikož si časem pamatoval naše jména, komentoval jmenovitě ty, kteří se ještě zcela neprobudili, aby otevřeli kukadla a přestali zívat, jinak že budou bez snídaně.

Naše umyvárna měla dlouhé žlaby, vedle nich sprchy a za rohem množství záchodů. Tam bylo po rozcvičce hodně veselo do doby, než děda svolával rozhlasem ke snídani.

Po snídani byl vždy nástup na dvoře k odchodu do školy a do zaměstnání. „A teď už mi zmizte z očí a dávejte pozor ať vás něco nepřejede! Ve škole a v dílně nechrápejte, abyste se něco naučili a vrátili se chytřejší, než jste odešli…“ 

Po skupinkách jsme vyráželi do libereckých ulic.

Autoelektrikáři druhým rokem

Nás DRÁTENÍKŮ bylo osmnáct. když přišel fotograf sedm z nás bylo na žňové brigádě.

Zleva stojí: Zdeněk Kefurt /Nové Hamry. Přezdívka Profesor (pomalu a věcně mluvil). Karel Klimeš/Plzeň (srandista). Honza Procházka/KV (Prochor. Antisportovec, ale náš velký fanoušek). Vlastimil Šlouf/Plzeň (Spiťar. Už tenkrát lemtal rád pivo). Herbert Zens/Březová u Sokolova (Pyžamo. Jako jediný v intru nosil pyžama). Franta Trousil/Žatec (Anténa. Byl z nás největší). Gerold Mikeš/Sokolov (Miška. Měl svůdné tělo jako žena). Licek/Děčín (Šprt. Antisportovec zahrabán v knihách). Žán Koňas/Liberec (antisportovec a poloviční Angličan). Dole: Krofta/Plzeň (Chechta. Neustále se tlemil nahlas). Učitel/Liberec. Alois Hlaváček/Kynšperk n. Ohří (Baletka. Chodil jako baletka).Na stole: Zapalovací cívka, rozdělovač, dynamo. A já myslel, že auto má jen žárovky.

Autoelektrikáři po mnoha letech

Stojí: Franta Trousil - Anténa. Vlasta Šlouf - Spiťar (+). Honza Procházka - Prochor. Herbert Zens - Pyžamo (+). Gerold Mikeš - Miška. V podřepu: Lojza Hlaváček - Baletka. Horst - Kocour. Od roku 1999 jsme se jednou ročně scházeli na různých místech republiky. A to do roku 2019. Ostaní DRÁTENÍKY se mi nepodařilo vyštrachat ani přes internet. Z těchto na fotografii mám internet jen já, jsou to staří dědkové. Ani mobily nemají. Jen chvíli po revoluci pevné linky. Tu si ponechal jen Prochor a Pyžamo, tomu ale do NEBE nevoláme. Miška i kdyby telefon měl, neslyšel by nás -  je hluchý. 

Mně se divili, že jsem z Německa dokázal dát dohromady aspoň tohle seskupení. Kluci, co ještě žijete, ozvěte se! Ať vám to umožní děti nebo vnoučata. 

Těm, co už emigrovali do NEBE, držte nám místo, my ale pospíchat nehodláme, je nám tady FAJN!

 

Autor: Horst Anton Haslbauer | sobota 19.6.2021 7:50 | karma článku: 24,97 | přečteno: 610x
  • Další články autora

Horst Anton Haslbauer

Děda a vnuk

Na hrbolaté polní cestě poskakuje bryčka, tažená nocí jedním silným koněm. Na kozlíku drží opratě Alois, k němuž se strachy tiskne jeho vnuk. V tom je malá dušička, za nimi totiž leží nebožtík belgický doktor, přikrytý dekou.

7.10.2023 v 7:36 | Karma: 18,46 | Přečteno: 291x | Diskuse| Ostatní

Horst Anton Haslbauer

Zemřelý neznámý a dva chlapci

Celá skupina jde pomalu ke stavení, u jehož vchodu to začíná křičet v kočárku. Děda strčí do úst vnukovi svůj výrobek z tabáku a ten si ho, se zamozřejmostí dospělého, chce nechat zapálit od výrobce. Jedna maminčina ruka uštědří

30.9.2023 v 8:45 | Karma: 16,00 | Přečteno: 335x | Diskuse| Ostatní

Horst Anton Haslbauer

Transfuze Antona Horsta

Před hlavním stavením statku stojí babička Anna a její dcera Marie, matka Horsta. Ta ještě neví, že ve svých pětadvaceti je už podruhé válečnou vdovou. Druhá dcera Anny a Aloise, osmnáctiletá Hilda, si zrovna hraje s loveckým

23.9.2023 v 7:52 | Karma: 17,32 | Přečteno: 249x | Diskuse| Ostatní

Horst Anton Haslbauer

Transfuze

Slunce a lidé už mají za sebou valnou část tohoto dne. Po dvoře statku se procházejí dvě slepice a jeden kohout, který občas vykonává svou povinnost. U mladé břízy vedle stodoly vykonávají s rozkročenýma nohama zase svou potřebu

16.9.2023 v 8:00 | Karma: 17,08 | Přečteno: 306x | Diskuse| Ostatní

Horst Anton Haslbauer

Transfuze pokračuje

Osmdesát procent děje se odehrává v Sokolově a Dolním Rychnově (1948 - 2004), také dva roky v Liberci. V knize se dočteš čeho se vyvarovat v mládí, abys ve zralém nedopadl jako já. Proč jsem se nestal slavným fotbalistou, boxerem,

9.9.2023 v 8:24 | Karma: 11,36 | Přečteno: 245x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

  • Počet článků 621
  • Celková karma 17,76
  • Průměrná čtenost 762x
Nejstarší z pěti sourozenců. Máma byla jak ředitelkou, tak klaunem tohoto cirkusu. Knihy o tom jsou v knihkupectvích a jako E-knihy (www.palmknihy.cz/transfuze-antona-horsta.html + www.palmknihy.cz/ruksak.html). V obou knihách se střídá VESELÉ se SMUTNÝM. LEGRACE nebývá NONSTOP!  

Seznam rubrik